Masakan harian tidak semestinya yang susah. Lauk yang simple pasti menjadi rebutan. Biasanya untuk hidangan makan tengah hari atau malam lebih gemar satu lauk berkuah dan bergoreng sudah memadai. Lagi ringkas dapat hidangan nasi goreng sudah lengkap untuk hidangan. Apa yang penting ia boleh mengenyangkan perut. RASA bariskan menu harian yang pasti keluarga menyukainya.
KARI AYAM Saiz hidangan: 4 orang Waktu memasak: 30 minit Cara memasak: Tumis dan reneh Jenis masakan: Lauk pauk Keistimewaan: Pedas dan wangi Anggaran kos: RM18
BAHAN-BAHAN:
5 ketul ayam
1 biji kentang potong 4
3 sudu makan rempah kari daging
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Rempah 4 sekawan (buah pelaga, bunga lawang, cengkih & kayu manis)
1 inci halia
1 biji buah tomato
1 biji lada merah dibelah dua
3 tangkai daun kari
1 helai daun pandan
½ cawan santan
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK: 1.Panaskan minyak dan tumiskan bawang. 2.Masukkan rempah 4 sekawan. 3.Agak bawang telah wangi dan keperangan masukkan rempah yang telah digaul sedikit dengan hirisan bawang. 4.Masukkan daun kari & daun pandan. 5.Masak sehingga pecah minyak. 6.Masukkan kentang. 7.Masukkan ketulan ayam. 8.Tambahkan sedikit air dan renehkan sehingga ubi empuk dan ayam masak. 9.Masukkan bahan perasa. 10.Masukkan santan. 11.Masak sehingga kuah agak pekat. 12.Siap untuk di hidangkan.
INFO: Santan di dalam masakan ini boleh digantikan dengan kerisik. Boleh menambah kerisik bersama santan. Penggunaan kerisik dapat membuatkan kuah kari menjadi lebih pekat beraroma dan lazat.
UDANG MASAK SOS TIRAM
Saiz hidangan: 4 orang Waktu memasak: 15 minit Cara memasak: Goreng Jenis masakan: Lauk pauk Keistimewaan: Pedas dan wangi Anggaran kos: RM18
BAHAN-BAHAN:
5 ekor udang segar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
½ inci halia
Bawang Holland dipotong bulat
Sedikit serbuk kunyit
3 sudu makan sos tiram
1 keping asam gelugur
2 sudu teh gula
Garam dan serbuk perasa
CARA MEMASAK: 1.Udang digaul dengan kunyit dan sedikit garam.Goreng sehingga garing. 2.Masukkan hirisan bawang dan halia. 3.Masukkan sos tiram dan sedikit sahaja air. 4.Gaul hingga sos sebati dengan udang. 5.Masukkan asam keping. 6.Masukkan gula. Sesuaikan rasanya. 7.Angkat dan taburkan hirisan bawang Holland. 8.Siap untuk dihidangkan.
SOTONG MASAK ASAM
Saiz hidangan: 4 orang Waktu memasak: 15 minit Cara memasak: tumis dan reneh Jenis masakan: Lauk pauk Keistimewaan: Pedas dan wangi Anggaran kos: RM15
BAHAN-BAHAN:
3 ekor sotong saiz besar dikelar
3 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
4 tangkai cili padi
1 biji tomato
1 biji kentang potong bulat nipis
Hirisan bawang Holland
½ mangkuk air asam jawa
Bahan perasa, garam & gula
Sedikit minyak untuk menumis
CARA MEMASAK: 1.Di dalam kuali, goreng hirisan kentang sehingga garing dan ketepikan. 2.Di dalam minyak yang sama, tumis semua bawang dan halia. 3.Masukkan air asam jawa. 4.Sesuaikan rasa garam & gula. 5.Masukkan sotong dan masak seketika. 6.Setelah masak, masukkan hirisan kentang goreng tadi dan gaul rata. 7.Masukkan tomato dan cili padi. 8.Masukkan daun sup dan daun bawang. 9.Sedia untuk dihidangkan.
