Sedapnya Puding Jagung premium tapi simple perkongsian saudara Muhammad Ali ni. Bahan-bahannya sangat mudah dan ringkas. Memang tak renyah cara penyediaannya. Jom cuba! Semestinya hidangan ini sangat enak dinikmati bersama keluarga. Pasti puas hati.
CARA MEMBUAT PUDING JAGUNG PREMIUM SEDAP, MUDAH & SIMPLE
1.Masukkan air, serbuk agar-agar, gula, susu cair, tepung kastard dan tepung jagung ke dalam kuali.
2.Kacau sebati dulu semua bahan biar sebati. Kemudian barulah hidupkan api perlahan.
3.Masukkan juga jagung manis creamy, kordial jagung. Sebatikan.Kacau adunan hingga mendidih.
4.Semasa mendidih, biarkan selama 1-2 minit kemudian barulah tutup api.
5.Seterusnya masukkan garam dan sebatikan.
Ads
6.Jika suka, masukkan jagung manis. Kacau lagi.
7.Tuang adunan ke dalam loyang dan sejukkan dalam peti sejuk selama 4 jam sebelum sedia untuk dipotong dan dinikmati.
INFO: Resipi Puding Jagung ini memang lembut dan kena kendalikan dengan berhati-hati kerana ia menggunakan agar-agar.
Empunya resipi menggunakan agar-agar kerana beliau kurang menggemari tekstur kasar bila guna tepung kastard. Jadi beliau kurang kan sedikit tepung dan gantikan dengan agar-agar.
Teringin nak makan kek macam orang lama, guna marjerin. Bila makan tidak rasa muak. Itulah kelebihan kek orang lama. Boleh cuba resipi mudah buat kek ini.
Kek Marjerin
Bahan-bahan:
1 cawan gula halus
1 cawan marjerin pelangi
1 cawan tepung gandum -BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil baking powder -BELI ONLINE DI SINI
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla -BELI ONLINE DI SINI
Pernah dengar tak momo? Haa momo ni sebenarnya ialah antara makanan yang sangat popular di Nepal, rasanya macam dim sum, tetapi isinya fresh menggunakan sayur dan daging atau isi ayam. Di Nepal, Momo dimakan bersama kuah tomato atau sup.
Ia antara menu yang sihat kerana cara masakan nya adalah secara kukus dan bebas minyak. Mengikut resepi asli Nepal, terdapat banyak lagi rempah yang mereka gunakan, tetapi resepi kali ni kita cuma gunakan serbuk kari ayam sahaja. Selamat mencuba!
Resepi Momo
Bahan-Bahan
Wantan Dumpling/Dumpling Pastry
Isi Ayam (cincang)
Lobak merah (sagat)
Bawang besar (cincang)
Bawang putih (cincang)
Cendawan steamboat (cincang)
Daun ketumbar (potong kecil)
Daun bawang (potong kecil)
Sedikit serbuk kari ayam
Garam
Boleh didapati di mana-mana pasaraya besar
Ini rupa wantan pastry atau kulit dumpling tu. Tak kisah mana-mana jenama janji halal ya
Kadangkala, terasa teringin hendak makan biskut coklat, kan? Tidak semestinya ketika Syawal saja. Apa kata, kita tambahkan sedikit rasa oren dalam adunan biskut itu. Mesti sedap.
Jom kita tengok resipinya.
ORANGE CHOCOLATE CHIP COOKIES
BAHAN A
250 gram mentega
160 gram gula kastor
1 biji telur gred A
1 biji kuning telur gred A
1 sudu kecil esen oren
Pewarna oren
BAHAN B (DIAYAK)
300 gram tepung gandum
20 gram tepung jagung
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil emplex
BAHAN C
150 gram coklat cip
100 gram hirisan badam
50 gram cornflakes (diramas halus)
CARA MEMBUAT
1. Mulakan dengan Bahan A dahulu. Dalam bekas, pukul mentega bersama gula kastor sehingga sebati.
2. Masukkan telur ayam satu demi satu sambil dipukul rata.
3. Masukkan pula esen oren dan juga pewarna oren.
4. Kemudian satukan Bahan B ke dalam Bahan A. Kacau sebati.
5. Akhir sekali masukkan Bahan C.
6. Kaup balik adunan sehingga semua adunan mesra.
7. Ambil sedikit adunan dan letakkan di dalam loyang pembakar.
8. Pastikan dijarakkan sedikit kerana biskut akan mengembang ketika dibakar.
9. Ulang lamhlah 7 sehingga selesai.
10. Panaskan oven. Bakar pada suhu 170 darjah selsius selama 30 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing-masing.
10. Setelah masak, sejukkan seketika sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.