Bijirin oat yang diolah menjadi Overnight Oat sangat bagus untuk diambil di sepanjang bulan puasa ini. Jika anda kurang menggemari sajian berat, menu ini antara yang terbaik. Selain enak dan berkhasiat, ia juga mudah disediakan dan mampu membuatkan anda rasa kenyang dengan lebih lama. Hanya tambah beberapa bahan pilihan, nah… menu sahur terbaik sudah tersedia.
Menerusi perkongsian saudari Cuckoo Izz, beliau kongsikan cara-cara menghasilkan Overnight Oats. Ia adalah salah satu cara yang boleh membantu anda menikmati bijirin ini dalam cara lebih sedap. Ada 6 resipi yang boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang anda perlukan.
1. OVERNIGHT OATS WITH APPLES
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats – beli online disini
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu makan madu – beli online disini
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
Separuh biji epal hijau – potong kecil
CARA-CARA:
Campurkan kesemua bahan-bahan dalam bekas. ( INFO RASA: sebaiknya bekas kaca berpenutup).
Simpan di dalam peti sejuk selama semalaman atau paling minimum 4 jam sebelum dinikmati.
2. OVERNIGHT OATS WITH GRAPES
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu madu
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil) – beli online disini
5-6 biji anggur hijau
1 sudu besar greek yogurt
Ads
CARA-CARA:
Campur kesemua bahan-bahan diatas.
Biarkan dalam peti sejuk semalaman atau minimum 4 jam.
3. OVERNIGHT OATS WITH NUTS
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu kecil hershey choc syrup
1 sudu kecil chia seeds
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
1 sudu besar pumpkin seeds / kuaci biji labu
1 sudu besar hazelnut
1 sudu besar greek yogurt
CARA-CARA:
Satukan semua bahan dalam bekas bersesuaian.
Biarkan dalam peti sejuk semalaman atau paling minimum 4 jam.
INFO: Yang ni sedap sebab ada kacang. Nak lagi rangup, letak kacang sewaktu nak makan.
4. OVERNIGHT OATS WITH NUTS, GREEN GRAPES AND APPLE
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu kecil hershey choc syrup
1 sudu kecil chia seeds
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
1 sudu besar pumpkin seeds / kuaci biji labu
1 sudu besar hazelnut
1 sudu besar greek yogurt
Suku biji epal hijau
3 biji green grapes / anggur hijau
CARA-CARA:
Masukkan semua bahan dalam bekas bersesuaian.
Sejukkan dalam peti sejuk minimum 4 jam. Lebih sedap jika dibiarkan semalaman.
5. OVERNIGHT OATS WITH BLACK GRAPES
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu kecil chia seeds
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
1 sudu besar greek yogurt
5-6 biji black grapes/ anggur hitam
CARA-CARA:
Campurkan sahaja bahan-bahan diatas dalam bekas bersesuaian.
Biarkan dalam peti sejuk semalaman atau minimum 4 jam.
Boleh dijadikan on the go breakfast. Mudah!
6. OVERNIGHT OATS WITH POMEGRANATE AND KIWI
BAHAN-BAHAN:
4-5 sudu besar rolled oats
100ml fresh milk/low fat milk ( susu segar dalam kotak)
1 sudu kecil chia seeds
7-9 biji kismis (sunnah nombor ganjil)
1 sudu besar greek yogurt
1 sudu besar delima
Sebiji kiwi – kupas kulit dan potong kecil
CARA MEMASAK:
Campur sahaja bahan-bahan diatas ni.
Kemudian biar dalam peti sejuk semalaman atau paling cepat 4 jam sebelum dinikmati.
Yang ni memang sedap sangat!
Selamat mencuba!
INFO DARI RASA:
Greek yogurt boleh diperolehi di pasaraya.
Selain bahan-bahan yang dinyatakan diatas, boleh tambah aneka buah-buahan, kekacang atau bijirin mengikut citarasa masing-masing.
Sesuai dinikmati sewaktu sarapan. Boleh juga makan pada waktu-waktu lain.
Overnight oats yang dibuat, sebaiknya dihabiskan. Jika baki disimpan dalam peti sejuk dalam masa yang lama, dikhuatiri tidak enak.
Resipi Burger dan Sos Lada Hitam Prosperity versi Khairul Aming memang padu. Sedap dan saling tak tumpah seakan burger dari restoran makanan segera terkenal. Patutlah ramai yang cuba. Sampaikan ‘sold out’ daging dibuatnya.
Menerusi perkongsian saudari Zurina Zulkefli, beliau berkongsi resipi Sos Lada Hitam Khairul Aming namun dinikmati bersama sosej. Pun sedap! Sesuai bagi anda yang tak makan daging atau susah nak jump patty daging oblong. Jom lihat cara-caranya.
CARA MEMBUAT SOS LADA HITAM @ BLACKPEPPER PROSPERITY BURGER KHAIRUL AMING
BAHAN LAIN:
Sosej ayam – rebus
Roti bun
Bawang holland – potong dadu & rendam air sejuk
CARA MEMASAK:
1.Satukan mentega, bawnag putih, bawang kuning dan cendawan shiitake. Masak kesemuanya sehingga layu kekuningan.
2.Bila masakan dah kekuningan, masukkan sedikit air dan tepung gandum.
3.Masukkan air dan kacau sebati sehingga masakan menjadi likat. Masukkan sedikit kiub pati ayam, sos tiram dan kicap. Kacau sebati kemudian kisar menjadi sos.
4.Tuang semula sos ke atas kuali dan masak seketika.
5. Masukkan serbuk lada hitam yang ditumbuk kasar.
Bila datang waktu nak mengudap tu, mesti kita tercari-cari makanan kudapan yang sedap dan mudah kan. Nah, kalau nak yang cepat untuk dibuat, boleh cuba resipi ini.
Resipi popia yang hanya menggunakan 2 bahan saja ini, dikongsi saudari Mell Abdul Rahman. Jom kita buat!
RESIPI POPIA 2 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
Kulit popia (tak kisah jenama apa, saya guna spring home) Crab stick
1. Bentang kulit popia (dalam posisi bucu menghadap kita). Letakkan crab stick atas kulit popia di bahagian bucu tersebut. Gulung sama seperti popia biasa.
3. Panaskan minyak. Goreng popia ketam sehingga kuning. Susun cantik-cantik dalam kuali supaya semuanya terkena minyak dengan sempurna.
4. Dah siap goreng, boleh dihidang bersama semangkuk kecil sos cili Thai.
*Tip untuk tak bagi popia meletup ketika digoreng; gunakan api yang perlahan saja tapi minyak biar panas betul. Isi ketam jangan tunggu sampai defrost. Masa dia masih frozen tu, balut terus.
Waktu cuaca panas ini paling nikmat bila dapat makan aiskrim. Kalau selalu aiskrim ini kita beli, boleh cuba pula menghasilkannya sendiri. Paling mudah untuk dibuat adalah aiskrim vanilla.
Bagi yang nak cuba boleh guna cara dan tip yang dikongsi oleh Nur Halim ini. Resipi aiskrim vanilla ini bukan saja sedap tapi teksturnya juga halus dan lembut macam aiskrim yang kita beli. Paling penting caranya mudah, guna blender saja.
Cara buat aiskrim vanilla homemade
Bahan-bahan:
1 tin susu cair
Setengah tin susu pekat (boleh kurangkan)
1 sudu besar ovalate
2 penutup esen vanilla (lebih sedap guna creamy vanilla)
1 sudu kecil tepung jagung
Cara membuat:
1. Masuk semua bahan dalam blender atau pengisar dan kisar
2. Kisar hingga likat (lebih kurang 5 minit). Nak tahu adunan sudah likat ambil sudu kaup sedikit dan curah. Jika adunan ‘bertali’ tandanya sudah likat.
3. Curah adunan dalam bekas dan masukkan dalam freezer. Bila sudah keras, boleh dimakan.
Tip
Sekiranya adunan aiskrim selepas kisar masih cair, tambah satu sudu ovalate. Kemudian tuang semula dalam adunan dalam blender. Kisar lagi hingga likat.
Jika ingin menghasilkan aiskrim coklat boleh guna susu coklat dan tambah emulco coklat.
Puding mangga susu ini sesuai sangat disediakan ketika ini memandangkan buah mangga banyak dijual sekarang.Paduan mangga segar yang manis bersama rasa lemak susu memang...