Kudap-kudap mudah yang anda boleh hasilkan secara homemade. Makan sambil tengok TV, memang ralit. Sekejap je habis satu balang. Jom cuba resipi perkongsian saudari E-cah Katman ni.
KACANG TANAH GORENG
BAHAN-BAHAN:
Ads
Kacang tanah besar
Bawang putih – hiris
Halia – hiris
Serbuk nasi goreng
Air secukupnya
Garam dan serbuk cukup rasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan air, garam dan cukup rasa secukupnya ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
2. Setelah mendidih, masukkan kacang tanah, bawang putih dan halia. Biar sampai sejuk.
3. Toskan air dan goreng hingga garing termasuk sekali dengan bawang putih dan halia tadi. Kuantiti minyak seperti anda menggoreng kerepek.
Ads
4. Angkat dan toskan kacang goreng tadi. Tabur serbuk rencah nasi goreng secukupnya. Gaul rata.
Ads
5. Sedia untuk dinikmati.
INFO RASA: Jika tak nak guna serbuk nasi goreng, boleh juga guna garam halus biasa.
Memang sedap dapat kudapan kacang yang melekakan. Sebalang pun boleh habis. Menurut pemilik resipi kacang cinta ketagih ni adalah resepi turun temurun. Sesiapa yang nak mencuba dipersilakan.
Kacang Cinta Ketagih
Bahan-bahan:
1 kg kacang tanah 2 cawan gula 2 sudu besar garam Serbuk cabai ikut kesukaan masing-masing 2 biji telur ayam Tepung gandum untuk digaul
Bahan-bahan untuk dikisar kering Gula Garam Serbuk cabai
Cara membuat:
1.Selepas dikisar,masukkan telur dan gaul.
2.Bahan yang digaul bersama telur.
3.Masukkan kacang mentah yang tidak dibuang kulit.
4.Gaul sebati sampai jadi begini.
5.Dari dekat.
6.Masukkan kacang yang bersalut bahan-bahan tadi di dalam tepung dan gaul sampai lekat tepung pada kacang.
Umum tahu khasiat kacang kuda memang banyak untuk kesihatan kita. Berikut maklumat pemakanan untuk kacang kuda.
Secawan kacang kuda yang telah dimasak mengandungi
269 kalori
45 gram karbohidrat
15 gram protein
13 gram serat
4 gram lemak
0 gram kolesterol
Selain itu, seperti yang dinyatakan di atas, kacang kuda mengadungi vitamin K, folat, fosforus,zink, manganese, choline dan selenium.
Khasiat kacang kuda kepada kesihatan memang banyak. Akan tetapi anda haruslah tidak mengambilnya secara berlebihan untuk mengelak kesan sampingan kepada kesihatan. Pelbagai resepi terdapat di internet yang boleh anda amalkan bagi dimasukkan dalam diet anda. Sekiranya anda mempunyai alahan pada kekacang, anda haruslah berjumpa denga doktor anda untuk rujukan supaya tiada perkara buruk berlaku.
Lokching; snek jalanan berupa sate ikan yang dinikmati bersama sos. Memang popular di negeri-negeri Pantai Timur seperti kelantan dan Terengganu. Kalau dulu, lokching ni harganya 10sen sahaja secucuk. Sekarang, 5 cucuk pun dah RM2. Suka makan lokching? Jom buat sendiri. Lagi puas hati dan boleh makan puas-puas.
BAHAN-BAHAN:
10 ekor ikan selayang / sardin
1/2 biji bawang besar
1 1/2 cawan tepung ubi
1 sudu teh garam
1 sudu teh baking soda
Sedikit ajinomoto ( jika suka)
CARA MEMASAK:
1. Hiris dan ceraikan isi ikan dari tulang.
2. Kemudian tumbuk isi ikan bersama bawang besar hingga lumat. Boleh juga kisar.
3. Setelah ikan lumat, campurkan dengan tepung ubi, garam, baking soda dan ajinomoto. Uli hingga sebati.
4. Cubit doh dan gentel jadi bentuk bulat kecil. Lakukan hingga adunan habis. Bagi mengelakkan doh melekat pada tangan, sapu sedikit minyak masak.
5. Panaskan minyak dan goreng doh ikan tadi hingga garing. Angkat, toskan minyak dan cucuk pada lidi.
BAHAN SOS:
3 ulas bawang putih – tumbuk halus
1 1/2 cawan air
4 sudu makan air
Garam dan sedikit MSG
2 sudu makan tepung ubi – bancuh dengan sedikit air
Sedikit pewarna merah
CARA-CARA:
Tumis bawang putih tanpa minyak hingga kekuningan.
Kemudian masukkan air, gula, garam, MSG ( jika suka), bancuhan tepung ubi dan pewarna.
Jika suka sos pedas, tumis 2-3 biji cili padi tumbuk.
Untuk menikmati lokching, bakar sate ikan tadi hingga sedikit hangus. Kemudian nikmati bersama sos.