Nak makan mi kolok ni sekarang dah makin mudah. Kat Selangor dan KL ni ada aje dijual. Sup dan gandingan cili kicap tu memang syoklah memakannya.
Sekali sekala jom tukar selera makan mi sarawak lah pulak. Jom semak resipi dari Hidayah Syibly ni…
MI KOLOK
.
BAHAN-BAHAN :
Mee Kolok (contoh gambar mee kolok dalam gambar)
Cuka – jgn byk nanti masam.
Sos ikan – jgn banyak nanti dia berbau x best
Serbuk lada putih
Minyak bawang putih
Sos tiram
Kicap
CARA PENYEDIAAN:
1. Celur mee kolok dalam air mendidih sekejap, bilaskan dalam air sejuk.. Masukkan semula dalam air mendidih dan toskan.
Ads
.
2. Campurkan cuka, sos ikan, serbuk lada putih, minyak bawang putih, sos tiram, kicap hingga sebati kemudian gaulkan dengan mee yang telah dicelur. Ketepikan dalam satu bekas.
Bahan sup :
Daging lembu setengah kilo
Serbuk lada hitam
Kiub pati lembu 2/3 kiub
Rempah kasar 4 beradik (cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga) – sikit je jangan banyak sebab ni clear sup, tak mau rasa rempah menguasai rasa sup.
Sup bunjut (optional)
Bahan perasa
Garam, gula
Halia diketuk.
CARA MASAK DAGING :
1. Rebus daging hingga empuk. – Setelah daging empuk, masukkan cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dn buah pelaga, sup bunjut dan halia. – Akhir sekali masukkan bahan perasa, garam dan sedikit gula, tutup api. – Keluarkan daging, ketepikan..
.
2. Daging yang telah dikeluarkan dari sup tadi, dipotong nipis-nipis.
3. Gaulkan daging dengan kicap, garam dan serbuk lada hitam.
4.Masukkan sedikit minyak bawang putih ke dalam kuali dan goreng hirisan daging sekejap je. Tak mau kering dan keras sangat, nanti liat tak sedap. Jika gorengan terkering, masukkan sedikit sup tadi dan goreng seketika.
5.Ketepikan daging yang telah di goreng. Daging ini sebahagian daripada bahan bahan tabur atas mee kolok.
Bahan cili kicap :
.
cili padi
bawang putih
perahan jus limau
kicap
sedikit garam jika menggunakan kicap manis
blend semua bahan di atas, ketepikan dalam satu mangkuk.
Bahan-bahan tabur :
.
Ads
Taugeh
Sawi celur
Fish cake (optional)
Bawang goreng
Hirisan daging (rujuk di atas)
Hirisan daun sup dan daun bawang
Tomato hiris
.
Selamat mencuba!!
. Kredit Resepi: Hidayah Syibly
FB : Aneka Resipi Kampung
ANDA INGIN MEMBELI PETI SEJUK BARU, JOM LAYARINYA DI SINI
Sotong Goreng Tepung Crispy ni memang sedap. Kalau makan cicah sos, pergh…terasa bagai makan di restoran seafood terkenal. Ada banyak resipi Sotong Goreng yang dikongsi namun ada kalanya tepung tidak rangup, tepung terpisah dari sotong dan macam-macam lagi. Tak menjadi! Kali ni cuba resipi dari saudari Mawar Berduri. Ada tip mudah yang dikongsi. Tak guna banyak bahan pun. Memang berbaloi untuk dicuba.
CARA MASAK SOTONG GORENG TEPUNG CRISPY YANG SEDAP, MUDAH & COMFIRM JADI
2. Bila siap dibasuh, tos sotong menggunakan penapis untuk memastikan airnya kering. 3. Perasakan sotong dengan garam, lada sulah dan cuka makan. Biarkan seketika. 4. Dalam bekas berasingan, ambil tepung gandum, tepung jagung dan soda bikabonat. Gaul rata.
5. Ambil sebiji putih telur dan rendam sotong yang siap diperap tadi. 6. Kemudian masukkan hirisan sotong ke dalam campuran tepung yang siap diadun. Salut rata. 7. Panaskan minyak masak dalam kuali dengan banyak. Goreng hirisan sotong yang telah disalut tepung tadi.
8. Goreng hingga sotong garing dan keperangan. Angkat dan tosan minyak. 9. Sotong Goreng Tepung Crispy sedia untuk dinikmati.
Cara membuat: 1.Setengah daripada jagung dihiris. Setengah lagi disagat atau dikisar dengan bahan lain.
