Mini cup cake red velvet keju leleh. Ia bukan saja cantik dipandang, malah sedap dimakan. Dilimpahi rasa keju. Anak-anak mesti suka kerana warnanya yang cukup menyerlah.
Saiznya yang comel memudahkan ia untuk dimakan. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Nuralia Idayu ini ye. Gerenti tak menyesal!
Tuangkan tepung, serbuk baking powder, serbuk soda bikarbonat. Kacau dengan sudu kasi rata. Kalau terus putar guna mixer takut nanti bersepah tepung luar bekas.
Titiskan pewarna dan red velvet emulco. Baru boleh mix guna mixer.
Masukkan air 1/2 cawan dulu; kalau rasa pekat tuangkan lagi sikit-sikit. Pekat sangat pun tak boleh nanti kek bantat.
Sapu minyak guna tisu dalam bekas lompang tu untuk elakkan kek melekat, senang nak keluarkan bila masak Agihkan adunan dalam bekas lompang, isi dalam 3/4 bekas sajaa
Ads
Api sederhana besar, kukus dalam 20 minit. Sementara tunggu kek sejuk, boleh putar topping cheese.
Dah sejuk, bolehlah keluarkan daripada cawan. Untuk sediakan topping cheese, putar keju sampai agak-agak kembang dan lembut. Masukkan krimwell & icing. Mix sampai sebati dan tak ada ketulan. (Nak manis, letak gula icing banyak. Nak kurang manis, letak gula icing sikit saja)
Masukkan susu cair sikit-sikit je. Nak cair, letak lebih. Ikut selera sendiri.
Final step, letakkan keju atas kek. Nak guna pipping bag pun boleh, tabur-tabur sikit untuk hias nak bagi nampak cantik.
Bila makan kek sarang semut, memang sedap dan cantik kejadian yang bersarang. Tak boleh henti makan bila dah menghadap kek ni. Kalau ada yang nak cuba boleh cuba resepi ni. Teknik membakar dalam kuali ni memang menjadi. Kek ni tidak diperap dan terus tuang air gula karamel yang masih panas. Selamat mencuba.
KEK SARANG SEMUT
Bahan-bahan:
1 cawan gula
1 cawan air panas
3 sudu besar marjerin
3 biji telur
Sedikit esen vanilla
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bicarbonate
Cara membuat:
1.Cairkan gula, dah bertukar perang masukkan air panas, gula dah betul-betul cair masukkan pula marjerin.
2.Pecahkan telur, masukkan esen vanilla dan susu pekat, kacau rata.
3.Tambahkan tepung dan soda bikarbonate, kacau lagi. Kalau tepung masih berketul, tapis dengan penapis.Biar jadi adunan yang licin.Tuang ke dalam loyang(sapu marjerin).
4.Panaskan kuali ( wok ) 5 minit, letakkan pelapik sama ada besi redai ataupun pelapik periuk (besi) dan letakkan loyang, tutup kuali. Bakar dengan api kecil selama 1 jam atau sehingga masak (permukaan kek akan berlubang halus dan akan kering). Sesekali buka tutup kuali dan lap wap air.
Zaman kanak-kanak riang dulu, memang kita selalu makan biskut ini kan? Biskut ni memang sedap. Sangat terkenal pada tahun 1980-an dulu. Boleh dianggap sebagai biskut lejen ni. Tapi dulu kalau makan kadang suka makan aising saja. Selalu kena marah dengan emak. Nah, kali ni melalui facebook, Ismail Abdul berkongsi resipi biskut lejen ni. Jomlah try buat. Boleh kembalikan nostalgia.
TOPPING ICING
500 gram gula aising
3 biji telur putih
Piping bag dan pewarna
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, ayakkan tepung gandum, tepung jagung dan garam. Ketepikan.
2. Ambil mangkuk lain. Masukkan mentega. Putarkan sampai gebu. Masukkan gula dan putar lagi.
3. Masukkan telur ayam dan esen vanila. Masukkan tepung dan garam yang sudah diayak tadi. Putar lagi.
4. Kemudian leperkan dan balut dengan plastik. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
5. Kemudian leperkan jadi setebal 1 inci dan cetak guna acuan.
6. Bakar dalam oven pada suhu 180 darjah selama 10 minit.
7. Untuk membuat aising, ambil satu mangkuk dan isikan gula aising dan putih telur. Kacau sehingga gebu.
8. Kemudian bahagikan kepada bahagian ikut jumlah warna yang hendak dibuat.
9. Letakkan pewarna dan kacau sebati.
10. Masukkan dalam piping bag. Paipkan atas biskut yang sudah dibakar tadi.
11. Biarkan mengeras. Siap.
Viral biskut coklat rice yang sangat sedap dan boleh berjimat jika buat sendiri resipi ini, hanya dengan satu adunan boleh dapat 150 biji biskut berbeza jika beli siap belum tentu dapat banyak seperti itu. Sedap ke? Cuba dulu baru tahu! Selamat mencuba.
Kuih cara jagung ini adalah olahan dari kuih cara berlauk yang asalnya pedas.Menggunakan jagung manis berkrim, kuih ini bukan saja lembut dan gebu, tapi...