Sekarang ni dah ramai yang sukakan tempe kerana selain sedap, ramai yang mengakui khasihat untuk kesihatan. Menariknya tempe boleh dipelbagaikan cara pengambilan dengan pelbagai cara. Antara yang ingin dikongsikan ini adalah resipi Tempe Goreng Rangup, ia bukan hanya boleh dijadikan hidangan sampingan tetapi kudapan sihat di waktu senggang. Kena dengan pencicahnya memang ketagih jadinya..

Cara Goreng Tempe Rangup & Sedap.

TEMPE GORENG RANGUP.
BAHAN-BAHAN:

  • 2 keping tempe | hiris nipis
  • 150gm tepung gandum
  • 70gm tepung beras
  • 3 ulas bawang putih | haluskan
  • Daun bawang | hiris halus
  • 1/2 sudu teh lada putih
  • 1/2 perasa ayam
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya

CARA PENYEDIAAN
1. Satukan tepung gandum, tepung beras, lada putih, garam dan perasa ayam.
2. Campurkan air, sedikit demi sedikit, sambil kacau rata hingga mendapat bancuhan yang diperlukan.
3. Panaskan minyak dalam kuali.
4. Celupkan tempe yang telah dihiris tadi dalam bancuhan tepung.
5. Goreng hingga kuning keperangan.
6. Angkat dan toskan.
7. Enak sebagai kudapan dan dicicah dengan sos yang anda suka.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI