Biskut ni memang sedap. Sangat terkenal pada tahun 1980-an dulu. Boleh dianggap sebagai biskut lejen ni. Tapi dulu kalau makan kadang suka makan aising saja. Selalu kena marah dengan emak. Nah, kali ni melalui facebook, Ismail Abdul berkongsi resipi biskut lejen ni. Jomlah try buat. Boleh kembalikan nostalgia.

 

BISKUT LEJEN GULA AISING

Jom Buat Sendiri Biskut Lejen Ni, Teringat Zaman Budak-Budak Dulu

BAHAN A
4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1/2 sudu kecil garam

IKLAN

BAHAN B
1 buku mentega
1 cawan gula
2 biji telur
2 sudu kecil esen vanila

TOPPING ICING
500 gram gula aising
3 biji telur putih
Piping bag dan pewarna

IKLAN

Jom Buat Sendiri Biskut Lejen Ni, Teringat Zaman Budak-Budak Dulu

CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, ayakkan tepung gandum, tepung jagung dan garam. Ketepikan.
2. Ambil mangkuk lain. Masukkan mentega. Putarkan sampai gebu. Masukkan gula dan putar lagi.
3. Masukkan telur ayam dan esen vanila. Masukkan tepung dan garam yang sudah diayak tadi. Putar lagi.
4. Kemudian leperkan dan balut dengan plastik. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
5. Kemudian leperkan jadi setebal 1 inci dan cetak guna acuan.
6. Bakar dalam oven pada suhu 180 darjah selama 10 minit.
7. Untuk membuat aising, ambil satu mangkuk dan isikan gula aising dan putih telur. Kacau sehingga gebu.
8. Kemudian bahagikan kepada bahagian ikut jumlah warna yang hendak dibuat.
9. Letakkan pewarna dan kacau sebati.
10. Masukkan dalam piping bag. Paipkan atas biskut yang sudah dibakar tadi.
11. Biarkan mengeras. Siap.

IKLAN

 

Jom Buat Sendiri Biskut Lejen Ni, Teringat Zaman Budak-Budak Dulu

Kredit resipi: Ismail Abdul

Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan?  Klik sini.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI