Menu kek antara yang digemari dan mudah disediakan. Rata-rata menyukai kek zaman mak kita dulu bukan hanya mudah buat malah tidak menjemukan. Boleh ikut langkah yang dikongsikan ini.
Bahan-bahan:
Step 1
Mixkan bahan dalam mangkuk hijau hingga kembang/gebu (10-15 minit)
Step 2
Masuk telur 1 by 1 sampai habis. Mix hingga sebati.
Step 3
Masukkan tepung sikit² hingga habis (TJ kebushkan saja sekali gus😂). Mix sebati.
Step 4
Bahagikan kepada 2 bahagian. 1 campurkan 2 sudu kecil serbuk koko. 1 lagi biarkan ori.
Masukkan selang seli 2 adunan ni ke dalam loyang sampai abes. Kali ni TJ taburkan choc chip (sesekali mengkhianat resepi 😝)
Panas kan oven 200c 15minit (kenali oven memasing, oven TJ jenis lambat panas🥴)
Step 5
Bakar 180c 45-50 minit. Dah ada bunyi keting keluarkan dan terbalikkan atas redai. Lepas tu terbalikkan semula.
Ok kek dah ready untuk di ngap. Kek paling mudah nak buat. Kalau malas memang jadi susah.😂🤣
credit : Tina Jair
#mahn
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Cheese Perisa Laici Dimakan Sejuk Memang Nikmat Rasa
Kek yang dilapisi dengan cheese memang buat ketagih nak makan. Bukannya makan sekaligus, sedapnya dimakan sebagai dessert selepas makan. Stok laici pun ada jadi kita buat kek cheese perisa laici. Resipi ni simple dan mudah nak follow.
KEK CHEESE PERISA LAICI
Bahan-bahan:
3 biji telur*
3/4 cawan gula halus*
1 sudu besar ovalett-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu besar perisa laici
pewarna pink-BELI ONLINE DI SINI
1 ¾ cawan tepung gandum
1/2 cawan susu fresh/susu cair
1/2 cawan minyak jagung/minyak biasa-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil baking powder
½ sudu kecil soda bikarbonat
Cara membuat:
1.Adun hingga kembang bahan bertanda*
2.Masukkan minyak jagung, susu fresh, adun lagi sehingga sebati.
3.Kemudian masukkan tepung yang siap diayak bersama soda bikarbonat,baking powder, yang ni saya guna whisk ja untuk kacau.
4.Tuang adunan ke dalam bekas, kukus selama 20 minit.
250 cream cheese
150 ml susu pekat (tak nak manis boleh kurangkan)
60ml whipping cream/susu fresh/susu cair
1 sudu kecil perisa laici(optional)
Cara membuat:
1.Masukkan semua ke dalam blender.Kisar sehingga sebati.
2.Kemudian tuang ke atas kek.
cheddar cheese,parut ke atas kek yg siap di tuang cheese tartura tadi.
Siap.
Kredit: Siti Hadirah
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Kek Coklat Lembab, Sudah Pasti Gebu & Sedap
Kek Coklat Moist @lembab, memamg sedap dinikmati bila masa pun. Rasa lemak manis kaya bercoklat rugi kalau tak cuba.
Bagi June Ahmad kek ini memang cukup disukai ahli keluarganya. Dia telah mencuba resipi ini dan memang ternyata mudah menjadi.
KEK COKLAT LEMBAB
Resepi asal dr (Munira Baharum)
Bahan A:
⚘1 cwn serbuk koko (3/4 cwn pun ok)
⚘1 cwn susu cair
⚘3/4 cwn susu pekat
⚘3/4 cwn gula
⚘1 cwn minyak masak
*semua bahan di atas gaul sebati dan masak atas api perlahan…
*rehatkan kejap bila bahan sudah sebati…
Bahan B:
⚘3/4 cwn tepung gandum
⚘1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
⚘1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
*semua bahan ini diayak…
Bahan C:
⚘4 biji telur (blender jer)
CARA MEMASAK :
1. Satukan bahan B dan C ke dalam bahan A.
2. Secara berselang seli dan gaul dengan senduk.
3. Bila dah sebati, masukkan ke dalam dalam loyang yang disapu minyak.
4. Kukus dlm 30-45 minit(bergantung saiz loyang).
*nak test, cucuk dgn lidi, kalau tak melekat adunan kat lidi tuh kira kek dah masak ler…
⚘P/s : Loyang tu kena panaskan dulu sebelum masukkan adunan kek tadi….
