Jom cuba buat cincauhomemade. Selama ni, min ingatkan cincau ni dihasilkan dari agar-agar. Rupanya herba yang mampu menyejukkan badan ni dihasilkan dari pokok cincau. Pokok cincau ni pula, ada dua jenis iaitu pokok cincau hitam dan pokok cincau hijau. Bagi sesiapa yang nak tanam, bolehlah cari di nurseri-nurseri.
DAUN CINCAU HITAM
Kredit: Hayasrie Sukri SukriKredit: Wikimedia
DAUN CINCAU HIJAU
Kredit: Lavendarungu NanieKredit: Wikipedia
CARA HASILKAN CINCAU HIJAU
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 liter air mineral
9 helai daun cincau hijau – dibuang tulang tengah daun
CARA MEMASAK:
1. Satukan air dan daun cincau. Kisar hingga halus. Boleh juga diramas hingga hancur.
2. Tapis air kisaran daun cincau dan masukkan ke dalam bekas bersesuaian untuk dibekukan.
3. Simpan dalam peti sejuk dan nikmati ikut citarasa anda.
Jika tiada pokok cincau, herba ini boleh dibeli di kedai-kedai ubat cina. Hanya menggunakan tiga bahan asas, anda mampu hasilkan sendiri di rumah. Mudah je! Bagi yang ingin cuba buat cincau secara homemade, boleh cuba resipi di bawah ini. Selamat mencuba!
Ads
CARA-CARA BUAT CINCAU HITAM HOMEMADE ( GUNA DAUN CINCAU KERING)
BAHAN-BAHAN:
Daun cincau kering ( boleh didapati di kedai-kedai ubat cina. Beli anggaran RM5)
1500ml air
4 sudu makan tepung ubi kayu ( bancuh dengan sedikit air)
CARA MEMASAK:
1. Rendam daun cincau dengan 1500 ml air dalam periuk selama 30 minit. Daun cincau boleh beli dari kedai ubat cina (rm5). Jika ada tanam pokok cincau, petik daunnya dan jemur sehingga kering selama 1 minggu sebelum digunakan.
2. Rebus daun cincau selama 40 minit lepas tu tapis untuk asingkan daun.
Ads
3. Bancuh 4 sudu besar tepung ubi kayu dengan sedikit air biasa dan masukkan dalam periuk. Kacau selama 15 minit. Angkat dan biarkan seketika.
4. Tuang adunan ke dalam bekas. Bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk.
Roti Bawang Putih memang sedap bila dipadankan dengan Sup Cendawan Berkrim. Buat hidangan makan malam, tengah malam (supper) mahupun dimakan sarapan memang mantap. Super jimat dan sangat sedap. Kalau badan terasa nak demam atau hilang selera makan, dua sajian ni memang gerenti tak tolak. Sungguh membuka selera. Jom semak resipi yang dikongsikan oleh Yatiemaria Yusof ini. Pasti puas hati dan berselera.
Sesekali layankan selera ala Itali ni memang sedap juga. Cara penyediaannya pun ringkas dan tidak memerlukan banyak bahan. Jom cuba resipi perkongsian KieSha IzzRul ni. Anda pasti kagum dengan rasanya.
PASTA CARBONARA MAYONES
BAHAN-BAHAN:
1 pek pasta Fettuccine – direbus dengan minyak dan garam
2 tin sos Carbonara (tin biru)
1/2 botol sederhana Mayones – boleh letak lebih. Ikut selera.
2 tin air (guna tin biru tadi) – jika kuah terlalu pekat, boleh lebihkan.
Daging kisar secukupnya
Sayur campur secukupnya
Cendawan butang
Bawang besar dan bawang putih – dipotong dadu. Jumlah ikut citarasa
Sedikit garam
Serbuk pati ayam
CARA MEMASAK:
Rebus pasta hingga lembut. Ketepikan untuk dihidangkan kemudian.
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga layu.
Masukkan daging kisar.Goreng hingga masak.
Seterusnya tambahkan sayur campur diikuti hirisan cendawan butang. Kacau lagi.
Kemudian masukkan sos carbonara dan air.
Masukkan mayones. Kacau lagi hingga semua sebati.
Perasakan dengan serbuk pati ayam dan juga garam. Sebelum tambah perisa, sebaiknya cuba dulu kuah bagi mengelakkan rasa masin yang melampau.
Biar hingga kuah mendidih. Angkat dan nikmati bersama pasta yang telah direbus tadi.
Jom buat kuah petis homemade untuk Sengkuang Calit. Kalau dulu, sekeping harganya dalam RM0.50 tapi sekarang boleh mencecah RM2 sekeping. Agak mahal tapi tak apa, anda pun boleh buat sendiri sos ni secara homemade menggunakan resipi perkongsian saudari Lynda Yum Yum. Memang berbaloi cuba. Boleh makan banyak kali. Nak jadikan kuah rojak pun boleh.
RESIPI PETIS HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1/2 botol kicap masin (anggaran 200ml)
6 sudu makan gula apong ATAU 250gm gula melaka
Gula pasir secukupnya – jika perlu
1 inci belacan bakar – dihancurkan
6 sudu makan sos cili
5 sudu makan cili kisar / cili boh
Bijan secukupnya – goreng tanpa minyak
5 sudu makan tepung ubi/tepung kanji – bancuh dengan sedikit air
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan kecuali bijan dan tepung ubi. Masak guna api kecil hingga mendidih. Pastikan sos ada rasa masin, manis dan pedas secukupnya.
Masukkan tepung ubi sedikit demi sedikit dan kacau sentiasa supaya tidak berketul.
Masak sos hingga pekat dan akhir sekali masukkan bijan.
Padam api dan biarkan sos sejuk seketika.
Sedia untuk dibuat sengkuang calit atau dimakan bersama buah-buahan kegemaran yang lain.
Resipi sup ikan jenahak ini sesuai dihidangkan bila teringin menghirup sup panas. Tambah pula kalau cuaca hujan atau mendung, lagi berselera makan lauk sebegini.Cara...