Laicikang memang terasa nikmat apabila dapat diminum ketika cuaca panas. Sesuai sangatlah dibuat minuman untuk berbuka puasa. Segar apabila diminum. Apa kata jom cuba buat sendiri Laicikang seperti yang dikongsikan oleh Salizawati Salleh. Buat sendiri boleh letak macam-macam mengikut cita rasa masing-masing, baru puas hati.

RESIPI LAICIKANG

Laicikang Penyejuk Tekak, Buat Sendiri Boleh Letak Macam-macam Ikut Selera

BAHAN-BAHAN:

Longan kering
Daun Pandan
Buah kembang semangkuk
Gula kabung/gula merah-BELI ONLINE
Barli
Gula batu (jika ada)- BELI ONLINE
Biji selasih
Buah kundur
Buah kabung (ditapis dan rendam dalam air baru)
Air secukupnya
*Anggaran terpulang kepada anda*
(Boleh juga tambah buah goji, kurma cina, buah teratai, telur puyuh, fungus dan apa saja yang kita suka)

Laicikang Penyejuk Tekak, Buat Sendiri Boleh Letak Macam-macam Ikut Selera

 

Laicikang Penyejuk Tekak, Buat Sendiri Boleh Letak Macam-macam Ikut Selera

CARA PENYEDIAAN:

1.Rendam longan kering, buah kembang semangkuk, barli dan biji selasih untuk seketika sehingga kembang.

Laicikang Penyejuk Tekak, Buat Sendiri Boleh Letak Macam-macam Ikut Selera

IKLAN

2. Sambil itu, anda boleh rebus gula kabung, gula batu, daun pandan, bali dan longan kering. (Sekiranya anda gunakan gula merah, anda dinasihatkan untuk rebus asing dan tapis dahulu untuk buang habuk di dalam gulanya).

Laicikang Penyejuk Tekak, Buat Sendiri Boleh Letak Macam-macam Ikut Selera

3. Apabila longan dan barli sudah kembang, anda boleh masukkan biji selasih dan kembang semangkuk(dibuang bijinya)
Kacau untuk seketika kemudian tutup apinya.

Laicikang Penyejuk Tekak, Buat Sendiri Boleh Letak Macam-macam Ikut Selera

4. Kemudian masukkan buah kundur yang telah dipotong dadu dan buah kabung.

Laicikang Penyejuk Tekak, Buat Sendiri Boleh Letak Macam-macam Ikut Selera

 

IKLAN

Laicikang Penyejuk Tekak, Buat Sendiri Boleh Letak Macam-macam Ikut Selera

 

Laicikang Penyejuk Tekak, Buat Sendiri Boleh Letak Macam-macam Ikut Selera

5. Kacau untuk kali terakhir. Siap! Bolehlah dihidang panas ataupun sejuk. Puas bila minum pada hari yang panas.

Sumber kredit: Salizawati Salleh via Group Loyang & Acuan

 

IKLAN

NAK BELI PERALATAN DAPUR, KLIK SINI

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Cara-Cara Bancuh Dan Masak Roti Jala Yang Sedap, Lembut & Lambat Basi.

Resipi Ikan Merah Masak Cuka Versi Simple. Kuah Masam, Rasa Sedap

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

https://www.youtube.com/watch?v=URjFuuHftiw