2. Kisar,campurkan tepung beras, tepung gandum,tepung jagung, gula, santan dan garam. Nak tambah setengah dari jagung pun boleh. Kisar hingga sebati. 3.Tuangkan adunan ke dalam kuali/periuk. Masukkan juga jagung yang telah dihiris. Kacau dan masak dengan api perlahan sehingga pekat. Tutup api. Biarkan adunan sejuk sedikit. 4.Sudukan satu atau dua sudu besar adunan lepat ke atas sehelai kulit jagung/ daun pisang yang telah dilayur/kukus dan disapu sedikit minyak. Gulung dan lipat dengan kemas. Buat hingga adunan habis. 5.Panaskan pengukus. Bila air kukusan telah mendidih, kukus adunan lepat selama 20 minit. Kredit: #norfazidagda
Nak kelainan selera, jom kita cuba sajian brunei untuk berbuka pula. Negara serumpun yang kaya dengan tradisi makanan yag memikat selera.
Kalau ke Brunei tak lengkap kunjungan kalau tak cuba masakan ini. Jom semak resipi yang dikongsi tenaga pengajar dari SG Academy ni. Boleh buat sendiri aje, tak perlu terbang jauh.
.
1. SALAD UDANG BRUNEI
BAHAN – BAHAN :
1 biji mangga atau buah dabai | dihiris
1 biji timun | dihiris
1 biji bawang besar | dihiris
2 biji cili padi | dihiris
500gm salad
20 ekor udang
1 biji tomato | dipotong kiub
4 biji cili merah | dihiris
2 tangkai daun ketumbar | dicincang kasar
1 biji lemon | diambil jus
1 sudu akan gula
3 sudu makan sos cili thai
Garam secukup rasa
Daun ketumbar sebagai hiasan
CARA MEMASAK : 1. Rebuskan udang bersama sedikit garam dan sedikit air. Kemudian toskan. 2. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk kecuali lemon dan sos cili thai. 3. Perahkan lemon dan gaulkan bersama sos cili thai. 4. Gaulkan rata semua bahan, perasakan garam gula 5. Taburkan daun ketumbar sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : rebus & adunan Jenis masakan : Salad Brunei Keistimewaan : Boleh jugak digaul dengan mayonis dan sos mustard Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Jikalau tidak ada buah dabai boleh digantikan dengan buah mangga
2. DAGING MASAK HITAM BRUNEI BAHAN – BAHAN :
500gm daging masak pinang
4 biji bawang besar | dihiris
2 biji cili merah | dihiris
50gm asam aur
100ml atau minyak masak secukupnya
Bahan dikisar halus:
2 tangkai daun kari
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
3sm halia
2 sudu pas cili kering
2 sudu rempah kari daging
Bahan sos *dibancuh :
4 sudu makan kicap pekat
250ml pati santan
400ml air
20gm serbuk kari daging
Asam aur secukup rasa
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
BAHAN HIASAN
Bawang goreng
Daun bawang | dihiris
Cili hijau | dihiris
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak,tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau. Masukkan daging dan masak di atas api sehingga daging empuk. 2.Tambahkan bahan-bahan sos yang sudah dibancuh dan kacau sehingga pekat dan perasakan garam dan gula 3.Masukkan cili merah dan bawang (yang dihiris) digoreng tadi sehingga layu. 4.Taburkan daun bawang,bawang goreng dan cili hijau sebagai hiasan 5. Siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 1- 2 orang Waktu memasak : 2 jam Cara memasak : Tumis dan reneh Jenis masakan : Lauk utama, Brunei Keistimewaan : Keenakan sajian berempah dan pedas yang enak Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF :Jika tiada asam aur boleh digantikan dengan air asam jawa atau pun asam keping
3. SOTO BABU NINI BRUNEI BAHAN – BAHAN :
1 bungkus mi kuning
5 biji telur rebus | dibelah empat memanjang
1 ikat daun sup
1 bungkus kecil bawang goreng
50gm hirisan daging | dihiris nipis
1 biji bawang merah | ditumbuk
1 labu bawang putih |ditumbuk
2 batang serai|dititik
2 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 liter air atau air secukupnya
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Tumis bawang merah, bawang putih, serai, kayu manis, bunga lawang, garam dan gula.Gaul sehingga sebati dan masukkan air. Reneh sehingga mendidih. 2. Celur mi kuning, celur daging (lepas celup hiris daging tersebut untuk hiasan), rebus telur, hiris daun bawang. Ketepikan seketika. 3. Masukkan mi ke dalam mangkuk, telur( potong empat), hirisan daging, bawang goreng, daun bawang dan tuangkan sup yang mendidih tersebut. 4. Hidangkan.
Saiz hidangan : 1- 2 orang Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Celur,tumis dan didih Jenis masakan : Soto Brunei Keistimewaan : Mi soto yang lengkap dengan daging dan telur sungguh menyelerakan Anggaran kos : RM 7
Tips :boleh tambah taugeh dan sayuran hijau seperti sawi atau pun salad
4. TONGKENG AYAM BAKAR
.
