![homemade pandan kaya](https://cdn.rasa.my/rasa/Untitled-design-17.png)
Bau pandan dan rasa lemak pandan kaya menambahkan lagi enak bila makan dengan roti bakar.
HOMEMADE PANDAN KAYA
BAHAN-BAHAN
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan air
- 3 biji telur #
- 1 cawan gula pasir #
- 1 cawan santan pekat,#
- 2 sudu tepung jagung #
- 1 sudu kecil pandan paste (untuk warna hijau, tapi kalau hendak biarkan warna coklat cukup masukkan daun pandan)#
CARA MEMASAK:
- Masukkan gula dan air ke dalam periuk atau pan. Masak hingga jadi gula hangus atau karamel. (jangan hangus sangat nant pahit). Sudah masak biarkan sejuk.
- Semua bahan-bahan bertanda # dikisar.
- Campurkan kedalam air gula hangus yang telah sejuk.
- Kacau diatas dapur dengan api yang kecil hingga pekat.
- Siap untuk dihidangkan bersama roti.
INFO: Sejukkan dulu baru beru disimpan dalam bekas kedap udara.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Wan Pah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Boleh Bakar & Kukus. Resipi Otak Otak Ayam Homemade Ni Memang Padu
![Boleh Bakar & Kukus. Resipi Otak Otak Ayam Homemade Ni Memang Padu](https://cdn.rasa.my/2021/10/410145.jpeg)
Sedapnya Otak-Otak Ayam. Ada juga yang memanggil Pepes Ayam. Kalau makan panas-panas memang nikmat. Sesuai dijadikan pada bila-bila masa sama ada semasa minum petang atau makan malam bagi anda yang tak suka menu berat. Sajian ini kalau beli, harganya boleh tahan. Jadi jom belajar buat sendiri guna resipi perkongsian dari saudari Nurul Akmar Ab Hamid Anne. Tak guna banyak bahan pun. Selamat mencuba!
CARA BUAT OTAK OTAK AYAM / PEPES AYAM MUDAH & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
1/2kg isi ayam – kisar lumat
4 ulas bawang merah – beli online disini
1 biji bawang merah besar – beli online disini
3 ulas bawang putih – beli online disini
3 biji cili merah
Sedikit cili padi
Halia (sebesar ibu jari)
Kunyit hidup (sebesar ibu jari)
2 batang serai – beli online disini
1 sudu makan serbuk perasa
1 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
1/2 cawan santan – beli online disini
Garam secukup rasa
2 sudu makan gula – beli online disini
Asam jawa secukupnya (jangan banyak nanti terlebih masam)
Daun pisang secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan diatas (kecuali daun pisang) di dalam blender dan kisar halus.
2. Tuang bahan kisar ke dalam bekas bersesuaian.
3. Sudukan adunan ke atas daun pisang yang telah dibersihkan. Bungkus dengan kemas. Lakukan hingga habis adunan.
4. Otak Otak Ayam yang siap dibungkus bolehlah dibakar atau dikukus.
5. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nurul Akmar Ab Hamid Anne
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sedap & Mudah. Puan Selvi Kongsi Resipi Muruku Istimewa Sempena Deepavali
Guna Minyak Bijan. Ini Rahsia Masak Nasi Goreng Cina Jadi Lebih Sedap
Cara Simpan Lebihan Santan Kotak Supaya Lebih Mudah Guna & Tak Basi
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Jemput-jemput Nasi Jejari Ketam. Rangup Di Luar Lembut Di Dalam
![Jemput-jemput Nasi Jejari Ketam. Rangup Di Luar Lembut Di Dalam](https://cdn.rasa.my/2023/06/2-21.jpg)
Jemput-jemput nasi jejari ketam. Teksturnya rangup di luar tapi lembut di dalam. Memang sedap sangat.
