Kuih tiram yang nipis dan rangup memang sedap. Asyik ulang makan sampai tak sedar nak habis sebalang. Lazimnya, kuih tiram atau dikenali juga dengan kuih lidah buaya ini sering ditemui ketika Hari Raya. Namun kini, kuih tiram lebih mudah ditemui walaupun bukan pada hari perayaan.

Kali ini, kuih tiram yang dikongsikan oleh Asmah Mohamad Ali ini ada dua warna iatu hijau dan kuning. Buat warna merah pun cantik, katanya. Tapi, kalau nak buat yang asli tanpa pewarna pun boleh.

Menurutnya, resipi ini diturunkan daripada arwah ibunya dan ditukar kepada sukatan gram untuk memudahkan kepada yang ingin mengikuti resipi ini. Sebelum ini, ibunya buat jualan kuih tiram yang asli tanpa pewarna. Jom kita cuba buat.

BAHAN-BAHAN:
(BAHAN A)

300g tepung gandum – Boleh beli online di sini

20g tepung jagung – Boleh beli online di sini

10g marjerin – adun sebati, bahagikan 3 bahagian (110g 1 bahagian)

(BAHAN B)

157g air tapis

5g garam – Boleh beli online di sini

(BAHAN GAM TEPUNG)

50g tepung beras – Boleh beli online di sini

Ads

50g tepung jagung

50g minyak

*Adunkan sebati.

CARA MEMASAK:

Adunkan sebati kesemua bahan A. Bahagikan 3 bahagian kepada 110g setiap bahagian.

Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga

Kacau sebati pula bahan B. Bahagikan kepada 3 bahagian, kepada 54g setiap satu bahagian. Untuk yang berwarna boleh masukkan 1 atau 2 titis pewarna Starbrand.

Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga

Untuk gam tepung, adunkan juga semua bahan sehingga sebati.

Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga

Gam tepung yang telah sebati.

Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga

Doh yang telah siap.

Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga

Ambil 1 doh, leperkan sedikit supaya mudah nak mesin menggunakan mesin pasta.

Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga

Mula-mula guna mesin nombor 3 (tebal). Kemudian, potong tengah, dapat 2 keping. Guna pula mesin nombor 9 (nipis).

Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga

Sapukan gam tepung. Tinggalkan sedikit bahagian hujung tak perlu gam supaya masa menggoreng nanti bahagian hujung tidak terbuka.

Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga

Boleh mula gulung sampai hujung.

Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga

Ads

Ulang langkah sampai habis.

Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga

Ambil 1 gulung, potong selebar 1 jari telunjuk atau 1cm. Buang sedikit bahagian hujung kanan dan kiri.

Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga

Ambil 1 potong, tekan sedikit dengan jari. Kemudian, tekan dengan gelas di tengah dan tolak gelas ke depan dan ke belakang 2 kali. Tidak terlalu nipis dan tidak terlalu tebal.

Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga

Siap nipiskan semua, boleh panaskan minyak.

Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga

Kemudian, masukkan 1 keping. Dah timbul, terbalikkan. Kemudian, buat seperti dalam gambar menggunakan garfu dan lidi.

Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga

Dah siap.

Ads

Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga

Kredit: Asmah Mohamad Ali

[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Buat Ayam Goreng Kunyit Rasa Lebih Sedap dan Padu, Ikut Resipi Ini

Rai Hari Kegembiraan Tanda Syukur Dengan Bubur Merah Bubur Putih

Sedap & Mudah, Resipi Biskut Telur Rebus Boleh Buat Untuk Raya

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

https://www.dailymotion.com/video/x8js7ty

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI