
Selain lazat, buah yang memiliki kulit luar seperti bentuk duri itu dikatakan mampu memberi perlindungan kepada tubuh daripada proses penuaan yang pantas dan masalah diabetes. Haa bagus kan. Jadi, kali ni peminat buat naga boleh lah cuba untuk buat air atau jus nya pula. Sangat lah mudah, sihat dan sedap! Sesuai diminum pada bila-bila masa sahaja!
Resepi Air Buah Naga
Bahan-Bahan:
- Buah Naga Pink
- Air Laici Tin ( Ambik buah sahaja )
- Buah mangga manis
- Susu pekat/manis
- Kiwi (jika ada)
- Air
- Ais
Cara Penyediaan
Campurkan semua bahan. Siap!
https://www.facebook.com/EmasPutihBlogSpotCom/videos/1568587859935605/
Kredit : Siti Aminah Idrus
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi Popia Sedap Melampau. Goreng Boleh Sira Pun Okay…

Tak kiralah pagi atau petang, popia goreng memang snek atau kudapan yang cukup digemari, Selain popia basah, popia goreng memang kesukaan rakyat Malaysia. Satu lagi yang cukup popular adalah popia sira.
Ni min kongsikan resipi popia yang dikongsikan dari resipibbonda.my , radiatussoleha dan ciksuAdah Razali
1. POPIA AYAM CENDAWAN BERKEJU

BAHAN-BAHAN:
Bahan A:
- 1 labu bawang holand | dipotong cincang
- 5 ulas bawang putih
- 1 sudu makan lada hitam | ditumbuk halus
- 1 batang lobak merah | dipotong dadu
Bahan B :
- 50 keping @1 bungkus kulit popia
- 300 gm bungkus ayam cincang
- 1 mangkuk daging ayam | di potong cincang
- 1 bungkus sosej ayam | potong kecil-kecil
- 6 keping keju cedar
- 1 tin cendawan | dipotong racik
- 1 tin krim cendawan *cendawan atau ayam (Campbell)
- 1 bj telor atau 1 cawan bancuhan tepung gandum (sebagai gam)
- 1 kiub ayam dan garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
Cara Membuat:
1. Tumis bahan A, bila dah naik wangi masukkan carrot dan ayam. Tumis dan kacaukan, bubuh garam dan dan kiub ayam sekali.
2. Bila dah masak, masukkan cendawan dan krim cendawan. Akhir sekali, masukkan keju dan kacau sebati. Dah boleh tutup api, masukkan dalam bekas bila dah sejuk.
Cara Membungkus Popia:
1. Sediakan kepingan kulit popia, bentang kat atas pelapik atau dulang.
2. Ambil 1 sudu inti, letak kat ujung kulit popia tu dan lipat atas, kiri, kanan sampai ujung lekatkan dengan telur atau bancuhan tepung gandum.
3. Ulang sampai habis. Panaskan minyak goreng sampai keperangan, bolehlah angkat dan toskan. Hidangkan.
Resepi Oleh: Radia Tussoleha dari FB Group MAHN
2. POPIA INTI JEJARI KETAM BERKEJU

BAHAN-BAHAN :
- Kulit popia
- Jejari ketam (crab stick)
- Keju cedar
- Daun Bawang
- Tepung Gandum (ejen pelekat)
BAHAN SOS :
- 5 biji cili masak
- 4 biji cili api merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 cawan air
- 5 sudu makan cuka
- 6 sudu makan gula
- 1 sudu teh tepung jagung | dibancuh dengan sedikit air
- Biji bijan secukupnya | disangai
Cara Membuat:
1. Kisar jejari ketam bersama keju cedar. Kisar sampai bahan sebati dan bersatu.
2. Kemudian masukkan bahan yang diblend tadi ke dalam mangkuk dan masukkan hirisan daun bawang.
3. Tepung gandum dibancuh dengan sedikit air (agak-agak) untuk dijadikan gam pelekat kulit popia.
4. Masukkan isi ketam dan keju tadi dan gulung kulit popia. Ulang sehingga habis. sedia untuk menggoreng.
5. Untuk sos cili, kisar kesemua bahan kecuali tepung jagung dan bijan.
6. Masak hingga mendidih dan masukkan tepung jagung. Kepekatan ejas sendiri yer.
7. Bila dah siap menggoreng popia dan sos sudah terhidang, barulah boleh tabur biji bijan ke dalam sos supaya nampak lebih menyelerakan.
Kredit foto dan reipi : resipibonda.my
3. POPIA SIRA KARI

BAHAN-BAHAN :
- 2 paket kulit popia
*Gulung dan gunting ikut saiz yang disukai, goreng hingga kekuningan. Sejukkan.
Bahan Sira :
- 3 labu bawang putih* |kisar
- 6 tangkai daun kari atau lebih
- 6sudu makan cili boh
- 8 sudu makan gula pasir
- 3sudu makan bijan
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar. Masukkan daun kari, tumis hingga bawang putih masak.
2. Masukkan cili boh, tumis hingga masak juga atau pecah minyak. Selalu kacau untuk elakkan bawang dan cili boh hangit. Guna api sederhana.
3. Bila dah pecah minyak, masukkan gula. Masa ni terus perlahankan api (sangat-sangat penting untuk elakkan gula hangus).
4. Kacau hingga gula larut, masukkan popia yang dah siap digoreng. Gaul sebati bagi meresap semua bahan tumis.
5. Masukkan bijan, kacau 2-3 minit. Boleh tutup. Pindahkan dalam bekas besar, sejukkan dan terus masuk dalam bekas kedap udara.
Resepi Oleh: CiksuAdah Razali
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Kari Kacang Hijau. Sedap Makan Dengan Capati

