Siapa di sini suka makan nasi dengan lauk simple? Lebih-lebih lagi lauk ikan tenggiri jeruk yang digoreng.
Sebenarnya, anda boleh hasilkan ikan tenggiri jeruk ni secara homemade. Biasanya beli je kan? Menerusi perkongsian Suraya Soib, anda bolehlah buat sendiri.
1. Ikan tenggiri yang dibeli, disiang dan dibersihkan. Kemudian, jemur ikan di bawah cahaya matahari selama 2 jam.
2. Lepas 2 jam, celup ikan di dalam cuka. Kemudian masukkan ikan dalam bekas. Tabur dengan garam dan asam keping. Tutup bekas dan simpan selama 7 hari.
4. Letak minyak masak dalam botol sehingga menenggelami ikan. Tutup botol dengan penutup. Dah siap. Boleh simpan dalam peti sejuk atau di luar saja. Saya simpan dalam peti sejuk.
Ads
*Ada orang kata ikan tenggiri jeruk ni boleh tahan lama hingga berbulan-bulan.
Kuih Akok adalah kuih tradisional yang tersohor di negeri Che Siti Wan Kembang. Akok yang sedap biasanya lemak, lembut dan berkedut- kedut rupanya dan sedap dengan aroma bakar melalui dapur arang. Berlainan dengan cara mudah ini hanya menggunakan pembakar roti, kamu dah boleh makan akok kedut homemade. Sesuai untuk ibu bekerjaya yang mahu pantas dalam penyediaan sarapan pagi dan minum petang. Cubalah!
RESIPI AKOK KEDUT
BAHAN-BAHAN:
Bahan Kisar:
5 biji telur
Sedikit perisa pandan (option)
Secubit garam
Santan 1/2 kotak (size kecil)
Tepung gandum 3 sudu makan
Bahan Lain:
Masak air gula & sejukkan*
(1 cawan air + Gula pasir + gula merah + daun pandan)
Sukatan ikut kemanisan masing2
Masukkan 2 sudu minyak masak utk effect golden brown
Masukkan air gula* yang dah sejuk tadi, blend sekejap.
CARA MEMASAK:
Bahan kisar tadi dituang dalam bekas pembakar roti
Kalau ada roti kat rumah yang dah nak expired, boleh buat puding roti ni. Mudah untuk disediakan dan yang penting, sedap dimakan. Anak-anak pun mesti suka. Jom kita lihat resipi yang dikongsi oleh saudari Shikin Shikin ni. Selamat mencuba.
PUDING ROTI
BAHAN-BAHAN:
4 keping roti *
1 cawan gula *
1 cawan susu cair *
1/2 cawan susu pekat *
2 biji telur *
2 sudu besar marjerin *
3 cawan air
10 gram agar-agar serbuk
3 ketul gula batu
Pewarna
CARA PENYEDIAAN:
Kisar bahan-bahan bertanda * hingga halus dan hancur. Ketepikan sebentar.
Sementara itu, masukkan air, serbuk agar-agar dan gula batu ke dalam periuk. Kacau sehingga larut dan jernih.
Bila dah larut, masukkan bahan yang dikisar tadi ke dalam agar-agar yang sudah cair.
Kacau sehingga pekat. Boleh padamkan api.
Bahagikan agar-agar kepada beberapa bekas.
Masukkan pewarna ke dalam bekas dan kacau sebati.
Masukkan agar-agar ke dalam loyang secara berselang seli mengikut warna sehingga habis.
Terasa hari ni nak makan kek yang zaman mak kita dulu. Cukup rasa dan tidak menjemukan.Cara buat kek orang lama tidak menggunakan banyak bahan pun untuk diadun , namun rasanya amatlah sedap. Buat kek ni yang pentingnya ikut sukatan yang betul pasti menjadi. Dikongsikan resepi kek marjerin yang mudah dan sedap..
Kek marjerin
Bahan-bahan:
*1 1/2 cawan self raising flour(ayak)/gandum+ 1 sudu kecil baking powder -BELI ONLINE DI SINI
*1 cawan gula kastor -BELI ONLINE DI SINI
*1 cawan marjerin-BELI ONLINE DI SINI
*1 penutup esen vanilla -BELI ONLINE DI SINI
*4 biji telur
Cara memasak:
1.Adungula kastor dan marjerin hingga putih berkrim.
2.Masukkan esen vanilla. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dalam adunan tadi
3.Masukkan gandum sikit-sikit sampai sebati.
4.Sapu loyang dengan marjerin.Masukkan adunan tadi dan bakar suhu 180 selama 40 minit mengikut oven masing-masing.
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.