Dulu, orang selalu buat lepat dari pisang, labu atau ubi, tapi sekarang hasil inovasi macam-macam jenis lepat telah dihasilkan dan rasanya juga sedap. Tak percaya, sekarang ni jagung, cendul dan sagu juga boleh dibuat lepat. Kalau korang nak rasa boleh cuba mana-mana resipi lepat yang korang suka, soal rasa memang terbaik, sedap dengan rasa lemak manisnya.


RESEPI LEPAT LABU
BAHAN-BAHAN:

  • 500 gm labu kuning | kukus dan dilecek
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung tepung beras
  • 1/2 cawan pati santan
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh garam
  • Gula secukup rasa
  • Kelapa parut + garam | untuk inti
  • Daun pisang| layukan untuk bungkus

CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung beras, gandum, kuning telur, santan dan gula di dalam bekas labu yang telah dilecek tadi.
2. Jika adunan lembik sangat tambah sedikit tepung, adunan ini tidak terlalu lembik.
3. Kemudian letakkan satua tau dua sudu makan adunan atas daun pisang.
4. Masukkan inti kelapa di tengah-tengahnya.
5. Kemudian bungkus seperti buat lepat biasa.
6. Kukus sampai masak.
7. Setlah masak tutup api dan sejukkan sebelum sedia dihidangkan.


LEPAT UBI:
BAHAN-BAHAN:

  • 4 cawan ubi kayu | kisar atau parut
  • 1 1/2 cawan kelapa parut | putih sahaja
  • 1/4 cawan santan pekat
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 2 sudu makan tepung ubi
  • Air secukupnya untuk kisar ubi

BAHAN MASAK & SEJUKKAN:

  • 1 cwn gula merah
  • 1/2 cwn air
  • 2 helai daun pandan| simpulkan
  • Ssecubit garam
  • Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih.

CARA MEMASAK:
1. Buang kulit ubi, bersihkan dan potong kecil. Buang sekali empulur tengahnya.
2. Kisar ubi bersama air biasa dan toskan guna kain. Air tadi boleh digunakan semula untuk kisar ubi selebihnya. Dapatkan dalam 4 cawan ubi yg telah dikisar
3. Setelah siap, ambil kanji ubi dalam air yang telah ditus tadi air (biasanya kanji itu mendap di bahagian bawah bekas air.
4. Satukan kanji ubi bersama ubi kisar tadi dan gaul sebati.
5. Masukkan kelapa parut, garam, gula pasir, santan pekat, tepung ubi dan air gula merah yang telah ditapis tadi.
6. Gaul rata semuanya dan ketepikan dulu.
7. Ambil daun pisang bersih tadi dan sudukan dua sudu makan ke atas daun.
8. Bungkus dengan kemas. Lakukan hingga habis adunannya.
9. Kukus lepat ubi selama 40 minit dengan api sederhana kuat.
10. Biarkan kuih betul-betul sejuk, barulah dihidangkan.


LEPAT CENDOL
BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan tepung gandum
  • 5 cawan santan
  • 1 cawan cendol
  • 3/4 cawan gula pasir
  • Secubit garam
  • Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih

CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan kecuali cendol.
2. Kacau sebati, kemudian masak atas dapur dengan api perlahan.
3. Apabila nampak mereneh, masukkan cendol, kacau hingga adunan pekat.
4. Bila timbul blup-blup adunan, tutup api.
5. Bungkus adunan dengan daun pisang.
6. Kukus hingga masak lebih kurang 15-20 minit.


LEPAT SAGU
BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan tepung jagung
  • 2 sudu makan tepung Hoen Kwe
  • 1 cawan gula
  • 5 1/2 cawan santan
  • 1sudu teh garam
  • 1/2 cawan sagu
  • 2 helai daun pandan | disimpul
  • Daun pisang secukupnya| layur dan lap bersih

CARA MEMASAK:
1. Dididihkan tiga cawan air dalam periuk.
2. Kemudian masukkan setengah cawan sagu, masak sampai sagu jernih.
3. Tutup api dan tapis sagu dan bilas di bawah air mengalir sebelum ditoskan. ketepikan.
4. Satukan tepung jagung, tepung Hoen Kwe, santan, gula dan garam. Sebatikan.
5. Masak atas api perlahan sampai adunan nampak berkilat.
6. Masukkan sagu, kacau atau sebatikan.Tutup api.
7. Ambil dua sudu makan adunan, letakkan atas daun pisang, kemudian bungkus kemas
8. Sejukkan dalam peti sejuk. Hidangkan



LEPAT LIAT
BAHAN-BAHAN:

  • 2 cawan air
  • 3 cawan tepung pulut
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula merah
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih

CARA MEMASAK:
1. Masak guka merah dan gula putih dengan dua cawan air, masak hingga mendidih.
2. Sejukkan dan ke tepikan.
3. Masak pula santan dalam periuk hingga mendidih.
4. Campurkan santan dengan air gula tadi ke dalam bekas berisi tepung pulut, uli hingga sebati.
5. Letakkan dua sudu makan adunan atas daun pisang, masukkan inti.
6. Bungkus kemas dan kukus hingga masak.
7. Setelah sejsuk lepas sedia dihidangkan.


LEPAT JAGUNG
BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan biji jagung | rebus sekejap
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 gula cawan
  • 3 cwan air
  • 1 sudu teh garam
  • Daun pisang yang telah dilayurkan atau daun jagung.

CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan kecuali jagung dalam mangkuk.
2, Kacau rata hingga sebati baru masukkan jagung tadi.
3. Masak hingga adunan menjadi pekat. Tutup api.
4. Ambil dua sudu adunan masukkan atas daun pisang atau daun jagung, kemudian lipat.
5. Kukus hingga masak, kemudian sejukkannya.
6. Lepat Jagung sedia dihidangkan apabila sejuk.


LEPAT PISANG
BAHAN-BAHAN:

  • 13 biji pisang berangan/pisang emas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan kelapa parut | putih sahaja
  • 2 sudu makan gula pasir
  • 2 sudu makan gula merah
  • 1 sudu teh garam
  • Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih

CARA MEMASAK:
1. Kupas pisang, kemudian lenyek pisang hingga hancur.
2. Masukkan gula, gula merah dan garam secukup rasa, kacau rata.
3. Masukkan tepung gandum dan kelapa parut dan gaul hingga sebati.
4. Sudukan dua sudu makan adunan ke atas daun pisang. kemudian lipat kemas.
5. Susun kuih lepat dalam pengukus dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
6. Tutup api, biarkan lepas sejuk seketika.
7. Setelah sejuk lepat sedia dihidangkan.

KUIH NAGASARI
BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan tepung beras
  • 5 cawan santan
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • 2 sudu makan gula
  • 1/2 sudu teh garam
  • 5 biji pisang raja
  • Daun pisang secukupnya | layur dan lap bersih
  • Gaul sebati tepu

CARA MEMASAK:
1. ng, santan, garam dan gula hingga sebati.
2. Tapiskan adunan ke dalam periuk.
3. Kacau di atas api kecil hingga pekat dan angkat
4. Ambil dua sudu makan adaunan dan letak di atas daun pisang.
5. Letakkan sepotong pisang, kemudian bungkus dengan daun pisang seperti buat lepat.
6. Buat hingga habis.
7. Sementara itu panaskan pengukus.
8. Kukus selama setengah jam atau hingga masak.