Kalau anda seorang yang baru ingin membuat kek coklat, jom cuba buat kek coklat kukus ini. Hanya lima langkah sahaja. Mudah betul untuk membuatnya.
Jom kita lihat resipi dan cara membuat kek coklat kukus ini.
KEK COKLAT KUKUS 5 LANGKAH
BAHAN A
1 cawan tepung gandum (diayak)
1 sudu kecil serbuk penaik (diayak)
1/2 cawan serbuk koko (diayak)
1/2 cawan minyak jagung
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan susu pekat
1 sk esen vanila
BAHAN B
1 cawan air panas
CARA MEMBUAT
1. Dalam bekas, satukan semua BAHAN A. Kacau sebati.
2. Masukkan BAHAN B. Kacau lagi.
3. Tapis dan masukkan ke dalam loyang yang sudah disapu dengan sedikit marjerin, mentega atau minyak masak.
4. Panaskan kukusan. Kukus selama 45 minit dengan api besar. Siap.
Brownie ni simple aje, teksturnya lembut dan crunchy. Penggemar coklat mesti suka , ada nutella di dalamnya.
Coklat gelap dan coklat susu compound memang ummphlah. Jom tengok resipi yang dikongsikan dalam laman FB : Buku Resipi Cik Bunga April. Dapat dua talam ni.
FLAT BROWNIES
BAHAN-BAHAN :
100gm mentega 250gm dark chocolate + milk compund beryls (mix kan klu suka pahit lebihkan choc dark) 1 sudu besar nutella (blh gnti dgn chocolate spread brand lain) 2 biji telur 1/2 cawan gula perang 150gm tepung gandum 1 sdk tpg beras 1sdk baking powder esen vanila shortening (sapu pada loyang klu tiada baking paper)
CARA MEMASAK : 1. Cairkan chocolate dengan mentega dan nutella 2. Pukul telur dgn esen vanila & gula perang 3. Masukkan coklat yg telah dicairkan ke dlm bekas telur tadi 4. Masukkan tepung gandum, baking powder dan tepung beras ke dlm bekas adunan (ayak dulu ya) 5. Masukkan ke dlm loyang ratakan dgn spatula (loyang tu sy sapu shortening , kalau nk guna baking paper pun boleh juga) 6. Hiaskan dgn kekacang atau chocolate chips. ikut citarasa masing² 7. Bakar selama 30-40min , suhu 150c api ats bawah (ikut oven masing²) 8. Bila dh keluarkan dari oven terus potong masa panas² 9. Tekstur adunan sblm dibakar akan menjadi likat dan selepas dibakar akan menjadi crunchy
1 adunan sy buat dpt 2 talam & 15 papercup (yg guna utk florentine)
Kek Tapak Kuda adalah kek yang popular di Brunei. Rasanya sangat sedap namun susah nak jumpa kerana jarang ada yang buat kek ini untuk niaga.
Bagi anda yang teringin nak rasa, resipi perkongsian saudari Ina Matzin ni antara yang boleh dicuba. Kek ni pun tengah viral sekarang ni kan? Intinya boleh dipelbagaikan mengikut selera masing-masing. Jom cuba!
5. Untuk lapisan adunan putih, digalakkan tuang ke dalam loyang dengan mengguna piping bag supaya kek tidak berombak. Penuhkan loyang dengan adunan putih.
6. Bakar kek pada suhu 140C selama 25 minit. Bila masak, sejukkan kek seketika.
7. Potong kek kepada 2 bahagian. Sapu Nutella pada bahagian kek coklat dan lipat kek kepada dua. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Dah lama tak menerap biskut. Boleh juga buat kudapan untuk makan bersama keluarga atau hadiah untuk ibu mertua. Boleh ikut resipi ini dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah. Dah pandai nanti bolehlah buat jualan.
NESTUM CRUNCHY COOKIES Bahan-bahan: 250g buttercup 1 cawan gula kastor-BELI ONLINE DI SINI 2 1/2 cawan tepung gandum }-BELI ONLINE DI SINI 1/2 cawan tepung jagung } ayak-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil baking powder } 1 biji telur 1 sudu kecil esen vanilla 1 cawan nestum Ceri merah / hijau untuk hiasan } optional
Cara membuat: 1.Adun butter dan gula hingga kembang. 2.Masukkan telur dan esen vanilla, adun sebati. 3.Off mixer, masukkan bahan-bahan ayak dan nestum, kacau sebati sehingga jadi doh, tak melekat di tangan. * kalau doh lembik, letak sedikit tepung gandum.
4.Tekap dengan acuan yang digemari dan gentel dan susun atas baking tray. 5.Hias dengan hirisan ceri merah. Bakar pada suhu 160°c 20 -25 minit atau sehingga masak , bergantung oven masing-masing.
King & Queen Bawa Pulang Wang Tunai RM300 Serta Barangan Eksklusif redONE MobileEmpat hari berkampung di RASA Layan Curry Fiesta 2024 X HAVOC Festival...