Enaknya Bubur Asyura. Bila tiba 10 Muharram, umat Islam akan mula membuat sajian istimewa ini bagi menandakan Hari Asyura. Ia merupakan bubur yang dihasilkan dari campuran pelbagai bahan seperti beras, aneka kekacang, daging dan sebagainya. Setiap negeri ada versi Bubur Asyura yang tersendiri. Ada yang teringin nak makan Bubur Asyura sedap versi orang Utara? Resipi perkongsian saudari Surina Abadi ni antara yang boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
BAHAN B: 1 tin jagung 1/2 biji labu sebelah – potong dadu 2 biji ubi keledek – potong dadu 1 cawan kacang hijau -rebus empuk terlebih dahulu 1 cawan kacang merah -rebus empuk terlebih dahulu 6 biji pisang – boleh lebihkan jika suka
CARA MEMASAK: 1. Satukan gula putih, gula melaka dan air. Masak hingga larut kemudian sejukkan. 2. Kemudian satukan semua bahan-bahan A dalam satu bekas. Bancuh hingga sebati kemudian tapis. Tuang terus ke dalam kuali. 3. Campur semua bahan B (kecuali pisang) ke dalam kuali berisi bahan A. 4. Masak guna api perlahan sambal sentiasa dikacau. 5. Bila Bubur Asyura hampir masak, masukkan pisang. Masak lagi hingga bubur nampak berkilat (anggaran masa 1 jam 20 minit), padamkan api. 6. Bubur Asyura Utara sedia untuk dinikmati.
Suka makan Roti Sarang lebah bersama Sos Butterscotch? Ini ada resipi mudah perkongsian saudari Emmie Marzianty yang boleh anda cuba. Sangat senang. Nanti bolehlah cuba buat untuk keluarga.
RESIPI ROTI SARANG LEBAH & SOS BUTTERSCOTCH
BAHAN-BAHAN ROTI:
BAHAN HIASAN:
CARA MEMASAK: 1. Satukan air suam, yis dan gula. Kacau sebatri dan biar hingga berbuih. 2. Satukan tepung, garam dan baking powder. Gaul sebati. 3. Masukkan campuran yis dan yogurt. Gaul lagi sekali. 4. Masukkan minyak sedikit demi sedikit sambil uli hingga menjadi doh yang elastik. Doh memang lembik sedikit. Rehatkan doh seketika. 5. Tumbuk doh untuk keluarkan angin. Bulat-bulatkan doh sebesar buah mata kucing @ bola golf (ikut citarasa masing-masing) dan susun rapat-rapat dalam loyang yang telah disapu dengan minyak. 6. Tabur bahan hiasan pada roti dan biarkan seketika. 7. Bakar roti pada suhu 180C selama 10 minit pertama menggunakan api bawah sahaja. Bila masuk masa 5 minit terakhir, guna api atas bawah. 8. Apabila roti sarang lebah sudah masak, tuang sos butterscotch ke atas roti dan nikmati segera.
BAHAN-BAHAN SOS BUTTERSCOTCH
CARA MEMASAK: 1. Cairkan mentega di dalam periuk dan masukkan gula perang. 2. Masukkan whipping cream @ susu cair perlahan-lahan sambil kacau adunan sos sehingga semua sebati. 3. Akhir sekali masukkan esen vanilla dan garam. Kacau rata dan biarkan sos memekat. 4. Padamkan api dan sedia untuk digunakan.
Bagi para peminat Kek Gula Hangus, rasa nak kongsikan satu resipi perkongsian Chef Garang yang sangat mudah dan elok hasilnya. Lihatlah gambarnya, dah boleh terbayang keenakan kek ni. Istimewanya resipi ini, anda tak perlu perap adunan hingga 4 jam. Lepas adun, boleh terus dibakar. Mudah kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KEK GULA HANGUS / KEK SARANG SEMUT (tak perlu perap 4 jam / guna loyang 7 X 7 inci )
BAHAN A:
CARA MEMASAK: 1. Cairkan gula di dalam periuk sehingga perang gelap. 2. Kemudian tuang air panas dan biarkan air gula hangus menggelegak 3. Masukan mentega yang dipotong kecil bersama vanilla compound dan butter compound. Ketepikan.