INFO : Untuk mengelakkan isi sotong menjadi liat, sotong hendaklah dimasak tidak terlalu lama.
NASI GORENG CILI KERING
Saiz hidangan: 4 orang Waktu memasak: 15 minit Cara memasak: Goreng Jenis masakan: Hidangan utama Keistimewaan: Pedas menyelerakan Anggaran kos: RM 8.00
BAHAN-BAHAN:
Ads
1 mangkuk nasi sejuk
3 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
5 tangkai cili padi
5 tangkai cili kering
4 keping lobak masin
½ genggam ikan bilis
1 biji telur
Bahan perasa, garam & gula
Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK: 1.Panaskan sedikit minyak. Goreng ikan bilis dan ketepikan. 2.Goreng lobak masin dan ketepikan. 3.Cabai kering direndam di dalam air panas terlebih dahulu dan ditumbuk kasar. 4.Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah. 5.Setelah naik bau, masukkan cili kering yang ditumbuk tadi. 6.Masukkan cili padi . 7.Masukkan telur dan gaul sehingga telur agak garing. 8.Sesuaikan rasa dengan garam dan sedikit gula. 9.Masukkan nasi dan gaul hingga sebati. 10.Masukkan ikan bilis dan lobak masin yang digoreng tadi. Gaul lagi sehingga sebati. 11.Siap untuk dihidangkan.
BUBUR NASI DAGING
Saiz hidangan: 4 orang Waktu memasak: 30 minit Cara memasak: Tumis dan reneh Jenis masakan: Lauk pauk Keistimewaan: Pedas dan wangi Anggaran kos: RM10
BAHAN-BAHAN :
4 ketul daging dihiris nipis
3 ulas bawang putih *
2 ulas bawang merah*
1 inci halia*
Rempah 4 sekawan*
1 sudu kecil serbuk lada hitam*
4 tangkai cili padi
1 biji tomato
Hirisan daun bawang & daun sup
1 biji ubi kentang dipotong 4
1 biji lobak merah dipotong baji
Bahan perasa, garam & gula
Bawang goreng
1 mangkuk beras
CARA MEMASAK 1: 1.Di dalam periuk, masukkan beras bersama bahan bertanda *. 2.Masak sehingga beras lembut menjadi seperti bubur. 3.Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk. 4.Setelah itu, masukkan kentang, lobak merah, cili padi, tomato. 5.Sesuaikan rasa dengan garam dan gula. 6.Akhir sekali masukkan hirisan daun sup dan bawang. 7.Taburkan bawang goreng. 8.Siap untuk dihidangkan.
ATAU CARA MEMASAK 2: 1.Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang, halia dan serai. 2.Masukkan air anggaran untuk kuah sup. 3.Masukkan kentang. 4.Masukkan tomato dan hirisan cili padi. 5.Setelah kentang empuk, masak seketika. Sesuaikan rasa. 6.Taburkan hirisan daun bawang & daun sup. 7.Sedia untuk dihidangkan.
INFO: Satu lagi kaedah membuat bubur nasi adalah dengan cara nasi dikisar halus bersama kuah sup yang telah dimasak terlebih dahulu.Kaedah ini lebih menjimatkan masa tetapi rasanya tidak sesedap bubur nasi yang direbus sehingga menjadi bubur.
NASI GORENG SARDIN
Saiz hidangan: 4 orang Waktu memasak: 15 minit Cara memasak: Goreng Jenis masakan: Hidangan utama Keistimewaan: Pedas menyelerakan Anggaran kos: RM 8.00
BAHAN-BAHAN:
1 mangkuk nasi sejuk
3 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
5 tangkai cili padi
1 tin sardin
1 biji telur
Bahan perasa, garam & gula
Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK: 1.Panaskan sedikit minyak. 2.Tumis bawang merah dan bawang putih. 3.Masukkan cili padi. 4.Masukkan sardin berserta sosnya. 5.Hancurkan isi ikan sardin dan kacau rata. 6.Pecahkan telur, masak hingga garing. 7.Sesuaikan rasa dengan garam dan sedikit gula. 8.Masukkan nasi dan gaul hingga sebati 9.Goreng sehingga nasi menjadi berderai. 10.Siap untuk di hidangkan.