Kari kacang hijau atau paasiper curry ini memang sedap dengan keunikan rasa tersendiri. Ia salah satu masakan kaum India. Sangat sedap kalau dimakan dengan capati dan sambal.
Bolehlah cuba kari kacang hijau ini pula ye. Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Sheena Supra ini.
Kari Kacang Hijau
Bahan-Bahan:

1 cawan kacang
1 sudu kecil jintan manis – boleh beli online di sini
6-7 biji cili kering
1 sudu kecil serbuk kunyit – boleh beli online di sini
Sedikit serbuk cili – boleh beli online di sini
Garam – boleh beli online di sini
Air
Minyak masak – boleh beli online di sini
Bahan Tumis:
5 ulas bawang putih (hiris) – boleh beli online di sini
1 batang cili merah – boleh beli online di sini
5 biji bawang merah kecil (hiris) – boleh beli online di sini
1 biji tomato ( belah 4 atau 6)
Cara Memasak Kari Kacang Hijau:
Mula-mula kacang hijau direndam 4 jam. Atau kalau nak rendam semalaman pun boleh. Toskan dan ketepikan.

Panaskan minyak. Masukkan jintan manis. Kemudian masukkan cili kering. Tumis.

Setelah itu masukkan bahan-bahan lain tadi sekali gus. Tumis selama dua minit.
Masukkan kacang hijau yang direndam dan kacau sebati. Tambahkan air. Level air sampai bahan-bahan tadi tenggelam. Nak masukkan lebih pun tak apa.

Masukkan pula serbuk kunyit. Kacau sebati dan biar masak menggunakan api sederhana untuk 20 – 30 minit.
Selepas 20 – 30 minit, kacang hijau sudah masak sepenuhnya. Tambah air sikit lagi untuk buat kuah.

Kemudian perasakan dengan garam secukup rasa. Masukkan sedikit serbuk cili untuk bagi warna kari lagi cantik. Kacau sebati dan biar masak lagi dalam 10 minit.

Kacang hijau dah masak sepenuhnya. Siap. Sesuai dengan sambal ikan atau mana-mana sambal pedas. Dengan capati pun ngam!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Pajeri Nanas Ini Memang Sedap, Seimbang Rasa Masam Manis Dan Rempahnya
Masak Lemak Cili Padi Isi Durian Muda. Dah Rasa Baru Tau Sedapnya
Resipi Pisang Muda Masak Lemak Cili Api Tempoyak Sedapnya Lain Macam
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Acar Ikan Cencaru, Rasa Masam Manisnya Tambat Selera

Ikan cencaru antara ikan yang menjadi kegemaran ramai dan menjadi ikan yang sering digunakan di dalam masakan. Dalam kepelbagaian masakan tersebut, pernah cuba acar ikan cencaru?
Ikuti resipi perkongsian daripada Nurul Jannah Zakariar. Cukup dapat makan dengan nasi putih pun dah sedap. Tak perlu lauk lain dah. Jom cuba.
BAHAN-BAHAN:
Ikan cencaru
Rempah 4 sekawan
Bawang merah (dihiris) – Boleh beli online di sini
Bawang putih (dihiris)
Halia (dihiris) – Boleh beli online di sini
Biji halba – Boleh beli online di sini
Cili boh / cili kisar
Serbuk kunyit
Serbuk kari ayam/daging – Boleh beli online di sini
Belacan – Boleh beli online di sini
Sedikit air
Sedikit cuka – Boleh beli online di sini
Cili merah
Cili hijau
Timun (dibuang biji dan dihiris)
Bawang merah (dibelah empat)
CARA MEMASAK:
Goreng ikan cencaru yang telah diletakkan sedikit serbuk kunyit dan garam. Ketepikan.
Tumis 4 sekawan, bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dihiris hingga naik bau.

Kemudian, masukkan biji halba. Tumis lagi sehingga naik bau.

Kemudian, masukkan beberapa sudu cili boh atau cili kisar diikuti serbuk kunyit, serbuk kari ayam atau daging, dan sedikit belacan.

Tumis sehingga jadi begini.

Tambahkan sedikit air masak ke dalam tumisan tadi.

Masak lagi hingga terbit minyak.

Kemudian, tuangkan sedikit cuka. Perasakan garam dan gula. Lebihkan gula daripada garam.

Selepas itu, masukkan sedikit kerisik dan kacau rata.

Setelah itu, masukkan lobak merah, timun dan bawang besar yang dibelah empat.

Gaul rata.

Kemudian, tambahkan air agar tidak terlalu kering. Masak sehingga sayur sedikit layu.

Masukkan ikan cencaru yang telah digoreng tadi.

Masukkan cili merah dan hijau yang dihiris kasar. Gaul rata dan masak seketika.

Siap!

Kredit: Nurul Jannah Zakariar
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Pisang Mentega Dengan Sos Kastard Sedap Dimakan Bila-Bila Masa
Abang Ni Kongsi Resipi Mi Goreng Nostalgia, Siap Bungkus Guna Surat Khabar
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!

