Sapa suka makan mi kicap ? Makanan ini terkenal di kalangan masyarakat di Ipoh. Kini menu ini sangat digemari oleh berbilang bangsa. Ia sedap dihidangkan dengan sup bebola ikan dan sambal cili. Boleh buat untuk menu sarapan dan juga makan malam jika mahukan hidangan yang ringkas. Sedapkan sesekali tukar selera. Menu yang paling simple, cepat dan mudahkan.

Mi Kicap

Bahan-bahan:
Mi wantan, boleh guna mi kering
Bawang putih -tumbuk halus
Lada sulah-BELI ONLINE DI SINI
Sos tiram-BELI ONLINE DI SINI
Minyak bijan-BELI ONLINE DI SINI
Kicap pekat & kicap manis

Garam & gula secukup rasa
Tepung jagung-BELI ONLINE DI SINI

Mi kering dan sayur sawi celur sekejap.
Ayam guna bahagian dada sahaja.Perap dengan kicap masin, kicap manis & lada sulah kemudian goreng.
Daun bawang sebagai hiasan

Cara memasak:

IKLAN

1.Tumis bawang putih sehingga kekuningan. Titiskan sedikit minyak bijan, air, sos tiram, lada sulah dan kicap pekat.
2.Kemudian perasakan garam, gula dan secukup rasa. Akhir sekali masukkan tepung jagung, kuahnya biar agak-agak pekat.
3.Masak sehingga kuah mendidih padam api.

Cara penyediaan:
1.Mi yang telah ditos tadi masukkan dalam bekas.

2.Gaulkan dengan sedikit kuah kicap kemudian tuang dalam mangkuk.

3.Ayam yang digoreng tadi hiris nipis susun atas mi bersama sayur.

IKLAN

4.Tuang sedikit kuah kicap tadi, hias sedikit daun bawang siap. Simple saja.

Kredit resipi : Cik puan julieta

INGIN MEMBELI KUALI NON STICK, BOLEH LIHAT DI SINI

Mi Champa Punya Lah Sedap. Berpeluh Satu Badan.

IKLAN

Cara Masak Rojak Mi Homemade Sedap Guna Resipi Arwah Mak

Buat Sendiri Sos Carbonara Homemade. Mudah, Sedap & Lebih Jimat.