Bila disebut kuih Melayu Tradisional, tepung dan beras pulut memang di antara bahan ‘popular’ terkandung dalam ramuannya. Pulut menjadikan kuih mengenyangkan dan sesuai disajikan waktu sarapan esok mahupun petang.
Jom kita cuba warisan resipi zaman berzaman. warisan budaya usah dilupa
PULUT INTI MANIS
BAHAN-BAHANNYA:
Bahan inti :
50 gm gula merah
2 sudu makan gula pasir
1 cawan air
Garam secukup rasa
300 gm kelapa parut | diambil putih sahaja Bahan pulut :
100 gm beras pulut | direndam 3- 4 jam toskan
100 ml air
50 ml santan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : CARA MASAK INTI : 1. Masukkan gula merah, gula pasir dan air dalam kuali. 2. Masak hingga gula larut. 3. Masukkan garam dan kelapa parut.Gaul sebati. 4. Biarkan agak kering, tutup api dan ketepikan.
Ads
CARA MASAK PULUT / PENYEDIAAN : 1. Masukkan beras pulut, santan dan sedikit garam ke dalam loyang. Kacau rata. 2. Masukkan loyang dalam pengukus dan kukus hingga naik wap. Angkat dan ketepikan. 3. Ambil sedikit beras pulu yang sudah masak tadi, letak di atas daun pisang yang telah dilayurkan dan dilap. 4. Letakkan inti di atas beras pulut. Bungkus daun pisang kemas-kemas 5. Sedia dihidang
Saiz hidangan : 2-3 orang Masa memasak : 40 minit Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Pulut dimakan dengan kelapa parut manis memang lazat Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Memasak dengan membungkusnya dalam daun pisang menambah aroma dan citarasa yang amat membangkit selera.
2 .TEPUNG GOMAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan salutan :
500 gm kacang hijau Bahan inti :
Air secukupnya
200 gm gula Melaka
1/2 cawan gula pasir
Garam secukup rasa
1 helai daun pandan
1 sudu makan tepung gandum
1 biji kelapa parut Bahan Kuih:
500 gm tepung pulut
Garam secukupnya
Air secukupnya
CARA MEMASAK : Cara masak bahan salutan: 1. Basuh dan toskan kacang hijau. 2. Goreng kacang hijau, angkat dan sejukkan 3. Kisar kacang hijau hingga halus seperti tepuk. Ayakkan dan ketepikan.
Cara masak inti : 1. Masak gula Melaka, gula pasir, garam dan daun pandan. 2. Biarkan gula larut, angkat dan tapiskan 3. Masukkan tepung gandum dan kelapa parut ke dalam air gula. 4. Kacau hingga inti masak dan sebati. 5. Angkat dan sejukkan dahulu. 6. Bulat-bulatkan dan ketepikan
Cara memasak : 1. Bancuh tepung pulut dengan garam dan air. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan kental. 2. Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan. 3. Masukkan inti dan leperkan dengan kemas. 4. Masak air, selepas mendidih masukkan kuih. Masak hingga kuih timbul dan angkat. 5. Gaul atau golekkan dengan bahan salutan, siap dihidangkan
Saiz hidangan : 30- 40 orang makan Masa memasak : 30 minit Cara memasak : Rebus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Kenyal dan kaya rasa kacang hijau Anggaran kos : RM 6
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis boleh juga menggunakan inti kacang hijau yang dicampur kelapa parut dan gula Melaka. Cuma inti kelapa manis gula Melaka memberi variasi rasa.
Ads
3.KUIH BOM
BAHAN-BAHAN : Bahan doh :
2 cawan tepung pulut
2 sudu makan tepung gandum
Garam secukup rasa
1 cawan air
Bijan secukupnya untuk salut
Bahan inti kelapa :
1 biji kelapa parut/ putih sahaja
1 cawan gula merah atau gula Melaka
2 sudu makan gula pasir
2 helai daun pandan /disimpul
Sedikit air untuk melarutkan gula
CARA MEMASAK : CARA MASAK INTI : 1. Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana. 2. Kacau inti hingga melekit dan separa kering 3. Angkat dan ketepikan 4. Bila sudah sejuk kepal inti bulat-bulat.
CARA BUAT DOH: 1. Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam. 2. Bancuh dengan air sedikit sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan. 3. Jika terlembik tambahkan sedikit lagi tepung beras pulut 4. Sapukan sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan leperkan dan masukkan inti kelapa yang telah dikepal bulat-bulat tadi. 5. Golekkan di atas bijan. Kemudian goreng dalam minyak panas hingga kekuningan. 6 .Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 9 biji kuih bom bersaiz bola ping pong Masa memasak : 15 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Kulit ini agak liat dan kenyal kulitnya, salutan bijan mengenakkan lagi rasa Anggaran kos : RM 7
Ads
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis, kuih bom ini juga didapati dengan inti kacang hijau dan kacang dal. Lebihan inti boleh disimpan untuk dibuat inti kuih lain seperti kuih koci, ketayap dan pulut inti.
4.TAPAI PULUT
BAHAN-BAHAN :
1 kg beras pulut | basuh bersih dan rendam selama tiga jam
1/2 biji ragi
Daun pisang atau daun getah untuk membungkus
CARA MEMASAK : 1. Tanak pulut hingga masak. Sukat pulut menggunakan 5 cawan air panas untuk 5 cawan pulut. Boleh gunakan periuk elektrik 2. Selepas pulut masak letakkan dalam dulang dan sejukkan. 3. Ayakkkan ragi di seluruh permukaan pulut, terbalikkan dan ayak lagi di atas bahagian sebelah. 4. Bungkus pulut dengan daun getah atau daun pisang dan peram selama dua hari dalam periuk besar bertutup yang sudah dialas dan ditutup dengan daun pisang. 5. Sedia untuk dinikmati.
Saiz hidangan : 5 orang Masa memasak : 30 minit Cara memasak : Tanak dan peram Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Peram selama 48 jam untuk dapatkan hasil tapai yang cukup rasa manis dan masaknya. Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Jangan masukkan tapai yang belum cukup tempoh peraman ke dalam peti air kerana ia akan membantutkan proses menapainya. Sedap dimakan sejuk.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Lidah Melayu, selalunya tak sah makan kalau tak ada sesuatu yang pedas misalnya sambal. Variasi sambal yang selalu kita hidang atas meja adalah sambal belacan, sambal tumbuk, sambal budu, sambal tempoyak. Apa kata kali ni buat sambal ayam penyet. Sedap jugak. Jom RASA kongsikan resipi daripada Pn Nj melalui telegram chanel Kaki Makan.
SAMBAL AYAM PENYET
BAHAN-BAHAN
30 biji cili padi merah (digoreng)
12 biji cili merah 12 (dipotong dan digoreng)
4 biji tomato (dipotong 4 dan digoreng)
5 labu bawang merah (digoreng)
5 ulas bawang putih (digoreng)
1 inci belacan 1 (dibakar)
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUAT
1. Tumbuk semua bahan dan masukkan semua bahan ke dalam kuali dan digoreng lagi sehingga naik minyak.
2. Masukkan air asam jawa bersama garam dan gula. Kacau sampai masak.
INFO
Sambal ni boleh tahan 3 hingga 4 hari tanpa simpan dalam peti sejuk. Kalau simpan dalam bahagian chiller 3 hingga 4 minggu pun masih okay. Korang cuma perlu pastikan, tumis cilinya sehingga betul-betul masak.
Bagi penggemar aneka pastri, ini antara resipi-resipi mudah yang anda perlu cuba. Jika beli, harga pastinya tidak murah. Malah kadang kala bila makan, tak sempat rasa puas, dah habis licin. Jadi apa kata anda belajar buat sendiri. Pasti puas hati. Selamat mencuba!
1. CHICKEN POT PIE
BAHAN PASTRI:
1 tin sup cendawan
1 cawan susu segar
2 cawan sayur campur
400gm isi ayam
1 biji bawang besar | dipotong dadu
Sedikit minyak untuk menumis
Pastry segera secukupnya
CARA MEMASAK:
Tumis bawang sampai layu. Kemudian masukkan ayam dan kacau sebati. Masukkan pula sayur campur kemudian perasakan dengan sedikit garam.