BAHAN B:
BAHAN C (ayak 3 kali):
CARA MEMASAK: 1. Kacau telur dan susu (bahan B) bersama menggunakan pemukul tangan. Tak perlu kembang pun. Cukup sekadar untuk sebati. 2. Tuang 1/3 adunan air gula karamel (bahan A) yang telah suam ke dalam campuran Bahan B. Pukul menggunakan pemukul tangan sehingga berbuih. 3. Masukan 1/2 bahagian tepung (bahan C) kemudian kacau lagi. 4. Masukan 1/3 bahagian air gula karamel tadi. Kacau. 5. Habiskan campuran tepung dan air gula karamel dan kacau sehingga sebati 5. Tapis adunan kek ke dalam bekas lain. 6. Leserkan loyang yang panas dengan minyak atau non-stick grease spray. 7. Tuang adunan kek ke dalam loyang yang panas dan kecilkan api.
8. Masak kek di atas api dapur sehingga kering dan berlubang di permukaannya.
9. Kemudian barulah masukan kek ke dalam ketuhar yang dipanaskan pada suhu 150C. Bakar guna api atas dan bakar sehingga masak.
10. Sejukan kek dan potong kek secara melintang
Nota: 1. Chef guna bekas pemanggang seperti gambar di bawah. Lapik alumunium foil kemudian letak batu kerikil kecil. (chef guna batu akuarium). Kemudian lapik sekali lagi dengan alumunium foil. Jika tiada boleh gunakan periuk sebagai ganti.
2. Cara yang Chef gunakan tidak perlu peram 4 jam kerana method campuran suhu panas (air gula karamel) bersama dengan telur/ susu yang sejuk. Kesan campuran pada suhu yang suam akan meyebabkan protein pada telur akan stabil dan juga soda bikarbonat “bekerja” dengan mengeluarkan karbon dioksida secara cepat.
3. Jika dilihat pembuatan kek gula hangus / sarang semut yang klasik, orang dahulu menggunakan peralatan asas seperi periuk, pemukul telur, loyang bingka ataupun oven hitam cap rama rama. Suhu semasa memanggang memainkan peranan ketika pembakaran.
4. Suhu yang sekata dari batu yang panas ketika memanggang akan menyebabkan “tunnel” di hasilkan dari tindak balas bahan penaik.
5. Jika dibakar di dalam oven terus akan menyebabkan permukaan kek masak – “protein coagulate” dan karbon dioksida tidak dapat melepasi pada penghujung tunnel (permukaan kek)
Sarapan pagi dengan soto dan laksa memang ‘terangkat’ Sajian kaya rempah dan berperisa ni memang ‘favorite’ zaman berzaman-zaman . Iya kan sajian warisan orang lama.
Bila dah makan sarapan barulah bersemangat nak kerja … jom semak empat resipi ni
1. SOTO AYAM BLC
.
Bahan bahan:
Bahan untuk menumis/dihiris:
Bahan untuk menumis/dikisar :
Bahan sambal cili kicap :
Cara memasak :
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2.Tumis bahan yg dihiris hingga naik bau.
3. Masukkan rempah penumis bunga cengkih, bunga lawang, pelaga, dan kayu manis dan masukkan serbuk jintan manis, jintan putih serta lada putih. Masukkan pula bahan kisar dan tumis hingga wangi.
Masukkan ayam dan gaul seketika.
4. Masukkan air dan masak sehingga mendidih.
5. Masukkan ayam dan bila masak, dikeluarkan ayam dan digoreng sehingga kekuningan. Bila sejuk, bolehlah dicarik halus.
6. Masukkan sedikit serbuk perasa dan garam.
7. Bolehlah diangkat untuk dihidangkan bersama nasi impit dan mee hoon yang dicelur.
8. Sebagai bahan tambahan kuah soto ini lebih enak dimakan dimakan bersama bergedil kentang, kacang tanah goreng, soo hoon goreng dan taugeh yang dicelur dan sambal cili kicap. Jangan lupa letakkan ayam carik.
9. Taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebagai pelengkap rasa.
Saiz hidangan : 5 orang Masa memasak : 40 minit Cara memasak : Tumis, didih dn reneh Jenis masakan : Sarapan pagi atau sajian petang Keistimewaan : Sajian yang amat mengenyangkan, nasi impit dan bahan tambahan menjadikan ia makanan kegemaran. INFO CHEF : Sajian soto Johor ini adalah makanan popular masyarakat Jawa, Johor. Tidak lengkap jika tanpa sambal kicap versi Johor ini.
