Koleksi resipi menu tengah hari berasaskan ayam, sedap dan mudah. Kalau anda ada anak-anak yang memang suka makan ayam, resipi-resipi yang RASA kongsikan ini memang sangat sesuai. Ibu-ibu sentiasa kehabisan idea kalau kerap sangat masak lauk ayam.
Dengan adanya resipi yang RASA kongsikan, ibu-ibu dah tak perlu pening kepala. Anak-anak pun tak bosan makan menu yang sama. Jom kita cuba!
AYAM CILI SOS PLUM
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos tiram
2 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu teh garam
6 ulas bawang putih
5 tangkai batang ketumbar
6 biji cili merah
10 biji cili padi merah
2 sudu besar sos plum
Lada benggala
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Ads
AYAM MASAK PELAKKO
BAHAN-BAHAN:
7 ketul ayam
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
6 biji cili padi merah
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
Air
1 batang serai
2 sudu besar serbuk lada sulah
Garam
Gula
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM MASAK MANIS
BAHAN-BAHAN:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang merah besar
2 inci halia
Minyak bekas goreng ayam
1 ekor ayam goreng (kunyit+garam)
2 sudu makan sos tiram
1 cawan sos cili
Garam
Cili hijau
Bawang holland
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
SAMBAL AYAM DAUN KESUM
BAHAN-BAHAN KISAR:
5 biji cili merah
2 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 batang serai
Ads
BAHAN-BAHAN LAIN:
Ayam | Digoreng
Kentang | Digoreng
Daun kesom
Minyak
1 sudu makan sos tiram
Garam
Serbuk perasa
Gula
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM KUKUS CENDAWAN
BAHAN-BAHAN:
6 ketul ayam
4 sudu makan kicap cair
4 sudu makan sos tiram
2 sudu makan minyak bijan
Sedikit lada sulah
3 inci halia | Disagat
1 sudu makan tepung jagung
10 biji cendawan shiitake
2 batang daun bawang
2 cawan air rendaman cendawan shiitake
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Ads
AYAM VANGGEY
BAHAN-BAHAN:
Ayam
Serbuk Kunyit
Garam
Serbuk cili
Sos tiram
3 sudu besar bawang merah cincang
½ sudu besar bawang putih kisar
Sedikit halia
2 sudu besar cili kisar
2 batang serai | DIketuk
Kayu manis
Bunga lawang
Daun kari
Serbuk jintan manis
Serbuk jintan putih
Serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu makan serbuk kari
Sedikit air
Air asam jawa
Gula
Kicap manis
Tomato
Daun kari
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Sesekali jom kita tukar selera. Masak yee mee pula. Tak susah pun sebab lebih kurang sama dengan mi juga. Istimewanya yee mee adalah penyediaannya mudah dan rasanya sedap. Jadi, bolehlah cuba masak yee mee untuk keluarga tersayang nanti ya.
YEE MEE CANTONESE DAGING
BAHAN-BAHAN
2 biji bawang putih
250 ml stok rebusan tulang ayam
Lada sulah dan garam secukup rasa
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos soya cair
1 sudu besar minyak bijan
Sayur-sayuran
1 sudu tepung jagung (bancuh dengan air)
1 tangkai daun bawang
1 biji telur ayam
1 ketul yee mee
100 gram daging siap masak (dihiris)
1 tangkai daun ketumbar
CARA MEMASAK
1. Tumis bawang putih dan masukkan stok ayam. Biarkan mendidih. Kemudian masukkan lada sulah, garam, sos tiram, sos ikan, sos soya cair dan minyak bijan.
2. Masukkan sayur-sayuran dan kacau sup. Apabila mendidih, masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga pekat.
3. Masukkan daun bawang dan kacau lagi.
4. Matikan api dan masukkan telur. Pecahkan kuning telur dan kacau sedikit.
5. Masukkan yee mee dan letakkan daging. Tuang kuah dan hiaskan dengan daun ketumbar.
Macam-macam menu boleh buat dengan terung, tapi yang autentik dan digemari ramai hingga sekarang adalah pajeri dan lawa terung. Dua menu ini memang sedap. Ada pulak ikan masin, memang sedap sangat dan tak perlu lauk lain lagi dah.
LAWA TERUNG
BAHAN-BAHAN:
3 biji terung panjang
1 cawan santan pekat
1 biji limau nipis
3 ulas bawang merah-hiris
5 tangkai cili padi
Sedikit garam
CARA MASAK:
Terung belah dia dan bakar
Campurkan garam dalam santan sehingga cecukup rasa.
Letakkan terung dalam pinggan hidang, tuangkan santan di atasnya.
Kemudian taburkan hirisan bawang dan cili.
Sedia dihidangkan.
PAJRI TERUNG
BAHAN-BAHAN:
3 biji terung panjang- belah dua
200 ml santan pekat
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar kerisik
2sm kulit kayu manis
4.kuntum bunga lawang
4biji buah pelaga
3 ulas bawang putih-kisar
3 ulas bawang merah-kisar
1cm halia-kisar
1 sudu besar undang kering-kisar
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
CARA MASAK:1. Potong terung memanjang bersaiz lebih kurang sejengkal.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar bersama rempah sehingga naik bau.
Kemudian masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau hingga pecah minyak.
Masukkan terung, kacau seketika dan masukkan santan.
Masak sehingga kuah menjadi pekat atas api sederhana .
Resipi daging malbari sedap. Pernah makan masakan ini? Memang sedap. Sekali tengok rupanya macam daging masak hitam kan? Tapi berbeza tau. Kalau tak pernah cuba, mesti cuba, baru tahu rasanya.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh En. Ahmad Faisal ini ye. Selamat mencuba!
Goreng semua bahan kisar tanpa minyak sehingga wangi dengan menggunakan api perlahan. Kemudian kisar semua bahan ini.
Setelah itu, masukkan bahan kisar bersama daging dan masukkan kicap, kacau sebati dan perapkan daging 1 – 2 jam.
Setelah diperap, masukkan sedikit minyak ke dalam kuali kemudian tumis daging yg perap tadi, masukkan sedikit air.
Masak sehingga daging lembut, tambahkan lagi air untuk lembutkan daging. Apabila daging lembut, masukkan kerisik, garam, gula dan air gula. Masak sehingga kuat pekat berpalut di daging.
Resipi ikan siakap stim ini kena buat kalau tekak tengah rasa nak makan lauk berkuah masam-masam pedas yang segar.Kombinasi serai, halia, bawang putih dan...