Mini cup cake red velvet keju leleh. Ia bukan saja cantik dipandang, malah sedap dimakan. Dilimpahi rasa keju. Anak-anak mesti suka kerana warnanya yang cukup menyerlah.
Saiznya yang comel memudahkan ia untuk dimakan. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Nuralia Idayu ini ye. Gerenti tak menyesal!
Tuangkan tepung, serbuk baking powder, serbuk soda bikarbonat. Kacau dengan sudu kasi rata. Kalau terus putar guna mixer takut nanti bersepah tepung luar bekas.
IKLAN
Titiskan pewarna dan red velvet emulco. Baru boleh mix guna mixer.
Masukkan air 1/2 cawan dulu; kalau rasa pekat tuangkan lagi sikit-sikit. Pekat sangat pun tak boleh nanti kek bantat.
Sapu minyak guna tisu dalam bekas lompang tu untuk elakkan kek melekat, senang nak keluarkan bila masak Agihkan adunan dalam bekas lompang, isi dalam 3/4 bekas sajaa
Api sederhana besar, kukus dalam 20 minit. Sementara tunggu kek sejuk, boleh putar topping cheese.
Dah sejuk, bolehlah keluarkan daripada cawan. Untuk sediakan topping cheese, putar keju sampai agak-agak kembang dan lembut. Masukkan krimwell & icing. Mix sampai sebati dan tak ada ketulan. (Nak manis, letak gula icing banyak. Nak kurang manis, letak gula icing sikit saja)
Masukkan susu cair sikit-sikit je. Nak cair, letak lebih. Ikut selera sendiri.
IKLAN
Final step, letakkan keju atas kek. Nak guna pipping bag pun boleh, tabur-tabur sikit untuk hias nak bagi nampak cantik.
Nak buat kek yang mudah dan disukai ramai boleh cuba resipi kek marble pandan vanilla ni. Rasa pandan vanilla ni memang buat korang ulang kali makan sebab tak muak. Dah pandai nanti bolehlah buat jualan.
Bila makan kek sarang semut, memang sedap dan cantik kejadian yang bersarang. Tak boleh henti makan bila dah menghadap kek ni. Kalau ada yang nak cuba boleh cuba resepi ni. Teknik membakar dalam kuali ni memang menjadi. Kek ni tidak diperap dan terus tuang air gula karamel yang masih panas. Selamat mencuba.
KEK SARANG SEMUT
Bahan-bahan:
1 cawan gula
1 cawan air panas
3 sudu besar marjerin
3 biji telur
Sedikit esen vanilla
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bicarbonate
Cara membuat:
1.Cairkan gula, dah bertukar perang masukkan air panas, gula dah betul-betul cair masukkan pula marjerin.
2.Pecahkan telur, masukkan esen vanilla dan susu pekat, kacau rata.
3.Tambahkan tepung dan soda bikarbonate, kacau lagi. Kalau tepung masih berketul, tapis dengan penapis.Biar jadi adunan yang licin.Tuang ke dalam loyang(sapu marjerin).
4.Panaskan kuali ( wok ) 5 minit, letakkan pelapik sama ada besi redai ataupun pelapik periuk (besi) dan letakkan loyang, tutup kuali. Bakar dengan api kecil selama 1 jam atau sehingga masak (permukaan kek akan berlubang halus dan akan kering). Sesekali buka tutup kuali dan lap wap air.
Menjelang nak hari raya ni, dah bolehlah buat biskut raya pilihan. Bolehlah buat biskut yang senang dan sedap,biskut Florentine. Resipi ni boleh dapat dalam 220 keping yang tebal-tebal sikit dari mereka yang buat jualan. Memang berbaloi la buat sendiri.
Bahan-bahan: 500 gram golden florentina 250 gram flake almond 250 gram green pumpkin seed 250 gram sun flower seed 100 gram black sesame seed
Cara membuat: 1. Goreng kekacang atas dapur / bakar dahulu kekacang selama 5 minit (tapi step ni saya tak buat).
2. Campur semua bahan dalam bekas dan kacau sekata.
3. Masukkan dalam cup muffin. Sayu buat tebal-tebal sikit sebab nak makan sendiri (cup ni boleh guna berulang kali)
4. Bakar 130° selama 15 minit sehingga keperangan (tengok atas oven masing-masing. Saya bakar lebih 30 minit. Bila dah keperangan, angkat. Suhu tu nak guna lebih pun ikut la sebab masuk round ke-3 saya ejas naik sikit) 5. Tekan sikit kat bawah cup bagi dia tercabut keluar.