Korang mesti tau kan masakan Indonesia banyak persamaan dengan lauk Melayu. Dah nama pun negara serumpun mestilah seleranya pun lebih kurang aje. Seperti juga juadah di Malaysia, juadah Indonesia juga kaya dengan rempah. Citarasa yang serasi dengan tekak kita

Nak cuba lauk Indonesia untuk berbuka, jom ikuti resepi sajian Indonesia sentuhan idea Chef Ardy Daniel dan Chef Faridul Ataras Abdul Razak  dari Hotel Crystal Crown ini.

1.OPOR AYAM

BAHAN-BAHAN :

  • 1 ekor ayam |dipotong 12 bahagian
  • 500 gm santan segar
  • 3 batang serai |diketuk
  • 4 helai daun salam
  • 6 helai daun limau purut |dicarik
  • 2 sudu teh serbuk ketumbar
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah

Bahan dikisar:

  • 3 sm lengkuas
  • 8 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 6 biji buah keras
  • 1/2 sudu teh biji jintan
  • 2 sudu makan gula merah
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar, serai dan daun salam.
2. Kemudian masukkan serbuk ketumbar, lada sulah dan kacau sehingga sebati.
3. Masukkan potongan ayam dan gaul hingga sebati.
4. Masukkan pula santan sehingga mendidih.
5. Kecilkan api dan apabila kuah sudah mula pekat, perisakan dengan garam dan gula merah.
6. Opor ayam boleh dihidangkan.

Saiz hidangan : 2- 3 orang makan
Masa memasak :25 minit

Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Lauk pauk
Keistimewaan : Opor ayam cukup terkenal di kalangan masyarakat Jawa. Di Johor sajian ini juga adalah di antara sajian tradisi negeri ini.
Anggaran kos : RM 12

INFO CHEF : Lauk ini banyak menggunakan santan, jadi untuk menjaga kualiti santan campurkan sedikit garam dan sebiji cili padi jika mahu menyimpan.

2.IKAN GORENG PURBAKALA

 BAHAN-BAHAN:

  • 600 gm ikan tilapia (1ekor)

Bahan A :

IKLAN
  • 6 biji cili merah | dikisar
  • 4 biji cili hijau |dikisar
  • 4 ulas putih |dikisar
  • 2 biji bawah merah |dikisar
  • 10 biji cili burung (cili padi) |dikisar
  • 2 batang serai |dikisar
  • 1 sm belacan |dibakar dan dikisar
  • 3 sudu makan air asam jawa
  • 2 sudu makan jus limau nipis
  • 4 sudu makan minyak masak
  • Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK :
1. Lumurkan ikan bersama kunyit, garam serta air asam. Perapkan selama satu jam.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan dengan api yang sederhana, angkat bila ikan sudah masak sempurna.
3. Kemudian gunakan minyak menggoreng ikan dan tumiskan semua bahan A (bahan dikisar) dalam kuali dengan api yang sederhana.
4. Biarkan sehingga kering, masukkan garam, gula, jus limau nipis dan asam jawa secukup rasa.
5. Tutup api dan ia sedia untuk dihidangkan

Saiz hidangan : 2- 3 orang
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Goreng dan tumis
Jenis masakan : Lauk pauk
Keistimewaan : Penggunaan cili merah, hijau dan cili burung menyebabkan ia berperisa dan agak pedas
Anggaran kos : RM 18

INFO CHEF : Untuk mengelakkan ikan melekat di kuali sewaktu menggoreng, gaulkan ikan dengan asam keping sampai ia meresap rasa asam itu.

3.NASI GORENG BATAM

BAHAN-BAHAN :

  • 150 gm nasi putih
  • 2 biji telur ayam
  • 5 ekor udang harimau
  • 5 keping isi ayam |dihiris
  • 1 ekor sotong putih | dihiris
  • 2 ulas bawang putih | dititik
  • 2 biji bawang merah | dihiris
  • 5 ekor udang kering |ditumbuk
  • 2 sudu makan pes cili kering
  • 3 sudu teh kicap pekat
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan untuk hiasan :
Telur sarang
Keropok udang
Acar mentah
Chicken boxing

CARA MEMASAK :
1 .Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan udang kering.
2. Masukkan pes cili kering dan tumis hingga garing, dan masukkan kicap dan telur.
3. Masukkan ayam, udang dan sotong sampai separuh masak dan masukkan nasi.
4. Gaulkan sampai garing. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa
5. Hidangkan bersama keropok udang dan bahan hiasan yang lain.

