Sana sini orang bercakap tentang roti yang satu ini. Roti Pandan gula melaka yang dikeluarkan oleh syarikat Gardenia. Buat anda yang belum lagi mendapatnya dan suka nak membuatnya sendiri, jom tiruvasi gaya Ritz the BAKER pula.Roti mengikut resipi ini sedikit tawar dan siapa yang sukakan manis, boleh tambah kuantiti gula kepada 20% (100g). Jom kita mulakan.


Roti Pandan Gula Melaka (2 pax)

Bahan-Bahan:
500g tepung roti 
15g tepung susu
15g tepung ubi
14g kelapa parut
8g garam
50g gula kastor
11g yis kering
5g bread improver *optional
10g pes pandan
40g shortening
330g air tapis
30g gula Melaka

Cara membuat:
1. Masukkan kesemua bahan kering ke dalam mixer (kecuali gula melaka). Seterusnya masukkan air dan pandan paste dan uli pada kelajuan perlahan.
2. Selepas doh terbentuk, masukkan shortening dan uli pada kelajuan sederhana sehingga doh “fully developed”

3. Pindahkan doh ke atas meja dan bahagikan doh kepada 2 biji. Anggaran 480g sebiji.

4. Gelek doh dan taburkan gula Melaka di atasnya. Anggaran 15g setiap doh.

IKLAN

5. Gulung doh dari atas ke bawah dengan kemas

6. Pindahkan doh ke dalam loyang pembakar. Saya pakai saiz 20cm x 10cm x 10cm

7. Kembangkan doh sehingga 3/4 ketinggian doh. *tadi saya biarkan kembang lebih sikit.

IKLAN

8. Bakar pada suhu 180-200 darjah selsius selama 30-40 minit. (Bergantung kepada oven masing-masing)
Selamat mencuba.

Kredit: Ritz the BAKER

 

Beli disini: Samu Giken Choriki Series Bread Maker

IKLAN

 

Sesuai Untuk Anak Ramai, Cara Buat Burger Kukus Sedap, Ringkas & Cepat 

Resipi Lengkap Roti Naan Cheese, Ayam Tandoori & Keema Daging 

Pastry Stick Ketam Menu Petang Simple, Masak Guna Kuali