Ads
SUP SOTONG BERSERAI
Saiz hidangan: 4 orang Waktu memasak: 15 minit Cara memasak: Tumis dan reneh Jenis masakan: Lauk pauk Keistimewaan: Pedas dan wangi Anggaran kos: RM15
BAHAN-BAHAN:
3 ekor sotong saiz besar dikelar
3 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
4 tangkai cili padi
1 biji tomato
Hirisan daun bawang & daun sup
1 biji ubi kentang dipotong 4
1 biji serai dititik
Bahan perasa, garam dan Gula
Sedikit minyak untuk menumis
CARA MEMASAK: 1.Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang, halia dan serai. 2.Masukkan air anggaran untuk kuah sup. 3.Masukkan kentang. 4.Masukkan tomato dan hirisan cili padi. 5.Setelah kentang empuk, masukkan sotong. Masak seketika, Sesuaikan rasa. 6.Taburkan hirisan daun bawang & daun sup. 7.Sedia untuk dihidangkan.
INFO: Selain sotong, masakan sup ini juga sesuai untuk udang dan juga ketam.
TELUR MASAK KICAP CILI PADI
Saiz hidangan: 4 orang Waktu memasak: 15 minit Cara memasak: Tumis dan reneh Jenis masakan: Lauk pauk Keistimewaan: Pedas Anggaran kos: RM8
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur ayam
3 ulas bawang putih
Hirisan bawang besar
4 tangkai cili padi
1 biji tomato
Kicap pekat manis
Hirisan daun bawang
Sedikit minyak untuk menumis
CARA MEMASAK: 1.Telur digoreng mata kerbau dan ketepikan. 2.Panaskan minyak, tumis hirisan bawang. 3.Masukkan cili padi dan hirisan tomato. 4.Masukkan kicap pekat manis bersama sedikit sahaja air. 5.Masukkan telur mata tadi, tumis sehingga telur mesra bersama kuah kicap. 6.Masukkan bawang besar. 7.Angkat dan taburkan daun bawang. 8.Siap untuk dihidangkan.
Ads
IKAN BILIS LADA BERSAMA PETAI
Saiz hidangan: 4 orang Waktu memasak: 15 minit Cara memasak: Tumis dan reneh Jenis masakan: Lauk pauk Keistimewaan: Pedas Anggaran kos: RM15
BAHAN-BAHAN:
1 mangkuk ikan bilis
1 biji kentang dipotong dadu
1 genggam cili padi
5 ulas bawang merah
1 keping asam keping
3 tangkai petai dihiris bersama kulit
Bahan perasa, garam & gula
Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK: 1.Kisar cili padi dan bawang merah. 2.Goreng ikan bilis dan ubi kentang sehingga garing. 3.Di dalam kuali, panaskan minyak dan tumis bahan blender. 4.Masukkan asam keping. 5.Masukkan bahan perasa, garam & gula. 6.Tumis sehingga sambal garing. 7.Masukkan petai. 8.Masukkan ikan bilis dan ubi kentang yang telah digoreng tadi. 9.Siap untuk dihidangkan. Masakan ini tidak perlu lagi ditambah garam dan gula kerana rasanya sedia terdapat daripada kicap yang digunakan.
INFO: Petai yang dipotong bersama kulit perlu direndam di dalam air suam terlebih dahulu bagi mengelakkan petai berasa kelat semasa proses memasak.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Klik sini
Hidangan pembuka selera lauk kampung yang unik tapi ringkas. Aroma terung bakar yang ditumis dengan cili padi serta diberi perahan limau kasturi memberi rasa masam pedas yang membangkitkat rasa makan anda.
