
Bau pandan dan rasa lemak pandan kaya menambahkan lagi enak bila makan dengan roti bakar.
HOMEMADE PANDAN KAYA
BAHAN-BAHAN
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan air
- 3 biji telur #
- 1 cawan gula pasir #
- 1 cawan santan pekat,#
- 2 sudu tepung jagung #
- 1 sudu kecil pandan paste (untuk warna hijau, tapi kalau hendak biarkan warna coklat cukup masukkan daun pandan)#
CARA MEMASAK:
- Masukkan gula dan air ke dalam periuk atau pan. Masak hingga jadi gula hangus atau karamel. (jangan hangus sangat nant pahit). Sudah masak biarkan sejuk.
- Semua bahan-bahan bertanda # dikisar.
- Campurkan kedalam air gula hangus yang telah sejuk.
- Kacau diatas dapur dengan api yang kecil hingga pekat.
- Siap untuk dihidangkan bersama roti.
INFO: Sejukkan dulu baru beru disimpan dalam bekas kedap udara.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Wan Pah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Cheesy Potato Wedges Homemade. Sedap Menjilat Jari!

Isi Kandungan
ToggleCheesy wedges sememangnya menjadi kegemaran ramai. Lebih-lebih lagi jika dibanjiri cheese, memang menjilat jari. Sebenarnya anda boleh sahaja buat sendiri cheesy wedges di rumah. Tak perlu lagi beli di kedai. Hanya ikut resipi ini, pasti menjadi.
RESIPI CHEESY POTATO WEDGES
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 kilo ubi kentang cuci bersih
- 2 sudu makan tepung gandum
- 2 sudu makan tepung jagung
- 2 sudu makan breadcrumb
- 1 sudu teh serbuk kari
- Sedikit garam
CARA PENYEDIAAN:
1. Potong baju ubi kentang dan gaul bersama garam dan kukus lebih kurang 10 minit.
2. Toskan ubi kentang dan gaul bersama tepung gandum, tepung jagung, breadcrumb dan serbuk kari.
3. Panaskan minyak dan goreng sehingga perang.
4. Angkat dan tuangkan cheezy sos.
RESIPI SOS CHEEZY WEDGES
BAHAN-BAHAN:
- 1 gelas susu full cream @ susu cair
- 1/2 ketul keju cheddar (beqa)
- 2 sudu butter
- 1 sudu teh serbuk cili
- 1 ketul kiub ayam
- 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air)
- 1 gelas air
- Sedikit pewarna kuning @ oren
- Sedikit gula
CARA PENYEDIAAN:
1. Cairkan butter. Kemudian masukkan kiub ayam, serbuk cili dan air.
2. Kacau sebati hingga larut dan masukkan susu cair, tepung gandum, keju dan pewarna (sentiasa kacau supaya tak berketul)
3. Masak hingga keju cair dan sedikit pekat.
4. Simpan dalam bekas bertutup dan boleh masukkan dalam peti ais.
Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER, boleh klik DISINI.
KREDIT RESIPI & FOTO: CHEESZIF COMMUNITY VIA ANEKA RESEPI MASAKAN
ANDA JUGA BOLEH CUBA RESIPI INI:
Cara-Cara Membuat Kerepek Bawang Yang Sedap & Rangup.

Kerepek Bawang adalah antara snek ringan yang menjadi kegemaran ramai tidak kiralah tua atau muda. Kalau jumpa yang sedap tu, mulut pasti tak boleh berhenti mengunyah. Sebenarnya nak buat snek ni tak susah mana kalau tahu cara dan resipinya. Nak cuba? Jom lihat resipi yang dikongsi oleh saudari Noor Fais ni.
RESIPI KEREPEK BAWANG
BAHAN DOH TEPUNG:
- 2 biji bawang besar ( saiz sederhana)
- 1 ulas bawang putih
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu makan tepung beras
- 1 sudu makan serbuk udang kering (optional)
CARA-CARA:
- Kisar bawang besar dan bawang putih tanpa guna air hingga lumat. ( boleh guna pengisar kering).
- Masukkan bahan kisar ke dalam bekas dan masukkan tepung gandum serta tepung beras sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh. Tak perlu tambah air sebab bawang besar sudah mengeluarkan air sendiri semasa kisar.
- Jika doh masih lembik, boleh tambahkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga doh jadi bulat.
BAHAN DOH MARJERIN:
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu makan tepung beras
- 80gm marjerin
- 1/2 sudu teh garam
- Air secukupnya
CARA-CARA:
- Satukan tepung gandum, tepung beras, garam dan marjerin. Gaul hingga sebati dan berderai seperti serbuk roti.
- Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang bulat.
CARA MENYEDIAKAN KEREPEK BAWANG:
1. Ambil doh marjerin dan doh bawang. Bahagikan setiap satu kepada 3 bahagian atau ikut keselesaan sendiri.
2. Canaikan doh bawang dan marjerin yang dipotong tadi secara berasingan.
3. Letak kepingan doh bawang diatas doh marjerin yang telah dicanaikan tadi.
4. Gulung doh dengan kemas. Ulangi langkah untuk semua doh yang ada. Simpan gulungan doh di dalam peti sejuk selama 2-3 jam.
5. Hiris gulungan doh nipis-nipis. Lebih mudah jika menggunakan pisau tajam.
6. Panaskan minyak menggunakan api sederhana dan goreng berwarna keperangan.
7. Untuk dapatkan kerepek yang mempunyai effect seperti tudung saji, semasa menggoreng masukkan doh sekeping demi sekeping ke dalam minyak panas. Kacau sentiasa dan jangan goreng terlalu lama. Nanti bawang akan menjadi pahit.
8. Angkat dan toskan minyak. Sedia untuk dinikmati. Simpan dalam bekas kedap udara supaya kerepek kekal rangup dalam tempoh masa yang lama.
Kredit resipi & foto: Noor Fais
Kacang Goreng Crispy Homemade Guna 3 Bahan Je

Isi Kandungan
ToggleKacang goreng crispy homemade guna 3 bahan je. Mudah kan? Bahan pun sangat mudah nak dapat. Rugi kalau tak cuba. Dahlah mudah nak buat, sedap pulak tu. Sesuai dijadikan kudapan saat menonton TV bersama keluarga. 15 minit je dah siap!
Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Zita Samat ini ye.
Kacang Goreng Crispy Homemade Guna 3 Bahan Je
Bahan-bahan:
Kacang tanah ( basuh dan keringkan dulu) – Boleh beli online di sini
1 biji telur
Tepung Bestari pedas –Boleh beli online di sini
Minyak masak – Boleh beli online di sini
Cara Memasak Kacang Goreng Crispy Homemade:
Dalam satu bekas, gaulkan kacang dengan telur hingga rata dan sebati.
Masukkan tepung sikit demi sikit dan gaul rata hingga kacang bersalut sekata.
Panaskan minyak dalam kuali. Goreng kacang dalam minyak panas menggunakan api sederhana besar.
Sentiasa kacau supaya kacang masak sekata dan tak hangus.
Angkat dan toskan minyaknya. Wajib biarkan sejuk dulu, dan tos minyak supaya rangup.
Dah sejuk baru makan atau boleh simpan dalam bekas kedap udara.
Taraaaaaaa… Siap. Untuk yang diet jangan buat! Oh ye, boleh tambah sedikit gula kalau nak rasa manis-manis sikit.Tepung ini dah masin ye jangan tambah garam.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official