Sedapnya kuah rojak perkongsian saudari Mim Yusof ni. Pekat, likat, sebijik sama macam kuah rojak yang dijual di pasaran. Bagi anda yang memang ‘hantu’ rojak, cubalah resipi ni. Buat banyak-banyak dan simpan dalam peti sejuk supaya tahan lama. Nak makan, ceduk je.
CARA MASAK KUAH ROJAK HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 keping gula gerek (manisan) – beli online DISINI
Seringkali dengar bila nak buat karipap pusing, mesti tak jadi bahagian pusingnya tu. Bila jadi macam ni, selalu terfikir apalah rahsia untuk menghasilkan karipap pusing yang cantik.
Nah, perkongsian resipi daripada Vivianti Khirrudin, rupa-rupanya resipi kulit pun dah berbeza.
1.Masukkan marjerin ke dalam tepung sedikit demi sedikit. Gaul dan uli sehingga sebati.
*Tips penting untuk tahu bila adunan itu menjadi ialah apabila kita kepal tepung tak berderai dan tepung juga tak sangat lembik.
2.Kemudian apabila siap kedua-dua doh, ambil bahagian doh dalam dan satukan dengan bahagian doh luar. Uli sehingga keduanya menjadi sebati.
3. Selepas itu, ambil satu doh dan canaikan doh sehingga menjadi satu bulan yang besar. Kemudian, gulung sehingga menjadi memanjang.
4. Canai lagi doh itu dan gulung semula. Kemudian, ambil pisau dan potong dua.
5. Ambil sekeping doh dan canai. Tetapi jangan canai nipis ye. Sedang-sedang saja.
6. Isikan inti ke dalam doh dan kelim dengan kemas.
Sedapnya Kek Coklat Kukus Layer Mousse ni. Resipi kek mudah tapi sangat sedap ini adalah perkongsian dari saudari Siti Hajar Hashim.Nampak macam kek mewah tapi boleh je hasilkan secara homemade. Cubalah. Pasti puas hati.
CARA BUAT KEK COKLAT KUKUS LAYER MOUSSE
BAHAN KEK COKLAT MOIST
3 biji telur gred A
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula (saya blend gula pasir)
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 kotak kecil susu dutch lady coklat (200ml)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK: 1. Ayak tepung gandum,serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat. 2. Satukan telur,gula dan esen vanilla dlm bekas. Pukul hingga kembang. 3. Masukkan minyak masak dan susu pekat.Pukul lagi hingga sebati. 4. Seterusnya masukkan tepung gandum yang telah diayak tadi. 5. Akhir sekali masukkan susu coklat.Kacau sebati guna senduk je. 6. Tuang adunan ke dalam bekas. Tuang hingga separuh bekas sahaja. Empunya resipi guna bekas saiz sq450 dan dapat 6 bekas. 7. Panaskan pengukus dan tunggu hingga airnya mendidih. 8. Masukkan kek dan kukus hingga masak. Anggaran 25 minit. Cara nak tahu kek masak atau belum, cucuk menggunakan lidi. Jika lidi bersih dan tak ada doh melekat, maksudnya kek dah masak. Balut tutup pengukus menggunakan kain untuk elak wap air menitis atas kek. 9. Sejukkan kek seketika kemudian keluarkan dari bekas. Potong kek kepada dua bahagian. ( empunya resipi potong guna benang).
BAHAN MOUSSE COKLAT:
1 cawan non dairy whipping cream ( krim putar bukan tenusu)
250gm beryls dark chocolate compound
1/2 cawan susu cair
1 sudu makan majerin
CARA MEMASAK: 1. Pukul whipping cream hingga kental. Kemudian simpan dulu dalam peti sejuk. 2. Seterusnya, cairkan coklat menggunakan teknik double boiler. Bila dah cair, masukkan susu cair dan marjerin. Gaul hingga sebati dan biarkan sejuk seketika. 3. Campurkan coklat cair ke dalam bekas berisi whipping cream. Kaup balikkan hingga sebati.
CARA MELAPIS KEK 1. Untuk lapisan pertama, letak kek kemudian paipkan mousse coklat sebagai lapisan kedua. 2. Seterusnya letak kepingan kek dan paipkan lagi mousse coklat. Akhir sekali, tuang coklat ganache.
BAHAN COKLAT GANACHE ( untuk tuang pada lapisan akhir)
250gm beryls dark chocolate compound
1/2 cawan susu cair
1 sudu makan butter/majerin
CARA MEMASAK: 1. Cairkan coklat secara double boiler. 2. Seterusnya masukkan susu cair dan Kacau sebati. 3. Bila dah siap, tuang coklat ganache diatas kek. Sejukkan kek dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
Kek keju memang ada banyak versi resipinya. Asalnya daripada resipi yang panjang senarai ramuannnya, kini muncul berbagai versi Kek Keju mudah dengan sedikit bahan ramuannya. Tabiklah pada empunya resipi yang meringkaskannya.
Tapi bab rasa memang tak boleh kompromi, sedap tu weii. Jom tengok resipi dari Florence Jonathan ni.
SOUFFLE CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN :
3 biji telur (asingkan putih & kuning telur)
120 gram cream cheese
120 gram coklat putih
.
CARA MEMBUAT ::
1. Pukul putih telur sampai menjadi meringue (bila diterbalikkan bekas, bahan tak jatuh). Ketepikan.
2. Cairkan coklat putih (coklat dah manis) dengan menggunakan kaedah double boiler. Setelah coklat cair sepenuhnya, bolehlah tutup api dan ketepikan.
3. Masukkan cream cheese ke dalam coklat putih yang telah dcairkan tadi. Kacau adunan sampai sebati.
4. Selepas itu, masukkan pula kuning telur ke dalam adunan cheese+coklat putih tadi. Gaul sampai sebati.
5. Masukkan satu pertiga meringue ke dalam adunan cheese, kaup balikkan. Ulangi sampai habis.
6. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah digris dengan minyak/butter dan dilapik dengan baking paper. Panaskan oven selama lebih kurang 6-7 minit.
7. Bakar adunan kek dengan kaedah ‘bain marie’(beralaskan dulang berisi air) menggunakan suhu 170 °C selama 20 minit dan 40 minit yang berikutnya menggunakan suhu 160°C. Tempoh membakar bergantung pada oven anda. Guna api atas bawah.
8. Setelah kek masak, bolehlah dihias dengan powdered sugar atau filling ikut selera masing-masing.
Nak buat aiskrim homemade lembut, halus dan murah? Ini resipi viral dengan 5 bahan ringkas yang rasanya setanding jenama mahal. Mudah, cepat dan confirm menjadi!