Dulu-dulu, kuih tradisi Melayu memang tak lari dari menggunakan bahan utama seperti tepung beras, tepung pulut, santan, kelapa dan gula. Gabungan bahan-bahan ini memang serasi memenuhi kehendak selera. Bagi anda yang teringatkan air tangan mak-mak di kampung yang tak dapat pulang berpuasa dengan mereka, bolehlah cuba resipi Kuih Koci Pulut hitam, sekurang-kurangnya lepaslah rindukan air tangan mak.
KUIH KOCI PULUT HITAM BAHAN-BAHAN: 2 cawab tepung pulut 2 sudu makan beras pulut hitam | kisar halus Secubit garam 1 cawan air
Ads
BAHAN INTI KELAPA: 1 biji kelapa parut | putih sahaja 1 keping gula melaka 3/4 cawan gula pasir 1 sudu makan tepung gandum 1 helai daun pandan | carik dan simpul Secubit garam BAHAN KUAH SANTAN: 2 sudu makan tepung beras 2 sudu cawan santan pekat Secubit garam.
Ads
CARA MEMBUAT:
Ads
Tepung pulut, tepung pulut hitam dan garam dicampur. Gaul rata.
Tuangakan air sedikit demi sedikit dalam adunan sambil adun hingga mendapat adunan tidak terlalu keras atau lembik (macam buat doh buah melaka) dan tidak melekat di tangan.
Bulat-bulatkan seperti saiz buat buah melaka. Tutup dengan kain atau tisu dapur dan ketepikan. Sementara menunggu menyiapkan inti kelapa.
Masukkan gula melaka, gula pasir dan daun pandan dalam kuali.
Tambahkan sedikit air, renehkan atas api perlahan. Kacau hingga gula hancur dan tambahkan secubit garam.
Tapis air gula tersebut, kemudian masukkan semua dalam kuali dan masukkan kelapa parut, kacau rata, bila agak kering masukkan bancuhan tepung gandum.
Gaul rata dan tutup api.
Setelah sejuk, bulat-bulatkan inti dan ketepikan.
Untuk menyediakan, kuah santan, campurkan tepung beras dengan santan pekat dan garam, kacau rata.
Masak adaunan ini atas api kecil hingga pekat, Tutup api.
Untuk membungkus, ambil doh tepung pulut yang telah dibuatkan tadi, kemudian leperkan di atas tangan dan masukkan inti kelapa, bulatkan semula doh, lakukan hingga habis.
Sementara memasukkan inti, masak air dalam periuk.
Apabila air mendidih, masukan doh-doh berisi inti dalam air rebusan. Setelah timbul angkat dan masukkan dalam kuah santan pekat tadi.
Menggunakan sudu ambil doh koci sekali dengan kuahnya santan dan letakkan atas daun pisang yang telah dilayurkan dan disapu minyak. Bungkus macam bungkus nasi lemak.
Kemudian susun dalam pengukur dan kukus lebih kurang 7-8 minit bagi aroma daun pisang dan kuih betul-betul masak.
Kuih koci sedia dihidangkan apabila sejuk.
Resipi: Makcik Basing
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
20 resipi hidangan minum petang, dijamin ketagih. Mesti seronok kalau waktu petang duduk sembang dengan ahli keluarga sambil layan kudap-kudapan kan? Sambil-sambil tu tengok anak-anak kecil bermain sesama mereka.
Untuk memudahkan anda, RASA sediakan 20 resipi minum petang dijamin ketagih. Pasti anak-anak pun suka!
ROTI KHURASAN
BAHAN-BAHAN:
4 biji bawang merah
200gm daging kisar
1/2 kiub pati ayam
1 sudu teh serbuk bawang merah
2 sudu makan rempah BBQ
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos cili
Roti burger
Mayonis
Kulit popia
Minyak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
GETUK UBI
BAHAN-BAHAN:
1kg ubi kayu
1/2 biji kelapa parut putih
1 cawan gula pasir
1-2 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh garam
2 cawan tepung beras
1 sudu teh serbuk kunyit
1 biji telur
Air secukupnya
1 sudu teh air kapur
Minyak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KULIT AYAM TIRUAN
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
Secukup rasa
Sedikit chili flakes
Tepung salutan
Minyak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH BINGKA KELAPA PARUT
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
3 cawan kelapa parut (kelapa putih)
5 sudu makan gula – jumlah bergantung pada tahap kemanisan masing-masing
1 biji telur
Secubit garam
Air secukupnya- jangan banyak sangat. tengok keadaan adunan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CUCUR KIUB KENTANG
BAHAN-BAHAN:
6 biji kentang | Dipotong dadu
1 biji bawang besar | Dipotong dadu
Segenggam ikan bilis
1 cawan hirisan daun bawang
3 biji hirisan cili merah
Garam
½ cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
1 cawan air sejuk peti ais
Minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba
BANANA BITES AND SALAMI BITES
BAHAN-BAHAN:
1 pek Puff pastry
2 biji Pisang
2 biji Kuning telur
Bijan putih
Salami beef
Kepingan keju
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PUFF PASTRY ALA KENNY HILLS
BAHAN-BAHAN:
Strawberi
Buah pic
Puff pastry segera
100gm cream cheese
5 sudu makan whipping cream
2 sudu makan gula aising
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
TEMPE GORENG & SAMBAL KICAP
BAHAN-BAHAN TEMPE GORENG KETAGIH:
4 keping tempe
1 cawan tepung gandum
½ cawan tepung beras
1 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan putih
Sedikit garam
½ sudu makan serbuk kunyit
2 ulas bawang putih
Air suam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH KUKUS KELEDEK UNGU
BAHAN-BAHAN:
250gm keledek ungu | Direbus
60gm gula
20gm tepung ubi
100gm tepung beras
200ml santan
Sedikit garam
Sedikit pewarna ungu
Air secukupnya
Sedikit minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PUFF CARBONARA TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
Daun bawang
1/2 biji lobak merah
4 biji cendawan butang
2 ulas bawang putih
1 biji bawang holland
5 batang crabsticks
300gm isi ayam
Minyak
2 sudu makan pes tomyam
Lada hitam
Garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CEKODOK MILO
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan milo
1 cawan gula
1 sudu kecil serbuk penaik
3 sudu makan susu pekat
Air suam
Minyak untuk menggoreng
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CHICKEN POT PIE
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji bawang holland
Sedikit minyak
50gm butter
1/2 biji lobak merah
Cendawan butang putih
1 kotak kecil cooking cream
1 kiub pati ayam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh chilli flakes
Sedikit air rebusan ayam
2 keping dada ayam
2 keping keju
Aluminium cup
Kunig telur (sapuan)
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AGAR-AGAR CENDOL
BAHAN-BAHAN A:
750ml air
10gm agar-agar tali
170gm gula pasir
250ml santan
1 sudu makan tepung jagung (dibancuh)
Cendol
BAHAN-BAHAN B:
750ml air
10gm agar-agar tali
250gm gula melaka
250ml santan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KASWI PANDAN
BAHAN-BAHAN:
6-7 helai daun pandan
¾ cawan gula
2 cawan air
½ cawan santan (separa pekat)
1 cawan tepung gandum
¾ cawan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
Kelapa parut | dikukus dan digaul bersama garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
RICE PAPER DUMPLING
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji kobis | Dihiris
1 biji lobak merah | Dihiris
5 biji cendawan shiitake | Dipotong dadu
3 batang daun bawang | Dihiris
3 sudu makan kicap
2 sudu makan cuka
3 inci halia | Disagat
2 bungkus tofu | Dicincang
1 sudu makan tepung jagung
4 biji cili padi | Dihiris
Rice paper
Sedikit minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
GOLDEN BALL
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus crabsticks | Dicincang
Sedikit lada sulah
2 sudu makan mayonis
1 sudu makan minyak bijan
5 biji telur rebus
2 cawan serbuk roti
Tepung salut serbaguna
Minyak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BANANA PANCAKE
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
100gm susu full cream
70gm tepung gandum
1 susu teh baking powder
1 ketul gula melaka | Dicincang
1 sudu teh minyak
Pisang
Sedikit butter
1 sudu kecil gula pasir
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
GARLIC BUTTER SHRIMP MANTAO
BAHAN-BAHAN:
Mantao
10 ekor isi udang | Dicincang
1/2 sudu besar mentega
1 sudu kecil bawang putih | Dikisar/Dicincang
1 sudu kecil serbuk lada putih
Sedikit perasa
Daun sup
1 sudu besar mayonis
1 sudu besar sos cil
Sedikit gula
Chilli flakes
Serbuk parsley
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH KETAYAP
BAHAN-BAHAN:
4-5 helai daun pandan
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula
Sedikit garam
1 biji telur
Inti kelapa parut
2 cawan santan sederhana cair
2-3 titis pewarna hijau
Sedikit minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH BOM
BAHAN-BAHAN:
1kg keledek merah
2 cawan tepung gandum
1/3 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
Inti kelapa parut
Bijan putih
Minyak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Salah satu sajian BBQ khas Korea ini sangat mudah dibuat. Pilih saja daging lembu dengan sedikit lemak agar rasanya lebih sedap . Cara membuatnya seperti berikut.