Masukkan sup cendawan dan susu segar masak sehingga sedikit pekat.
Ketepikan.
Masukkan isi yang telah di masak tadi ke dalam bekas remekin.
Tutupkan dengan puff pastri tadi mengikut saiz remekin. Sapukan kuning telur di permukaan pai.
Bakar dengan suhu 200C selama 15 minit.
Sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Bakar pastri sekadar untuk merangupkan pastri segera sahaja.
2. CHICKEN MUSHROOM QUICHE
BAHAN UNTUK PASTRI:
200gm tepung gandum
Sedikit garam
Sedikit mixed herbs
110gm mentega sejuk -kiubkan
1 kuning telur
¼ sudu makan jus lemon
20ml air sejuk | dimasuk berselang seli
1 sudu teh gula halus
BAHAN UNTUK INTI:
1 ulas bawang putih dicincang
2 sudu makan minyak zaitun
50gm lada benggala pelbagai warna di potong dadu
1 batang seleri
20gm cendawan butang hiris nipis
Bawang besar
200 isi ayam
Garam secukup rasa
Sedikit mixed herbs
BAHAN UNTUK CREAM:
250gm whipped cream
Sedikit lada hitam
4 biji telur
CARA MEMASAK :
Untuk menyediakan pastri, campurkan tepung gandum, garam dan mixed herbs.
Seterusnya campurkan bahan selebihnya dan gaul hingga sebati. Tuangkan ke dalam adunan tepung tadi.
Kemudian uli sehingga menjadi doh dan rehatkan selama 15 minit dalam peti sejuk.
Selepas itu, terapkan dalam pie mould yang boleh dikeluarkan plate dari bawah dan cucukkan tepung dengan garpu dan bakar selama 15 minit-20 minit secara blind bake atau separuh masak.
Untuk menyediakan filling.Tumiskan bawang putih, diikuti isi ayang yang telah dicincang , goreng sekejap.
Masukkan kesemua campuran sayuran.
Masukkan garam dan sedikit mixed herbs. Ketepikan.
Bagi menyediakan krim pula, campurkan kesemua bahan dan kacau sebati.
Selepas doh dibakar separuh masak selama 20 minit, masukkan filling.
Akhir sekali masukkan krim.
Taburkan keju cheddar yang diparut dan bakar selama 35 minit pada suhu 170°C.
Sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Quiche adalah sejenis pastri seperti tart yang dimasukkan dengan isi yang dimasak terlebih dahulu.
3. TUNA POTATO FLAN
BAHAN PASTRI:
250gm tepung gandum
1 sudu teh garam
115gm mentega sejuk | dipotong dadu
Air sejuk secukupnya
BAHAN INTI:
1 sudu makan mentega untuk menumis
1 biji bawang Holland
1 ulas bawang putih
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 tin tuna
100gm lada benggala dipotong dadu
2 biji telur
½ cawan krim masakan
½ sudu teh jus lemon
Garam secukupnya
CARA MEMASAK :
Untuk menyediakan pastri, satukan semua bahan kecuali butter dan air. Gaul rata.
Masukkan mentega, adun hingga menjadi serbuk roti.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan adun hingga boleh dikepal sahaja. Tak perlu adun lama-lama atau terlebih uli.
Canai doh dan letakkan doh dalam acuan pai
Kemaskan keliling acuan pai, kemudian lebihan doh dipotong dengan pisau.
Cucuk permukaan doh dengan garpu supaya pastri tidak mengelembung.
Blind bakepastri keemasan (letakkan kertas timah pada permukaan doh dan taburkan kacang merah atau beras supaya berat. Apabila pastri dah keemasan, keluarkan kertas timah dan kekacang).
Untuk menyediakan inti,
Panaskan mentega, tumis bawang Holland dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan garam, serbuk lada hitam dan kacau rata.
Masukkan tuna dan perahkan lemon masak dan ketepikan.
Masukkan inti dalam pastri yang dah kuning keemasan.
Pukul telur, susu cair hingga sebati. Masukkan daun sup. Kemudian tuang pada inti pastri tadi.