Simple dan mudah dimasak. Kalau ada lebihan nasi, bolehlah masak jemput-jemput ini. Sesuai dimasak untuk sarapan, minum petang atau kudapan ketika menonton TV pada waktu malam. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Aisyah Humaira ini ye. Selamat mencuba!
Jemput-jemput Nasi Jejari Ketam
Bahan-Bahan:
2 cawan nasi
Dua cawan air
2 1/2 cawan kecil tepung gandum – boleh beli online di sini
15 batang crabsticks/jejari ketam (potong kecil) – boleh beli online di sini
Daun kucai secukupnya di hiris halus
Sedikit garam – boleh beli online di sini
Serbuk cukup rasa
Minyak untuk mengoreng – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Mula-mula, kisar nasi bersama air hingga lumat dan sebati.
Masukkan tepung gandum ke dalam bekas, bahan kisar dan semua bahan berbaki satu persatu.
Lalu kacau sebati. Adunan haruslah tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak keperangan. Angkat dan toskan.
Siap. Cicah dengan sos. Mantap!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Potato Fritters Snek Kegemaran Seisi Keluarga. Mudah dan Sedap!
Sosej Homemade Untuk Anak, Mudah Je Buat Sendiri. Lebih Sedap & Berkhasiat
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Kuih Lidah Buaya @ Tiram, Resipi Rangup DiMakan
![Kuih Lidah Buaya @ Tiram, Resipi Rangup DiMakan](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/02/153657.jpeg)
Kuih lidah buaya atau terkenal juga dengan nama kuih tiram memang garing dan rangup. Kuih bersira gula ni memang seronok untuk dikenyang. Boleh jadi kudapan dan kerepek enak bila-bila masa pun.
Ni resipi yang dikongsikan oleh Nazir Abd Aziz, resipi kuih lidah buaya @ tiram mudah dan yang paling penting bila makan krap krup bunyinya. Simpan dalam bekas kedap udara, boleh lah tahan lama sedikit kan.
KUIH TIRAM
BAHAN-BAHAN
- 1kg tepung gandum
- 2 cawan air
- 1 cawan marjerin(mentega)@ minyak masak
- 1sudu teh garam
- 1/2 cawan tepung ubi kayu
- 1/2 cawan minyak untuk dicampur bersama tepung ubi kayu
- 1 1/2 cawan gula dikisar menggunakan blender kering supaya betul-betul halus.
CARA MEMASAK :
1. Cairkan marjerin masukkan dalam bekas loyang, kemudian gaul dengan tepung gandum hingga sebati.
2. Selepas itu masukkan air yang telah dicampur dengan garam ke dalam tepung tadi kemudian uri hingga menjadi doh.
3. Sekiranya doh masih lagi keras tambahkan sedikit air
4. Bila doh dah sebati ambil sedikit demi sedikit kemudian canai hingga nipis, nipisnya lebih kurang macam buat karipap mini , jangan terlalu tebal nanti tak rangup.
5. Lepas tu doh yang telah dicanai nipis tadi disapukan tepung ubi kayu yang telah dicampur bersama minyak masak keatasnya sehingga rata(tepung ubi kayu tadi jangan terlalu pekat sangat,,sekiranya pekat tambah minyak masak sedikit kacau sehingga cair supaya senang untuk disapu atas doh tadi.
6. Bila dah siap sapu tepung ubi kayu tu kemudian gulung doh tadi dan bolehlah dipotong kecil-kecil menggunakan gunting atau pisau.
.
7. Canai sekali lagi doh yang telah dipotong kecil satu persatu dgn perlahan saja,sekali canai cukuplah tak perlu byk kali.
8. Goreng dgn api sederhana, angkat dan sejukkan.
.
9. Bila kuih dah betul betul sejuk, barulah dilumurkn dengan gula halus tadi.
.
Perkongsian : Nazir Abd Aziz
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
7 Kuih Tradisional Berbalut Daun Pisang…Selamat & Wangi Aromanya
DAN JUGA RESIPI INI :
DAN JUGA VIDEO INI :