TERUNG BAKAR TUMIS CILI PADI ISTIMEWA
BAHAN – BAHAN
Bawang Merah dihiris
Cili padi Hijau / Merah (dihiris nipis)
Belacan
Terung Gemuk
Limau Kasturi
Garam
Minyak
CARA MEMASAK:
1. Bakar terung di atas api. Pilih terung yang gemuk sebab jika di bakar terung mengecut. Lagi lama bakar laaagi sedap! Bakar hingga lembik tapi jangan lembik sangat.
2. Setelah puas hati dengan baunya dan aroma, buang kulit terung yang dibakar tadi. Tinggalkan sikit kulit hitam tadi pun ok sebab itulah benda yang sedap.
3. Dengan sedikit minyak tumis bawang merah, cili padi dan belacan sehingga naik bau. Selepas itu masukkan terung yang dibakar tadi
Puasa tak lama lagi, kuih muih tradisional Melayu termasauk talam antara yang menjadai pilihan ramai. Malah sekarang dah macam macam inovasi kuih talam sesuai mengikut cita rasa semasa, namun rasanya tidak mengecewakan, tetap sedap. Lemak manisnya tetap menambat selera, tapi kalau korang nak cuba buat sendiri, ini 12 koleksi resipi talam RASA kongsikan.
TALAM LAPIS BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan gula pasir
4 cawan santan
1/4 sudu teh garam
sedikit pewarna merah dan perisa ros
CARA MEMASAK:
Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 8 inci.
Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.
Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk.
Seterusnya masukkan santan. Gaul rata hingga tidak yang bergentel.
Bahagikan adunan kepada dua
Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.
Masukkan loyang yang telah disapu sedikit minyak ke dalam kukusan.
Tuang 200 ml adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama lima minit dengan api kuat.
Setelah lapisan pertama masak, tuang 200ml adunan merah. Kukus lagi.
Ulang proses hingga habis dengan diakhiri dengan lapisan merah.
Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong.
TALAM LAPIS SAGU
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN SAGU:
1 1/2 cawan sagu
2 cawan air
1 cawan air
LAPISAN ATAS:
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
2 cawan santan
2 cawan air
3/4 cawan gula
Sedikit pewarna hijau
1 sudu teh perisa pandan
CARA MEMASAK:
Basuh sagu dan tapis, kemudian ketepikan.
Satukan gula dan air, masak dalam periuk hingga mendidih dan gula hancur.
Masukkan sagu dan kacau hingga pekat.
Pastikan menggunakan api perlahan supaya sagu masih berbiji-biji putih.
Sementara itu, sediakan loyang yang telah disapukan dengan sedikit minyak.
Tuangkan sagu di dalamnya, ketepikan.
Satukan semua bahan bahagian atas dalam periuk, kacau hingga sebati.
Kemudian masak atas api perlahan dan sentiasa kacau hingga tepung tidak berketul-ketul.
Apabila naik wap, tutup api.
Tuang ke dalam bekas berisi sagu.
Akhir sekali masukkan dalam pengukus yang telah dipanaskan. Kukus selama 20 minit.
TALAM PANDAN NYONYA
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
1 1/2 cawan gula
2 1/4 cawan tepung beras,
1/3 cawan tepung gandum,
5 ½ cawan air pandan | 10 helai daun pandan
1 ½ sudu makan air kapur
LAPISAN ATAS:
1/3 cawan tepung beras
3 cawan santan
4 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh garam halus
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan bawah (warna hijau).
Kemudian kacau agar tidak bergentel.
Masak hingga berwap dan gula hancur.
Isikan dalam loyan yang disapu minyak.
Kukus hingga masak lebih kurang 20 minit.
Untuk menyediakan bahagian atas (warna putih).
Campurkan semua bahan.
Kacau dan masak atas api sederhana hingga naik wap.
Perlahan-lahan tuang atas lapisan warna hijau.
Kukus lagi hingga
Potong apabila talam betul-betul sejuk.
TALAM JAGUNG
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
350gm tepung beras
60gm tepung gandum
1 sudu makan tepung ubi
350ml santan pekat
700ml air
120gm gula kastor
300gm jagung manis dalam tin
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pewarna kuning
LAPISAN ATAS:
150gm tepung gandum | diayak
150gm gula kastor
250gm santan pekat
450gm air masak
20gm daun pandan
2 biji telur
1 sudu teh perasa pandan
CARA MEMASAK:
Untuk bahagian bawah, campurkan tepung beras, jagung dan ubi. Ayak bersama dalam dalam bekas kemudian campurkan dengan santan pekat dan air.