2. LAKSA JOHOR
.
Bahan-bahan :
Bahan A :
Bahan B :
Bahan dikisar halus :
Bahan ulaman :
Cara memasak :
1. Lebihan air rebusan ikan dibahagi dua. Ketepikan
2. Kisar semua bahan A bersama sebahagian air rebusan ikan.Ketepikan.
3. Panaskan minyak, kemudian tumiskan bahan kisar halus sehingga wangi.
4. Masukkan bahan A dan kacau rata. Masukkan bahan B dan kacau rata.
5. Didihkan dan masak sehingga kuah pekat. Perasakan dengan garam secukup rasa.
6. Kemudian rebuskan spaghetti dalam air yang mendidih yang telah dimasukkan garam. Rebus sehingga kenyal ‘ala dente’ dan tidak terlalu lembut.
7. Toskan dan titikkan minyak zaitun agar tidak melekat.
8. Masukkan spageti dalam mangkuk dan tuangkan kuah laksa tadi.
9. Hidangkan bersama bahan ulam-ulaman dan sambal belacan.
10. Bagi memasak sambal belacan, ambil belacan bakar dan tumbukkan bersama cili hidup atau cili kering yang direbus. Tumbuk lumat dan perahkan limau kasturi..
Saiz hidangan : 5 orang Masa memasak : 40 minit Cara memasak : Tumis, didih dan reneh Jenis masakan : Laksa dan spageti Keistimewaan :Laksa Johor menggunakan spageti, pengaruh barat dalam sajian INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan ikan selayang (sardin) menggantikan ikan kembung. Selain ikan parang anda juga boleh menggunakan ikan tenggiri.
3. SAYUR TUMIS LAKSA BEBOLA SARDIN
.
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK:
1. Isi ikan yang telah diasingkan daripada tulang, dikisar lumat.
2. Bulatkan tanpa campur apa-apa bahan.
3. Tumiskan bahan -bahan yang dikisar dalam periuk dengan sedikit minyak sampai naik bau.
4. Masukkan air dalam 450 ml (dua mangkuk) ke dalam periuk.
5. Bila mendidih masukkan lobak merah, bebola sardin, bila bebola dah terapung (masak) masukkan sayur kangkung, kubis bunga dan bihun dan keropok mentah.
6. Siap untuk hidangan. INFO CHEF : Sajian asal di Terengganu menggunakan mi lidi. Sayuran yang banyak dan ikan sardin menjadikan ia sajian berkhasiat Saiz hidangan : 4 orang Masa memasak : 20 minit Cara memasak : Reneh Jenis masakan : Lauk pauk Keistimewaan : Boleh dimakan begitu sahaja.
4. KARI LAKSA UDANG YABBY
.
BAHAN-BAHAN:
Bahan pes laksa (dikisar) :
Bahan hiasan :
Taugeh, daun pudina, hirisan limau nipis dan sambal tumis (jika suka)
CARA MEMASAK :
1. Masukkan bahan-bahan pes laksa dan kisar hingga menjadi pes.
2. Panaskan kuali/periuk di atas api sederhana.
3. Masukkan pes laksa hingga pes sedikit perang, lebih kurang 2 minit.
4. Masukkan separuh dari santan, dan teruskan memasak, kacau, biarkan sehingga ia tinggal separuh, lebih kurang 4- 6 minit.
5. Masukkan stok ayam, tofu, dan baki santan tadi.
6. Biarkan mendidih hingga 10 minit.
7. Perisakan dengan gula dan garam secukupnya
8. Celur laksa dan taugeh dalam air panas.
9. Tuangkan kuah laksa di atasnya dan hidangkan bersama taugeh, daun pudina , hirisan limau dan sambal (jika suka).
Saiz hidangan : 5 orang Masa memasak : 20 minit Cara memasak : Didih dan reneh Jenis masakan : Mi laksa, masakan Nyonya Keistimewaan : Laksa lemak pedas dengan kemanisan udang Yabby
INFO CHEF : Udang Yabby adalah sejenis udang air tawar Australia. Harganya lebih mahal tetapi rasanya yang sungguh manis menjadikan kari laksa lebih lazat.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!