BAHAN – BAHAN :
200gm tongkeng ayam
1 sudu makan minyak bijan
3 sudu makan madu
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu makan kicap manis
1 sudu makan kicap masin
1 sudu makan air asam jawa @jus limau
1 sudu teh serbuk kunyit
3 ulas bawang besar | dikisar
5sm @ 2 inci halia |dikisar
5 biji asam boi
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
1 batang serai | dikisar
Bahan pencicah :
3 sudu makan sos plum
1 sudu makan minyak bijan
2 sudu makan cili sos
1 sudu tomato sos
1 sudu makan madu
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Serbuk cili secukup rasa
2gm daun ketumbar
2.5sm @ 1 inci halia
Bahan hiasan :
1 batang cili hidup | dihiris
Bijan putih secukupnya | ditabur
CARA MEMASAK : 1. Perap tongkeng ayam dengan bahan kisar dan segala bahan, perap selama 20 minit. 2. Kemudian cucuk tongkeng ayam pada lidi pencucuk. 3. Bakar tongkeng ayam menggunakan oven selama 15 minit pada suhu 180°c atau boleh juga menggunakan dapur pemanggang. 4. Tongkeng ayam siap dihidang.
Saiz hidangan : 1-2 orang Waktu memasak : 25 minit Cara memasak : Bakar @ gril Jenis masakan : Daging ayam Keistimewaan : Pewarna merah pada tongkeng ayam daripada asam boi yang diperap bersama ayam semalaman, sedap dimakan bersama sos pencicah Anggaran kos : RM 6
INFO CHEF : Perap tongkeng ayam terlebih dahulu dengan air asam limau. Kemudian bilas untuk mengelakkan bau hamis tongkeng ayam.
5. HATI BUYAH
BAHAN – BAHAN :
200gm hati buyah (lembu)
1 sudu teh jintan manis |disangai dan dikisar
1 sudu teh jintan putih | disangai dan dikisar
1 sudu teh biji ketumbar | disangai dan dikisar
6 biji cili merah| dikisar
4 biji bawang merah |dikisar
2gm bawang putih
3gm serbuk kunyit
2gm serbuk cili
2gm gula
2gm garam
2gm lada sulah
5gm halia
2gm lada hitam
1batang serai
CARA MEMASAK : 1. Goreng separuh masak hati buyah. Kemudian hiris nipis. 2. Kisar jintan putih, jintan manis, biji ketumbar, bawang putih dan bawang merah kemudian gaul bersama hati buyah.Biarkan hati buyah diperap. 3. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak dan masukkan hati buyah yang sudah diperap. 4. Kemudian masukkan serai yang diketuk serta perasakan dengan gula, garam dan lada hitam. 5. Goreng hati buyah sehingga kering dan garing. 6. Hidangkan.
Saiz hidangan : 1- 2 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak :goreng Jenis masakan : Brunei Keistimewaan :sesuai untuk pengemar organ dalaman Anggaran kos : RM 6.00
INFO CHEF : Rebus hati buyah separuh masak bersama halia untuk menjadikan daging lembut apabila digoreng.
6.DAGING BELUTAK GORENG
BAHAN – BAHAN :
5 biji cili merah | dihiris nipis
10 biji cili padi | ditumbuk
5 biji bawang besar | dihirss nipis
1 kg bawang putih
1kg bawang merah | dikisar
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
5gm halia| dihiris nipis
5gm serbuk kunyit
500gm daging | dihiris
200gm usus lembu (untuk disumbat daging belutak)
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Hiris daging belutak setebal setengah inci, kisar cili padi, bawang putih, dan bawang merah. Gaul sehingga sebati. 2. Panaskan kuali, tumis bahan kisar sehingga naik bau masukan daging belutak dan gaul sehingga sebati. 3. Masukkan sedikit serbuk kunyit. Kemudian masukkan halia, bawang besar dan cili besar yang dihiris nipis. 4. Perasakan garam dan gula kemudian biarkan seketika. 5. Cuci usus bersih. Kemudian masukan daging yang ditumis tadi kedalam usus tersebut (jangan sampai penuh supaya senang untuk diikat). 6. Ikat usus yang diisi tadi seperti sosej dan keringkan (sidaikan) di bawah sinar matahari selama 3 hari. 7. Bila nak masak, keluarkan daging dan goreng dalam minyak panas
Saiz hidangan : 1- 2 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Brunei Keistimewaan : Daging belutak rupanya seakan sosej, campuran daging dan bahagian lain yang digaul dengan rempah ratus dan disumbat dalam usus Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Sekiranya anda ingin cepat dan tiada masamasak daging belutak, boleh juga digantikan dengan sosej Kemboja (yang dah siap diproses).Rasanya beza sedikit,namun tetap sedap.
RESIPI : Pengajar :NADZIRAH ABDUL RAZAK, WAN NORAINI SYUHADA MOHAMAD & FARIBURZ ANAK KANDAU
Pelajar Sg Academy :SITI NUR IZZATI ABD ALAM & MOHAMAD SHAFIT SALLEH
Terima kasih : SG Academy, Lot D-00-03A, Putra Majestik, Jalan Kasipillay, Off Jalan Ipoh, Kuala Lumpur
www.sgacademy.edu.my