Bakar pastri selama 30 minit pada suhu 170C atau cucuk lidi pada adunan telur, jika tidak melekat, itu tandanya sudah masak.
Sedia dihidangkan.
INFO CHEF : Adunan ini sesuai untuk pastri bersaiz besar.
4. QUICHE TOMYAM UDANG
BAHAN PASTRI:
250gm tepung gandum
1 sudu teh garam
½ sudu teh serbuk kari
115gm mentega sejuk | potong dadu
Air sejuk secukupnya
BAHAN INTI:
1 sudu makan mentega untuk menumis
1 biji bawang Holland
1 ulas bawang putih
1 sudu teh perencah tomyam
1 sudu makan serbuk lada hitam
200gm isi udang
2 tangkai daun sup | hiris
2 biji telur
1/2 cawan susu cair
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
Untuk membuat pastri, satukan semua bahan pastri kecuali mentega dan air. Gaul rata.
Kemudian masukkan mentega, adun hingga menjadi serbuk roti.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan adun hingga boleh dikepal sahaja. Tidak perlu adun lama-lama atau terlebih uli.
Canai doh dan letakkan doh dalam acuan pai.
Kemaskan keliling acuan pai, lebihan doh dipotong dengan pisau. Cucuk permukaan doh dengan garpu supaya pastri tidak mengelembung.
Blind bake pastri keemasan (blind bake – letakkan kertas timah pada permukaan doh dan taburkan kacang merah atau beras supaya berat. Apabila pastri sudah keemasan, keluarkan kertas timah dan kekacang).
Untuk menyediakan inti, panaskan mentega, tumis bawang Holland dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan serbuk kari, serbuk lada hitam dan kacau rata.
Masukkan isi udang.
Masukkan inti dalam pastri yang sudah kuning keemasan
Pukul telur, susu cair hingga sebati. Masukkan daun sup. Kemudian tuang pada inti pastri tadi.
Bakar pastri selama 30 minit pada suhu 170C. Cucuk dengan lidi pada adunan telur, jik tidak melekat, bermakna ia sudah masak.
Sedia dihidangkan
INFO CHEF: Jika suka pedas, boleh lebihkan sedikit serbuk kari dalam bahan.
5. MINI SHEPHERD PIE
BAHAN A (UNTUK INTI):
400 gram daging kisar
½ biji bawang besar | potong dadu
1 ulas bawang putih | cincang
¾ cawan kacang panggang
6 biji cendawan butang |belah empat
5 biji tomato masak | potong dadu atau boleh digantikan dengan sedikit puri tomato
1 batang lobak merah | potong dadu
1 sudu makan tepung jagung | bancuh dengan 1 cawan air
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 kiub stok daging
2 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
BAHAN B (UNTUK TOPPING):
1 kg kentang | potong kecil-kecil
1/2 cawan susu segar
2 sudu makan mentega
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Air untuk merebus kentang secukupnya
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan inti, panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan daging kisar dan cendawan butang, kacau rata hingga daging masak.
Masukkan lobak merah, tomato dan semua bahan lain, kecuali bancuhan tepung jagung.
Apabila daging mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak.
Perasakan dengan garam dan bila daging sedikit kering, tutup api.
Sediakan bahan untuk membuat topping pula.
Kentang direbus dengan air dan sedikit garam hingga empuk.
Ketika kentang masih panas, lecek hingga hancur sebati.
Gaulkan dengan susu segar, serbuk lada sulah dan mentega.
Masukkan adunan kentang ke dalam bekas aluminium kecil
Seterusnya masukkan pula inti daging tadi dan tutupkan pula dengan kentang semula. Atau masukkan dalam piping bag dan guna swirl nozzle yang besar sikit, paipkan kat atas daging tu hingga menutupi daging.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu . Bakar selama 30 minit atau hingga bahagian atasnya keperangan.
Keluarkan dari ketuhar dan hidangkan ketika masih suam.
INFO CHEF : Boleh dimasak di dalam remekin atau di dalam bekas foil comel.
6. BABY SPINACH AND SALMON QUICHE
BAHAN-BAHAN:
1 keping short crust pastry
3 biji telur
1/2 cawan susu segar
1/4 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
60gm mentega| dicairkan
285gm kepingan ikan salmon
50gm baby spinach
Sedikit garam
1/2 cawan keju
CARA MEMASAK:
Pecahkan telur, masukkan susu, tepung, baking powder ke dalam mangkuk. Pukul hingga sebati.
Masukkan mentega, kepingan ikan salmon, baby spinachdan keju ke dalam bancuhan telur tadi.
Tuangkan ke dalam acuan short crust pastry dan bakar pada suhu 180C selama 30-35 minit.
INFO CHEF: Bahan inti boleh juga dimasukkan hirisan cendawan butang yang telah ditumis bersama minyak zaitun sehingga layu untuk rasa yang padat.
Bukan sahaja boleh dimakan bersama roti semata-mata, Nutella juga boleh menghasilkan pelbagai hidangan yang sangat menarik yang mesti dicuba oleh semua penggemar Nutella. Ianya mudah dan pastinya sangat enak hingga menjilat jari! Selamat mencuba!
BISKUT NUTELLA
BAHAN-BAHAN
450gm Nutella
1 biji telur
1 cawan tepung gandum
CARA PENYEDIAAN
Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk.
Masukkan nutella dan telur.
Gaul semua bahan hingga sebati dan menjadi doh.
Ambil adunan dan bulatkan. Letak diatas baking paper.
Bakar pada suhu 170C selama 10 minit.
Angkat, sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
BROWNIES NUTELLA
BAHAN-BAHAN
2 biji telur
200g Nutella
9 sudu besar tepung gandum
CARA PENYEDIAAN
Pukul telur dan nutella di dalam bekas dengan menggunakan mixer. Pada yang rajin nak guna tangan pon boleh.
Bila dah sebati masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.
Gaulkan tepung dengan adunan nutella dan telur tadi sehingga sebati. Agak-agak dah sebati bolehlah dituang ke dalam acuan. Nak guna loyang boleh, nak guna papercup pon boleh.
Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 180c (bergantung pada oven masing-masing).
Nak tau brownies ni dah masak ke belum, gunakan garfu atau lidi dan cucukkan pada brownies tuu. Kalau tak melekat tu dah masak maknanya.
1/2 cawan kacang pecans (boleh juga diganti dengan chocolate chips)
Nutella
CARA PENYEDIAAN
Panaskan oven 350’F atau lebih kurang 160’C atau ikut kepanasan oven masing-masing.
Dalam mangkuk sederhana, ayak tepung, baking soda, baking powder dan garam, kacau rata dan ketepikan.
Dalam bekas lain, masukkan pisang, gula putih dan perang, telur, minyak dan esen vanilla, putar perlahan dengan mixer dan kemudian masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit sehingga habis campuran tepung.
Masukkan pecans atau chocolate chips, kacau sehingga sebati.
Sediakan muffin tin, sapukan sedikit planta atau mentega atau boleh jugak gunakan cup kertas.
Sudukan 3/4 saja dalam setiap muffin tin.
Kemudian sudukan 1 sudu kecil nutella di atas nya, dan lorek lah dengan menggunakan toothpick.
Buatlah ikut kreativiti sendiri ya.
Bakarlah di dalam oven yang telah dipanaskan tadi selama 15-17 minit sehingga bila kita masukkan toothpick ia nya tak melekat dan bersih.
Bila dah masak boleh lah dikeluarkan dari oven dan dihidangkan.
Gulung setiap keping roti yang sangat nipis dengan pin bergulung. Sebarkan setiap kepingan dengan jumlah Nutella yang banyak – meliputi satu sama lain. Letakkan sebilah pisang pada satu hujung dan gulungkan roti dengan ketat.
Dalam mangkuk kecil, pukul bersama telur, susu dan vanila sehingga digabungkan dan diketepikan.
Panaskan mentega dalam periuk di atas api sederhana. Dredge setiap roll melalui telur dan campuran susu, kemudian masak di semua sisi dalam mentega panas sehingga perang keemasan.