Image by jcomp on Freepik

Kerabu kerang Maggi, sedapnya setanding restoran Thai. Cukup rasa masam, manis dan pedas.

Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Miswati Mohmad Sah atau kak Chik ini ye. Sedap dimakan waktu pagi atau malam bila dah bosan makan nasi.

Kerabu Kerang Maggi

 Bahan-bahan:

2 pek mi segera (rebus salama 3 minit atau rendam dengan air panas pun boleh. Toskan)

500gm isi kerang. Kalau tak mau kerang, boleh guna udang atau sotong. Nak campur pun boleh. Resipi ini kerang dibakar dan kopek)

5 sudu makan sos cili Thai – boleh beli online di sini

2 sudu makan sos tiram – boleh beli online di sini

1 sudu makan Sunquick oren ( atau perah Limau nipis pun boleh)

 Sayur-sayuran (tak kisah tomato, lobak merah, kubis atau sebagainya. Potong halus)

Daun sup (hiris)

Gula – boleh beli online di sini

Garam secukupnya – boleh beli online di sini

Minyak masak – boleh beli online di sini

Bahan Hiris:

1/2 labu bawang besar – boleh beli online di sini

IKLAN

1 batang serai (hiris halus) – boleh beli online di sini

Daun Limau purut hiris halus

Bahan Tumbuk:

1 ulas bawang putih – boleh beli online di sini

 1/2 inci halia – boleh beli online di sini

6 tangkai cili kampung – boleh beli online di sini

Cara Memasak:

Kerabu Kerang Maggi, Sedapnya Setanding Restoran Thai

Kerang dibasuh bersih dan toskan. Panggang dalam pemanggang ajaib. Tabur dua sudu makan garam. Kalau nak rebus pun boleh. Kalau bakar, ala-ala kerang bakar. Sedap!

Kerabu Kerang Maggi, Sedapnya Setanding Restoran Thai

Panaskan minyak dalam kuali, Dah panas, masukkan bahan tumbuk. Tumis hingga terbit wangi. Kemudian masukkan bahan hiris. Kacau sebati.

IKLAN

Kerabu Kerang Maggi, Sedapnya Setanding Restoran Thai

Masukkan sos tiram. Kemudian masukkan sos chili Thai. Masukkan pula Sunquick. Sesudu makan je. Jangan banyak. Kalau Limau nipis. Perahkan 1/2 biji limau.

Kerabu Kerang Maggi, Sedapnya Setanding Restoran Thai

Kacau rata. Kemudian masukkan sedikit garam. Sebab masa kita bakar kerang tadi kita dah bubuh garam. Masukkan gula untuk seimbangkan rasa masam, manis, pedas, masin tu.

Kuah dia dah hampir siap. Mesti likat begini tau. Kalau pekat sangat adjust masukkan air sikit. Jangan cair sangat!

Kerabu Kerang Maggi, Sedapnya Setanding Restoran Thai

Masukkan kerang. Kacau rata sampai sebati.

Kerabu Kerang Maggi, Sedapnya Setanding Restoran Thai

IKLAN

Celur Maggi dan toskan.

Akhir sekali, tabur dengan hirisan daun sup. Siap! Ini cukup untuk 4 orang.

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Kerabu Perut Pucuk Paku, Sedap Ratah Macam Tu je

Kerabu Pucuk Daun Kari, Menu Lain Dari Kebiasaan

Resipi Somtam Mangga Style Ibu Yang Cukup Rasa Masam & Manisnya, Hanya Guna Lima Bahan

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI