Melalui facebook, SuiSan Aliezsha berkongsi resipi membuat keria keledek ungu. Nampak menarik sangat sebab warna keria tu berbeza daripada keria biasa. Bolehlah cuba ye. Boleh makan sambil menonton televisyen di rumah hujung minggu nanti.
KERIA KELEDEK UNGU
BAHAN KERIA
3 ketul keledek ungu
Garam secukup rasa
Tepung gandum secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng
Ads
CARA MEMBUAT KERIA
1. Kupas keledek ungu. Rebus dengan air sehingga tenggelam keledek.
2. Masukkan garam.
3. Rebus sehingga empuk. Toskan dan sejukkan.
4. Lenyek keledek sehingga hancur. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.
5. Jangan banyak sangat tepung kerana nanti keria jadi liat.
6. Bentukkan bulat seperti donut. Ulang sehingga adunan habis.
7. Panaskan minyak masak. Goreng keria sehingga masak.
Rupa keria sebelum digoreng.
Ads
Inilah dia ketika digoreng.
BAHAN GULA
2 cawan gula pasir
Air secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Panaskan kuali. Masukkan gula dan air. Biarkan mendidih sampai berbuih.
2. Apabila gula makin pekat, masukkan keria yang sudah siap digoreng tadi.
3. Salutkan keria dengan gula. Siap.
Masakan tradisional orang-orang dulu, resipi dan cara memasaknya sangat ringkas. Paling penting rasanya sedap dan boleh dihidangkan bersama dengan kuah kari, sambal ikan bilis atau macam-macam lagi. Sesuai dimakan untuk sarapan ayau minum petang. Bekalkan anak untuk ke sekolah pun boleh. Cara nak buat apom lenggang ni mudah sahaja. Jom cuba.
APOM LENGGANG CHEAMAH
BAHAN-BAHAN:
4 cawan tepung beras
3 cawan santan
1 1/2 cawan gula
1 peket mauripan
3 biji telur
Sedikit garam
1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
Semuanya dikisar sebati
Ambil 1/2 cawan yang dikisar tadi campur dengan 3/4 cawan santan dibuat kanji…**masak agak pekat**
Campur kanji dengan semua yang dikisar tadi
Biar sejam @ 2 jam boleh la dilenggang
*cheq bancuh semalam simpan dlm peti ais pagi nie baru melenggang..
Kuih serabai adalah sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung beras, dimasak nipis ( seperti lempeng). Ia popular di negeri Kedah, Melaka dan Sabah. Begini cara buatnya.
ADUNAN(40pcs) Bahan-bahannya
4 cawan tepung beras (cap teratai) -BELI ONLINE DI SINI
1 cawan nasi
1 cawan santan pekat
3 cawan air
2 sudu kecil yis -BELI ONLINE DI SINI
4 sudu kecil gula
sedikit garam
Cara memasak:
1.Kisar semua bahan kecuali mauripan.
2.Masukkan adunan yang dah dikisar tadi dalam mangkuk dan masukkan yis, gaul rata dan tutup.. (Peram dalam satu jam)
3.Panaskan acuan ,oleskan dengan minyak, masukkan adunan sesenduk-sesenduk dan tutup dengan penutup periuk.. Api perlahan. Jangan diterbalikkan. Bila bawah sudah kuning-kuning dan angkat.
SELAMAT MENCUBA YE…
Kredit: faizah md zain
INGIN MENCARI AIR FRYER UNTUK MEMASAK DENGAN MUDAH DAN CEPAT, JOM LAYARINYA DI SINI
Dah puas makan rendang dan nasi impit sepanjang raya ni. Tekak teringin pula kuih muih yang manis dan rasa lembut di tekak. Sape suka donut ? Kadang-kadang beli rasanya tidak seperti yang diharapkan. Keras kejung. Ni min kongsi resipi cara membuat donut gebu gebas.
DONUT Bahan-bahan:
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar susu pkt
2 sudu besar gula halus
Cara memasak:
1.Gaul bg sebati pkai sudu je..
2.Dah sebati masuk tepung 3cawan stgh n mauripan, 3sudu kecik.gaul sebti.. Terus tuang air suam..air suam ni agak2 je.uli samp jdi doh.doh
JGN keras sgt ye…dh siap doh..perap stgh jam..ttup…
3.Slpas stgh jam.pastikan adunan naik 1x ganda ye.pastu bLh Lah uLi doh samp Licin.baru Lah dicanaikan n boleh lah terap dgn acuan donut..nak Canaikan jgn Nipis sgt Ye..biar tggi sikit…baru donut nampak montoks gitew..Pastikn sblm susun dont tabur tepung ye kt dulang..nnt nk angkt melekt plk
4.Biar 5mnt ke 8mnt..atau tgk die dh kmbg sikit..blh lh goreng..api slow…dh siap goreng tabur gula..
Rendang asam atau ikan masak asam perkongsian Siti Hazneza Abdul Hamid ini merupakan lauk kegemaran keluarganya. Hidangan ini katanya boleh menggunakan apa jua jenis...