1. Sebatikan dulu bahan A di dalam bread maker. Kemudian, masukkan tepung high protein. Uli je. Bila doh dah mula memekat, masukkan mentega. Uli terus hingga jadi doh. 2. Perapkan doh selama 30 minit. Bila doh dah kembang, tumbuk-tumbuk doh. 3. Dan boleh mula buat. Kalau nak roti sama saiz, timbang doh kecil-kecil dalam 40g. Bulat-bulatkan.
4. Kemudian, canai secara memanjang. Letak inti keju cheddaryang dipotong 4 segi memanjang. Saya tak ada keju cheddar, cuma letak slice cheese je.
5. Gulung memanjang. Susun dalam loyang. Buat sampai habis semua doh. Perap kejap selama 20 minit. 6. Jangan lupa sapukan di bahagian atas roti sebelum nak masuk ketuhar. Panaskan ketuhar, bakar dengan menggunakan suhu 180C selama 25 minit atau sehingga dah warna keemasan.
7. Apabila dah masak, keluarkan roti dari ketuhar. Sapu mentega lebih sikit. Kemudian tabur atau gaul campuran susu serbuk dan gula kastor. Sedia untuk dinikmati.
Salah satu menu wajib ada bila tiba musim perayaan. Daging Dendeng perkongsian resipi oleh saudari Putri Bungsu ni sangat mudah disediakan malah rasanya juga sangat sedap. Bolehlah hidangkan buat keluarga tercinta. Selamat mencuba!
2. Kisar bawang putih, bawang merah, halia, lengkuas dan serai. Tumis hingga naik bau.
3. Seterusnya masukkan lada kisar. Masak hingga sedikit garing.
4. Masukkan daging yang telah diperap dengan kicap tadi. Biarkan daging dengan api kecil @ sederhana dan kacau sentiasa agar tidak hangus di bahagian bawah. Jika kurang rasa, tambahkan kicap.
5. Masak hingga daging menjadi kering. Angkat dan hidangkan.
1. Putar marjerin dan gula hingga putih dan kembang sedikit. 2. Untuk perisa, boleh guna emulco. Untuk coklat, saya guna emulco coklat. 3. Untuk jagung, saya guna emulco, kordial jagung dan esen jagung.
*Air sukatan anggaran sahaja, jadi masukkan air sikit-sikit ikut kelembutan doh masing-masing. *Telur ikut suka nak letak pun boleh, tak nak pun tak ada masalah
(resepi ban roti untuk sukatan 250gm) 250gm tepung roti 45gm gula halus 4gm garam halus 14gm shortening 4gm yis 1gm magic improver 133ml air sejuk *Air sukatan anggaran sahaja. Jadi masukkan air sikit dulu ikut kelembutan doh masing-masing
CARA-CARA:
1. Campur semua bahan kecuali yis dan air sejuk. Putar sebati, masukkan air sejuk dan adun. 2. Kemudian, akhir sekali masukkn yis dan adun hingga elastik.
3. Bakar di dalam ketuhar sehingga masak. Bila dah masak, keluarkan dan sejukkkan. Kemudian, belah tengah roti dan letak isi krim yang telah dibuat awal tadi.
Sudah terbiasa dengan kudapan seperti kerepek pisang, kerepek ubi dan keladi . Apa kata cipta kelainan dengan kerepek labu dengan rasa lemak.
manis. Sekali makan pasti tak boleh berhenti. Boleh ikut resipi yang min kongsi ini.
Boleh buat untuk kudapan minum petang.
Bahan-bahan:
1 biji labu
Penyagat
Minyak untuk menggoreng
Cara memasak
1.Potong labu kecil-kecil.
2.Buang kulit labu ( tinggal yang hijau tu sikit ) jangan kupas terlalu tebal.
3.Sagat nipis nipis ( panjang – panjang )
4.Basuh di bawah aliran air tidak perlu rendam dalam air garam .
5.Jemur dibawah cahaya matahari utk keringkan ( agak -agak kering , anggaran 2-3jam dibawah cahaya matahari yg terik )
6.Goreng dibawah api yg sederhana
7.Sejukkan dulu sebelum masukkan dalam balang.