⚘ : Nak senang lagi sebelum tuang adunan, lapik je loyang dgn aluminium foil, gerenti adunan tak melekat kat loyang bila dah masak.
Bahan Topping:
⚘115 gm coklat masakan
⚘60 gm susu cair
⚘30 gm mentega
⚘Cairkan coklat masakan dgn cara double boiler.
CARA MEMASAK :
1. Masukkan susu cair, padamkan api.
2. Masukkan mentega kacau hingga sebati dalam coklat masakan tadi.
Resipi asal Munira Baharum
FB June Ahmad
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
https://www.rasa.my/kek-mentega-mudah-buat/
DAN JUGA VIDEO INI :
Kek Buah Kukus Zaman Mak Kita Dulu, Ikut Langkah Betul Confirm Menjadi
Mungkin ada yang teringin nak merasa kek buah kukus zaman mak-mak kita dulu. Kek ni kalau tak ikut caranya yang betul, memang tak menjadi. Ada saja yang tidak kena tak cukup lembaplah, cepat berkulatlah dan sebagainya. Menurut chef Sue sentiasa sediakan air mendidih secukupnya untuk ‘top-up’ air dalam periuk pengukus (jangan leka, nanti air kukusan kering kek akan hangus).Barulah kek menjadi lembap dan lembut secukupnya. Kalau ada yang nak cuba buat, bolehlah cuba resipi ni.
KEK BUAH KUKUS
Bahan-bahan:
- 300gram tepung gandum
- 300gram buah kering campur (gunakan campuran buah-buahan yang berkualiti)
- 250gram mentega asli (kalau guna marjerin rasanya akan lain)
- 3 biji telur grade A
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1/4 sudu teh cream of tartar
- Secubit serbuk kulit kayu manis (optional)
- Bahan-bahan B (untuk gula hangus):
- 280gram gula (kalau suka lebih manis gunalah 300gram)
- 1/4 cawan air
Cara memasak:
1. Buat gula hangus terlebih dulu. Masukkan gula dalam kuali lalu kacau hingga perang. Tuang air dan kacau sebati. Masukkan mentega lalu masak hingga cair. Masukkan campuran buah kering lalu kacau rata. Sejukkan sebentar.
2. Tepung gandum, soda bikarbonat, cream of tartar dan serbuk kulit kayu manis diayak sebati dan masukkan ke dalam kuali berisi campuran buah, mentega dan gula hangus yang dah sedikit sejuk. Gaul rata guna spatula kayu saja (jangan kacau berlebihan, nanti buah mendap).
3. Di dalam mangkuk lain, pukul telur dan esen vanilla (guna whisk) hingga agak kembang (tak perlu terlalu kembang). Kemudian tuang ke dalam kuali adunan tadi. Kaup balikkan sebati.
4. Tuang adunan ke dalam loyang acuan yang telah dialas dengan parchment paper. Tutup loyang dengan aluminum foil (supaya wap air tak kena permukaan kek).
5. Kukus kek selama 4 jam. 3 jam pertama kukus guna api sederhana, 1 jam terakhir guna api sederhana kecil. Selepas 4 jam dikukus, keluarkan kek dari periuk pengukus dan sejukkan betul-betul baru dipotong.
Tip;
*Didihkan air terlebih dahulu dalam periuk pengukus sebelum mula mengukus kek.
Kredit: Sue M Arukin
Aneka Resipi Mufin Gebu Yang Mudah & Sedap. Sesuai Untuk Hari Raya Aidiladha.
Nampak Sama Tapi Berbeza, Ketahui Cara & Fungsi Setiap Hiasan Kek Ini