Semalam masak laksam rainbow..ingt nak buat 6 warna tp xlarat mgulung sesowg so terjadi la laksam 3 warna je. Untuk santapan tetamu dtg beraya.. Kuih raya xbanyak so mmg WAJIB la masak2 bila ada orang nak dtg.

Mi Laksam

Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tpg gandum
1/2 cawan tepung jagung (utk laksam kekal cantik)
4 cawan air sejuk
2 cawan air suam
sedikit garam
campur semua bahan2 diatas sehingga sebati.
*pasti kn kuah betol2 cair .. Lau xcair nti keras mee nye..agk2 la ea.. Jgn pekat sgt n jgn cair sgt
🔥Bahagikn pada 3bahgian untuk pwrna (putih/merah/purple)

🌹kuah laksam 
• 12 ekor ikan selayang or ikan kembung dibuang perut dan direbus hingga masak air rebusan paras ikan je ..air rebusan ikan jgn buang..digunakan tuk kuah nanti
• 14 biji bwang merah besar
• sedikit je halia
• 1/2 sb lada hitam kemudian ditumbuk halus
• 1kg santan pekat
• garam , gula
• asam keping

🌹ulaman
kacang panjang
timun
daun kesom
tauge
kobis
bunga kantan

🌹sambal lada
sedikit belacan (dibakar)
lada merah
cili api merah
garam sikit

credit : Nur Raisyah Alesyah‎
#mahn