Bahan:
– 400-500g daging
– kucai (dihiris)
– bawang (dihiris)
– lobak merah (dihiris)
– daun bawang (dihiris)
– 2 sudu minyak bijan
– 1 sudu bijan
Bahan perap:
– 3 sudu besar gulang perang
– 1 sudu besar minyak bijan
– 8 sudu besar kicap
– 1 sudu besar minyak sayur / minyak zaitun
– 2 sudu kecil bawang putih cincang
– 2 sudu kecil halia cincang
– 1 buah pir yang telah diparut
– 1/2 sudu kecil lada hitam
Cara penyediaan:
1. Sediakan bahan perap – campurkan kicap, gula perang, minyak, bawang putih dan halia, lada hitam dan parut buah pir ke dalam campuran. Masukkan sekali potongan daging dan gaul sebati.
2. Biarkan daging diperap seketika, selama satu malam ataupun sejam.
3. Hiris bawang, lobak merah, daun bawang dan kucai.
4. Grill daging pada suhu tinggi selama 5 minit, bersama sayur dan letakkan sekali. Kecilkan suhu, masukkan bijan dan biarkan daging masak selama beberapa minit.
5. Ataupun masukkan daging dan sayur ke dalam pressure cooker dan masak dengan perlahan selama 2 jam atau lebih.
Resipi ayam goreng Hatyai ini sedap dan punya aroma tersendiri. Juga dikenali sebagai Gai Tod Hat Yai dalam Bahasa Thai.
Ayam bahagian apa pun boleh digunakan, tapi seeloknya paha, kepak atau tight. Boleh ikuti resipi yan dikongsikan oleh Encik Muhammad Sofiyullah Mohamed Yakin
Resipi Ayam Goreng Hatyai, Ada Rasa Dan Aroma Tersendiri
Kelar ayam untuk memastikan bahan perapan masuk sempurna. Ini juga membantu untuk ayam mudah masak.
Masukkan ayam dalam plastik dan bahan perapan. Perap ayam dengan bahan kisar semalaman atau sekurang-kurangnya dua jam. Lagi lama lagi sedap.
Bila nak masak, keluarkan ayam dan gaulkan dengan tepung beras. Nak gaul basah pun boleh. Kalau kering lagi rangup.
Goreng hingga kekuningan secara Deep fried dan api mesti perlahan. Sebelum goreng boleh celupkan batang senduk kayu minyak. Jika ada buih-buih kecil bermakna minyak dah panas dan boleh mula menggoreng.
Balik-balikkan ayam guna pengepit ya. Bila dah masak dan berwarna coklat, angkat. Lapik dengsan tisu untuk serap minyak. Taburkan dengan sedikit garam.
Taburkan bawang goreng. Makan dengan pulut cicah dengan sos Sri Racha lagi sedap. Selamat mencuba!
Singgang tumis ikan selar, antara lauk ringkas yang pastinya membuka selera. Selain direbus, masak singgang ada banyak jenis, ramai yang tak tahu ada juga...