Ada yang craving kek coklat? Memang ia jadi kegemaran ramai. Paling suka ialah anak-anak. Sehari pun boleh habis dihadap. Jadi nak buat kek kesukaan ni tak perlu beli bahan mahal. Boleh follow cara Azlina Ina Fans. Sumpah senang,cuma kacau pakai senduk jer, tapi hasilnya kek kebabom.
Kek Coklat
Bahan-bahan:
3 biji telur
1 cawan gula (suka manis boleh tambah)
1 cawan minyak
1 cawan 1/2 tepung self rising -beli online di sini+ 1 sudu kecil soda bikarbonat-beli online di sini
Ads
atau kalau tak ada boleh pakai tepung gandum campur 1 sudu kecil soda bikarbonat dan 1 sudu kecil baking powder(ayak)
1/2 cawan serbuk koko (kalau tak ada Milo pun boleh
1/4 cawan air panas
Cara membuat:
1.Masuk telur dengan gula. Kacau tak payah kembang pun.
2.Masuk minyak kacau sampai sebati.
3.Masuk tepung.
4.Masuk serbuk koko, kacau perlahan-lahan sampai sebati.
5.Masuk air panas, ok dah cair elok.
Ads
6.Macam ni rupa adunan kek kita. Masuk loyang saiz. Bakar suhu 170 masa 50 minit atau kukus 40 minit.
Anda penggemar Kek Oren? Jika ya, anda tentu suka dengan resipi perkongsian saudari Tg Khuzanika ini. Kenapa? Lain sangat ke dengan resipi Kek Oren yang lain? Jom kami cerita.
Resipi yang dikongsi ni sangat istimewa kerana ianya sangat simple dan tidak menggunakan banyak bahan tapi rasanya sangat sedap dan mudah disediakan. Jika makan, tak terasa muak.
Menggunakan jus oren segar dan juga parutan kulit oren yang wangi, menjadikan kek ini sangat enak sekali. Bila makan, tergigit parutan kulit oren. Sangat enak.
Jadi jomlah cuba buat kek ni. Bagi yang baru pertama kali nak cuba pun tiada masalah. Mudah sahaja caranya. Pasti elok kejadiannya. Selamat mencuba!
RESIPI KEK OREN SEDAP, MUDAH & TAK MUAK BILA MAKAN
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur gred A
2 cawan tepung kek – beli online disini
1/2 sudu teh baking powder (ayak 2@3 kali dengan tepung kek) – beli online disini
3/4 cawan gula pasir – beli online disini
1 biji oren sunkist (buang kulit & kisar. Jika tak ada masa, perah ambil jus)
3 sudu makan sunquick ( campurkan dengan perahan sunkist tadi, jadikan 1/2 cawan) – beli online disini
1 cawan minyak (boleh juga guna mentega – cairkan dan sukat 1 cawan)
2 biji parutan kulit oren (ambil bahagian kuning sahaja)
Sedikit garam
1 penutup esen vanilla – beli online disini
Pewarna kuning secukupnya – kalau nak letak – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Pukul telur dengan gula sampai kembang dan putih.
2.Kemudian masukkan esen vanilla.
3. Masukkan campuran oren sunquick dan juga garam. Pukul lagi hingga sebati.
4.Seterusnya masukkan minyak. Pukul lagi hingga rata dan sebati.
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul guna mixer pada kelajuan rendah.
6. Masukkan juga parutan kulit oren. Adun hingga sebati dan tiada ketulan tepung.
7.Tuang adunan kek ke dalam loyang yang telah dioles mentega.
8.Bakar pada suhu 170C selama 40 minit hingga 1 jam. Masa mungkin berbeza mengikut ketuhar masing-masing.
Bila sebut kek coklat, semua pasti menggemarinya. Namun tak semua suka dengan saiz yang besar, kerana sukar untuk menghabiskannya dalam masa singkat.
Jadi kali ini, Rasa kongsikan resipi kek coklat moist versi sikit daripada Khairunnisa Mohammad. Cara buatnya memang mudah dan lagi sedap bila tuang coklat ganache sebagai topping.
KEK COKLAT MOIST VERSI SIKIT
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur gred A/B ½ cawan + 1 sudu makan tepung gandum – beli online di sini ½ cawan gula – beli online di sini ½ cawan serbuk koko ½ cawan susu cair – beli online di sini ½ cawan minyak masak ¼ cawan susu pekat manis – beli online di sini 1 sudu kecil esen vanila ¼ sudu kecil garam 1 sudu kecil baking powder 1 sudu kecil baking soda 1 sudu kecil serbuk kopi bancuh dengan 1 sudu besar air panas
1. Pecahkan telur ke dalam bekas dan kacau sampai berbuih. Masukkan gula dan esen vanila. Kacau sampai gula larut. 2. Masukkan tepung gandum yang telah diayak dengan baking powder, baking soda dan garam. Kacau sampai sebati dan tiada ketulan.
3. Masukkan susu cair. Kacau sebati. Masukkan minyak. Kacau sebati. 4. Akhir sekali masukkan bancuhan serbuk kopi tadi. Kacau sebati. 5. Kukus dalam loyang 6 inci atau bekas kecil selama 20 minit dengan api sederhana.
6. Kalau pakai bekas saiz 250 macam saya tu, boleh dapat 5 bekas. Tuang separuh bekas je. Nanti kek akan kembang sampai atas.
1 cawan susu cair ½ cawan serbuk koko 1/2cawan gula 1 sudu kecil esen vanila 2 sudu kecil tepung jagung 2 sudu kecil minyak masak Secubit garam
CARA MEMBUAT:
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau sebati. 2. Hidupkan api dan kacau hingga pekat sikit. Matikan api. Boleh tuang ke atas kek masa panas ataupun sejuk.
1. Satukan tepung gandum, tepung kek, baking powder dan gula. Gaul bagi serata. Ketepikan. 2. Dalam bekas lain, satukan telur, susu dan minyak. Gaul sekadar bagi telur hancur. Jangan gaul kuat sangat yer, manja-manja gitu je. 3. Buat lubang di tengah tepung, masukkan campuran telur, susu, minyak tadi. Gaul hanya sekadar bagi sebati semua bahan.
4. Jangan gaul terlalu laju dan beria sangat untuk elakkan muffin jadi mampat bila dibakar nanti. Gaul lemah lembut saja.
*Muffin bukan macam buat kek, bahan adunan tak perlu sehingga gebu dan kembang. Cukup sekadar serata semua bahan.
5. Masukkan adunan muffin ke dalam cup sikit dulu. Masukkan blueberry, kemudian masukkan lagi adunan hanya 3/4 je penuhnya. Bahagian atas muffin terpulanglah sama ada nak kosong atau nak topping blueberry.
*Bakar muffin dengan suhu yang betul-betul panas, ikut suhu ketuhar masing-masing. *Untuk dapatkan muffin yang gebu dan naik membukit, masa nak masukkan muffin ke dalam ketuhar, pastikan suhu betul-betul panas ye. Bukan panas nak rentung tapi kena pandai agak suhunya.
*Muffin tak perlu terlalu lama dibakar untuk elakkan muffin jadi kering. Dah nampak macam permukaan muffin kering, okey cukup dah. *Anggaran masak 15-20 minit. *Bila muffin dah masak, masa panas-panas terus letakkan muffin di atas piring atau redai kek untuk elakkan muffin menurun balik.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...