Antara banyak kuih talam, pernah cuba Talam Keledek? Warnanya saja sudah cukup menawan, apatah lagi rasanya.
Bagi penggemar kuih talam, rugi kalau tak mencuba Talam Keledek ini. Ada rasa ketulan keledek di dalamnya membuatkan kuih ini bertambah sedap.
Menurut pemilik asal resipi kuih ini, Mizah Ngatiman, asal tercipta resipi ini apabila melihat ada ubi keledek yang masih berbaki di rumahnya. Resipi asal talam keladi telah diubah menjadi talam keledek. Rasanya sedap berlemak dan kurang manis. Memang sesuai dijadikan hidangan minum petang bersama secawan kopi panas. Jom kita buat.
Dah lama rasanya tidak membuat bingka roti. Seminggu dua ni banyak cerita tersalah beli roti gardenia pandan kelapa. Selalu beli roti gardenia. Dah kebetulan ada roti pandan ni kita bakar la bagi naik lagi aromanya dengan bahan-bahan tambahan yang ada. Nak guna roti putih pun boleh saja.
BINGKA ROTI PANDAN Bahan-bahan: 6-7 keping roti pandan/putih 1/4 cawan susu cair/air biasa 200ml santan 1 cawan air/air pandan 1/2 cawan gula (suka manis lebihkan) 1 cawan tepung gandum 1 biji telur Sedikit esen vanilla (optional)-BELI ONLINE DI SINI Sedikit garam #zida2004 Sedikit emulco/esen pandan (optional)-BELI ONLINE DI SINI Sedikit pewarna hijau-BELI ONLINE DI SINI Bahan topping/tabur pilihan – Saya letak bijan hitam, kismis dan sekaya
Cara memasak: 1.Carik-carikkan atau potong roti. Rendam dengan susu cair/air paras-paras roti sahaja. 2.Dalam bekas lain, campurkan santan, air/air pandan, gula, tepung, telur, esen vanilla, garam, emulco/esen pandan dan pewarna hijau. Kacau sebati hingga gula larut dan tepung tiada ketulan. 3.Masukkan rendaman roti ke dalam bekas campuran bahan lain tadi. Kacau sebati tapi tidak perlu hingga roti hancur. 4.Sapukan butter pada periuk atau loyang. Masukkan adunan roti ke dalamnya.
5.Ratakan sedikit. Taburkan bahan topping diatasnya. 6.Bakar selama 50 minit – 1 jam dengan api gas paling perlahan atau bakar dengan oven suhu 180°C api atas bawah mengikut oven masing-masing.
7.Sejukkan baru dikeluarkan dari periuk/ loyang dan dipotong. Siap untu dihidang Kredit:#norfazidagda
Bila tiba musim perayaan Tahun Baru Cina, Kuih Bakul antara manisan yang wajib ada dan ditunggu-tunggu oleh seluruh kaum untuk menikmatinya. Namun ada kalanya, agak susah nak jumpa Kuih Bakul yag dihasilkan oleh orang muslim. Jadi bagi anda yang nak cuba buat sendiri, resipi perkogsian saudari Hidjrah Ali ni boleh dicuba.
RESIPI KUIH BAKUL HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung pulut (sebungkus)
190gm gula pasir
400gm gula merah
500ml air
200ml santan
Beberapa helai daun pisang
CARA MEMASAK:
Masukkan gula pasir, gula merah serta air ke dalam periuk. Kacau sehingga larut dan biarkan sejuk.
Sementara itu, masukkan tepung pulut ke dalam mangkuk.
Tuangkan larutan gula dan santan tadi ke dalam tepung pulut. Kacau sehingga sebati.
Masukkan adunan tepung pulut yang telah sebati itu ke dalam kuali dan kacau sehingga adunan menjadi likat.
Sementara itu, alas tin dengan daun pisang, pastikan daun pisang melebihi bahagian atas tin agar mudah mengikatnya di sekeliling tin. (daun pisang dikelepetkan ke bawah)
Didihkan air dalam periuk kukusan dan kecilkan api.
Tuangkan adunan ke dalam tin yang telah dialas tadi. Kukus selama 8 jam. Pastikan air yang ditambah ke dalam pengukus adalah air mendidih.
Penutup kukus hendaklah dibungkus dengan beberapa lapisan kain muslin/kain kasa/ pembalut aluminium agar wap air tidak meniti ke atas kuih.
Bila cukup masa, angkat kuih dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.
Tak ada dapur khas untuk apam balik, tak semestinya anda tak boleh hasilkan kuih. Boleh je. Jom cuba resipi perkongsian saudari Sapura Pua ni. Memang best! Boleh letak banyak inti.
APAM BALIK HOMEMADE
BAHAN DOH APAM ( HASIL ANGGARAN 5 KEPING):
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 biji telur
1 1/2 cawan susu cair / full cream
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning
CARA-CARA: 1.Ayak tepung, baking powder dan soda bikarbonat. 2.Pukul telur dan gula sehingga sebati. Gula tidak perlu larut sangat. 3.Masukkan susu dan pewarna. Teruskan kacau sehingga sebati. 4.Masukan campuran tepung yang telah diayak tadi dan kacau sebati sehingga adunan licin dan tidak berketul. (jika nak lagi mudah, tapis adunan). 5.Perap adunan selama 1 jam.
BAHAN TABUR / INTI:
Kacang tanah | digoreng tanpa minyak dan dikisar
1 tin jagung manis
Mentega / marjerin secukupnya
Gula secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Panaskan kuali tak melekat dan sapukan sedikit marjerin. 2. Masukkan 2 senduk adunan tepung dan ratakan sekeliling.
3. Tabur gula ( anggaran 2 sudu makan) dan tutup kuali. Biar hingga adunan masak. Jika mahukan apam yang rasa lebih manis, lebihkan gula. Kalau apam ada lubang-lubang halus diatasnya, bermakna adunan tersebut menjadi. 4. Tabur kacang tanah rata-rata diikuti mentega dan jagung.
5. Lipat apam dan balikkan. Angkat. 6. Sedia untuk dinikmati.
Petua:
Kalau kuali melekat, ambil kuning telur sahaja dan masak dalam kuali tersebut sehingga masak. Ambil tisu dan tonyoh telur tersebut di permukaan kuali. Telur jadi hangit pun tak apa. Insya-Allah kuali jadi tak melekat dah.