Kacau sebati sehingga tidak berbintil, kemudian tapiskan adunan ke dalam periuk.
Masuk pula gula kastor, jagung manis, garam dan pewarna, gaul sebati.
Panaskan atas api, kacau sentiasa dan biarkan sehingga naik wap.
Tuang adunan dalam loyang yang telah tersedia dan ratakan.
Kukus selama 25 minit.
Untuk menyediakan lapisan atas, satukan kesemua bahan-bahan.
Seterusnya kacau sebati dan tapiskan dalam periuk.
Masak atas api sambil dikacau sentiasa sehingga naik wap.
Setelah lapisan bawah masak, lorekkan dengan garpu.
Perlahan-lahan, tuang adunan atas sehingga rata dan kukus lagi selama 25 minit.
Tutup api pengukus, angkat dan sejukkan.
Biarkan talam benar-benar sejuk baru dipotong.
TALAM BERLAUK
BAHAN-BAHAN:
250gm tepung beras
200gm keladi
100gm udang kering
2 sudu teh garam
1000ml air
500ml santan
INTI DAN HIASAN:
200 gm daging kisar
2 biji kentang | dadu kecil
1 labu bawang besar | dipotong dadu
1 ulas bawang putih | dicincang halus
1 paket rempah kari daging
2 biji cili merah
1/2 batang lobak merah | diparut
Daun sup dan daun bawang | dihiris halus
2 sudu makan minyak
Garam dan sedikit gula
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan inti, panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih.
Masukkan rempah kari dan masakkan sehingga wangi.
Masukkan daging dan kentang. Kacau rata. Tambahkan sedikit air jika perlu.
Biarkan sehingga semuanya masak empuk.
Sejukkan dan taburkan diatas adunan yg dikukus.
Sekiranya terdapat minyak, toskan.
Untuk menyediakan bahagian talam, keladi direbus dan dikisar bersama air. Ketepikan.
Satukan tepung beras, keladi kisar, garam, santan dan air. Kacau sebati dan tapiskan ke dalam periuk.
Seterusnya masukkan udang kering. Kacau rata di atas api sederhana sehingga naik wap.
Setelah itu, tuangkan ke dalam loyang. Kukus selama 30 minit.
Akhir sekali, apabila hendak dihidangkan, barulah diletakkan bahan inti di atas permukaan sebagai hiasan.
TALAM SUJI
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
110gm tepung suji
110gm gula pasir
200ml santan pekat
800ml air
1sudu teh pewarna kuning
1 sudu teh garam
LAPISAN ATAS:
3 biji telur
220 gm gula merah
1/2 sudu teh garam
200ml santan pekat
55gm tepung jagung
55gm tepung gandum
500ml air
CARA MEMASAK:
Untuk lapisan bawah, masukkan tepung suji dan air dalam periuk. Kemudian masukkan santan pekat dan gula.
Selepas itu masukkan garam dan pewarna kuning. Kacau rata.
Kemudian letak di atas api sambil dikacau dengan pemukul telur sehingga naik wap.
Masukkan dalam loyang dan kukus lapisan bawah selama lima minit.
Untuk lapisan atas, satukan tepung gandum, gula merah dan santan dalam bekas pengisar.
Masukkan air tepung jagung dan pecahkan telur dan bolehlah dikisar kesemua bahan-bahan tersebut.
Selepas itu, masukkan dalam periuk dan kacau di atas api sederhana besarnya.
Apabila sudah naik wap, bolehlah diangkat dan tuang ke atas lapisan bawah tadi.
Kukus selama 25 minit.
TALAM GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
1 cawan gula merah
1 1/2 cawan gula
Sedikit air
1 1/2 cawan tepung beras
4 1/2 cawan air
Sedikit air kapur
LAPISAN ATAS:
1 cawan tepung beras
3 cawan santan
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan lapisan bawah, masak gula merah dan gula putih dengan sedikit air. Sejukkan.
Seterusnya bancuh tepung beras dengan air dan sedikit air kapur. Kacau sehingga larut dan tapis ke dalam periuk.
Masak sebentar di atas api sederhana sehingga agak pekat. Masukkan ke dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
Kukus selama 20 minit. Setelah masak dilorek permukaan dengan garpu.
Satukan semua bahan lapisan atas dan tapis dalam periuk
Kacau rata atas api perlahan sehingga agak pekat.
Tuang menggunakan senduk dengan perlahan lahan ke atas lapisan bawah.
Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.
TALAM PULUT SEKAYA
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
500gm beras pulut | direndam semalaman
200ml santan pekat
300ml air
2 sudu teh garam
LAPISAN ATAS:
10 biji telur | dipukul sebati
400ml santan pekat
250hm gula Melaka | dipotong kecil
2 helai daun pandan | dicarik & disimpul
1/4 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Toskan beras pulut dancampurkan dengan santan pekat, air dan juga garam. Kacau sebati dan kukus selama 25 minit.
Masukkan pulut yang telah dikukus tadi ke dalam loyang yang telah disapu minyak. Tekan pulut agar padat.
Bagi menyediakan lapisan atas, kisar santan dan gula Melaka hingga sebati.
Kemudian masukkan ke dalam bekas diikuti bahan-bahan yang lain. Kacau hingga rata.
Tuang ke dalam loyang berisi pulut. Kukus selama 30 minit atau sehingga adunan masak.
Sedia untuk dinikmati.
TALAM LAPIS NYONYA
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula pasir
3 cawan santan
1/2 sudu kecil esen ros
Pewarna merah dan hijau
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan di atas, kemudian adun hingga rata.
Tapis supaya tidak ada tepung bergentel.
Kemudian bahagikan kepada tiga bahagian.
Buat lapisan putih dahulu dan kukus selama 6 minit.
Diikuti lapisan merah dan hijau.
Akahir sekali, kukuskan lagi selama 20 minit.
Sejukkan sebelum sedia dipotong dan dihidangkan.
TALAM CRACKERS PANDAN
BAHAN LAPISAN BAWAH:
20 keping biskut
400 ml santan
1 cawan air pandan (1 cawan air dikisar bersama 3 helai daun pandan)
1/2 cawan susu pekat
3 sudu besar gula
2 biji telur ayam
BAHAN LAPISAN ATAS:
1 cawan tepung beras
1 cawan santan
3 cawan air
1 sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
Lapisan Bawah:
Satukan semua bahan di atas kecuali biskut.
Sediakan loyang. Patah-patahkan biskut menjadi kecil.
Satukan kedua-dua bahan dan kukus selama 25 minit.
Kemudian sediakan lapisan atas.
Satukan bahan di atas dan tuang ke atas lapisan bawah.
Kukus selama 20 minit lagi.
Angkat dan sejukkan sebelum dipotong.
TALAM LAPIS CENDOL
BAHAN LAPISAN ATAS:
200 gram tepung beras
250 ml santan
450 ml air
2 sudu besar tepung jagung
150 gram gula
1 sudu kecil garam
250 gram cendol
BAHAN LAPISAN TENGAH:
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula halus
2 biji telur ayam
200 ml santan
200 ml air
Sedikit perasa pandan
Pewarna hijau
BAHAN LAPISAN ATAS:
[A]
30 gram gula pasir
100 gram gula merah
1 helai daun pandan
[B]
80 gram tepung gandum
10 gram tepung ubi
2 biji telur ayam
250 ml santan
1/2 sudu besar esen vanila
1/4 camca teh garam
CARA MEMASAK::
Campurkan semua bahan di atas kecuali cendol.
Masak sehingga naik wap.
Masukkan cendol dan kukuskan selama 20 minit.
Untuk lapisan tengah, campurkan semua bahan, adun rata hingga sebati.
Tapis dan masak sehingga naik wap dan tuang atas lapisan cendol.
Kukus selama 20 minit,
Sementara itu sediakan lapisan atas.
Satukan semua bahan A lapisan atas, dan masak atas api hingga gula larut. Sejukkan.
Satukan pula semua bahan B.
Setelah air gula sejuk tuangkan dalam mangkuk bahan B.
Adun rata kemudian tuangkan ke atas lapisan cendol dan kukus selama 20 minit.
Sejukkan sebelum sedia dipotong.
TALAM LAPIS UBI KAYU
BAHAN LAPISAN BAWAH:
4 cawan ubi | diparut
1 1/2 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
3 cawan santan
BAHAN LAPISAN ATAS:
4 cawan santan
2 camca teh garam
1 1/2 cawan tepung gandum
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan lapisan atas dan gaul rata.
Masukkan dalam loyang yang telah dioles dengan mentega atau marjerin.
Kukus hingga masak lebih kurang 20 minit.
Sementara itu sediakan bahan lapisan atas.
Campurkan semua bahan dan adun rata, kemudian tapis dan masak atas api kecil hingga berwap. Kemudian tuang atas lapisan ubi kayu.
Kukus lagi 15-20 minit.
Setelah masak, tutup api dan potong apabila sejuk dan sedia dihidangkan.
Suka makan sup panas-panas? Boleh cuba resipi Kuah Sup Kuetiau Celup Wai Wai yang dikongsi oleh saudari Anis Atokman. Sangat sedap, mudah dan tentunya membuka selera ramai. Menu ringkas ini sesuai dinikmati pada bila-bila masa. Kanak-kanak pun pasti gemarkannya. Jom masak menu ni hari ni. Kalau cuaca tengah sejuk, lagilah enak.
CARA MASAK KUAH SUP KUETIAU CELUP YANG MUDAH, RINGKAS & SEDAP
BAHAN UTAMA:
Kuetiau Wai Wai – boleh ganti dengan mi kuning / bihun / mi segera
1 ekor ayam – dipotong & dicuci
2-3 labu bawang putih jeruk (*)
5-6 ulas bawang putih biasa (*)
2 inci halia (*)
1 sudu makan minyak bijan – beli online disini
1 uncang sup bunjut – beli online disini
1 sudu makan cuka
2 kiub pati ayam
2 sudu makan sos ikan – beli online disini
2 sudu makan sos lada hitam – beli online disini
3 sudu makan sos tiram – beli online disini
1/2 keping gula melaka
Lada putih
Lada hitam
Kicap masin – beli online disini
Kicap manis – beli online disini
Akar & batang ketumbar
1 biji limau nipis
Serbuk perasa
Gula
Garam
Mi wai wai
BAHAN TAMBAHAN:
Bebola daging
Kangkung – celur
Tauge – celur
Crab stick – celur
Fish cake – celur
Kacang tanah kisar
Cili flakes
Sos cili Thai – campur dengan sedikit jus limau nipis
CARA MEMASAK:
1.Untuk kuah, ketuk atau cincang bahan bertanda (*) dan tumis.
2.Masukkan ayam. Gaul sekejap bersama bahan tumis.
3.Masukkan air ikut kuantiti yang sesuai dengan kuantiti ayam.
4. Masukkan semua bahan. Jika bahan yang tiada sukatan, masukkan mengikut kesesuaian. Kicap jangan banyak sangat. Cukup sekadar kuah nampak gelap.
5. Biarkan kuah mendidih sekejap.
6. Masukkan bebola daging diikuti akar dan batang ketumbar.
7. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa dengan secukupnya.
8.Perah asam limau. Kacau sebati. Siap. Untuk menikmatinya, letak mi dalam mangkuk, letak bahan-bahan tambahan dan tuang kuah sup. Makan bersama sos. Selamat mencuba!
Nak buat kuih akok tapi tiada dapur arang? Cuba resipi akok homemade yang mudah ini! Hanya guna sandwic maker, hasilnya tetap lembut, lemak manis, dan keemasan.