IKLAN

Saiz hidangan : 1 orang
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Nasi
Keistimewaan : Set makanan lengkap, boleh menjadi sajian pagi, tengahari mahu pun petang
Anggaran kos : RM 14

INFO CHEF: Untuk nasi tahan lama, masa masak nasi perah sedikit jus limau nipis ke dalam berasa yang sudah disukat air. Jangan risau rasa tak berubah dan menjadi lambat basi.

4.SATE AYAM BALI

BAHAN-BAHAN :

  • 250 gm ayam kisar halus
  • 3 sudu makan minyak masak

Bahan perapan ayam :

  • 8 biji bawang merah
  • 10 ulas bawang putih
  • 2 sudu teh serbuk ketumbar
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 2 sudu makan madu
  • 1 sudu makan gula merah
  • 1 sudu makan gula pasir
  • 2 sudu makan asam jawa
  • Garam secukup rasa

Bahan sos kacang :

  • 2 biji cili merah
  • 5 tangkai cili kering
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu makan gula melaka | dicincang halus
  • 120 gm kacang tanah| ditumbuk
  • 50 ml air panas
  • 4 sudu makan kicap manis
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

IKLAN

1. Cara buat perapan: Kisar semua bahan perapan dan masukkan minyak bagi memudahkan proses pengisaran dan hancur halus.
2. Sapukan dan gaulkan bahan kisar kepada isi ayam dan perapkan selama dua jam supaya bahan meresap dan sebati.
3. Selepas itu boleh dicucuk pada batang serai dan dipanggang.
4. Cara buat sos : Kisar bahan sos kacang dan tumiskan dalam minyak yang panas.
5. Tumis hingga naik baik dan masukkan gula melaka dan garam secukup rasa
6. Masukkan kicap manis. Dan biarkan hingga naik minyak dan masak
7. Sate ayam siap dihidangakan bersama sos kacang.

Saiz hidangan : 1-2 orang
Masa memasak : 25 minit
Cara memasak : Panggang dan bakar
Jenis masakan : Sate
Keistimewaan : Sate boleh disajikan untuk majlis keraian dan sedap dimakan bersama ketupat.Jika di Indonesia dimakan bersama tempe
Anggaran kos : RM 12

INFO CHEF : Resepi yang sama boleh juga digunakan untuk isi ikan, kambing dan lembu.

5. SUP BUNTUT (EKOR LEMBU)

BAHAN-BAHAN :

  • 1/2 kilo daging lembu
  • 1500 ml air
  • 1 senduk minyak masak untuk menumis
  • 4 biji ubi kentang | dipotong dadu
  • 3 biji lobak merah | dipotong dadu
  • 1 sudu teh lada sulah
  • 1 sudu teh serbuk ketumbar
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 5 ulas bawang putih| dikisar
  • 8 biji bawang merah| dikisar
  • 1 sm halia | dikisar
  • 5 tangkai bunga cengkih
  • 4 biji pelaga
  • 2 biji bunga lawang
  • 10 gm kulit kayu manis
  • 1 sudu teh gula
  • 2 biji tomato/dipotong dadu
  • 2 sm kulit kayu manis
  • 2 ketul stok daging

Bahan tabur :

  • Bawang goreng
  • Saderi/ dihiris
  • Daun bawang dan daun sup /dihiris

CARA MEMASAK :
1.Cuci bersih ekor dan rebus dalam air mendidih selama 15 minit.
2.Buang airnya.
3.Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bawang putih, merah bersama rempah bunga lawang, cengkih, pelaga dan kayu manis.
4.Masukan serbuk ketumbar, jintan dan lada sulah.
5.Tumiskan bahan sampai naik bau.
6.Masukkan ekor dan tuangkan air, rebus selama dua jam
7.Selepas daging empuk , masukkan bahan seperti kentang, lobak dan tomato serta stok daging.
8.Perisakan dengan garam
9.Siap untuk dihidangkan dan taburkan bawang goreng, daun sup, saderi dan daung bawang

Saiz hidangan : 2 orang
Masa memasak : 1 jam 15 minit (jika guna pressure cooker)
Cara memasak : Tumis dan rebus/reneh
Jenis masakan : Lauk pauk
Keistimewaan : Jika suka anda boleh memerah limau nipis untuk melazatkan lagi sup dan mengurangkan kandungan lemak.
Anggaran kos : RM 25

INFO CHEF : Ekor lembu adalah bahagian daging yang susah untuk empuk dan mengambil masa yang lama. Anda boleh memasukkan beberapa biji kurma untuk melembutkan daging semasa merebus.

TERIMA KASIH : CHEF FARIDUL ATARAS AB RAZAK & CHEF ARDY DANIEL dari Hotel Crystal Crown, Petaling Jaya, Selangor