Betullah kata ungkapan Inggeris “An apple a day, keeps Doctor Away”. Ada banyak manfaat kesihatan yang terkandung dalam sebiji epal hijau ini.

Epal Hijau Kurangkan Risiko Penyakit Jantung & Barah. Kulit Pun Boleh Cantik.

Epal hijau mengandungi zat besi, magnesium, potasium, kalsium, soldium, vitamin C, vitamin A dan vitamin B serta merupakan sumber serat yang mudah larut. Tapi eloknya makanlah bersama kulitnya kerana terdapat sebahagian dari kandungan Vitamin C di bawah kulitnya.

Tapi eloknya dikikis dulu ‘wax’ atau lilin yang biasa menyaluti epal.

IKLAN
Epal Hijau Kurangkan Risiko Penyakit Jantung & Barah. Kulit Pun Boleh Cantik.

Di antara khasiat kesihatan epal hijau adalah ia membantu mencegah:

1. Pembinaan kolesterol dalam dinding salur darah.
2. Mengurangkan risiko penyakit jantung.
3. Membantu kesihatan membran paru-paru.
4. Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang.

IKLAN


Epal Hijau Kurangkan Risiko Penyakit Jantung & Barah. Kulit Pun Boleh Cantik.

5. Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol darah.
6. Membantu mengekalkan berat badan.
7. Mengurangkan tekanan penyakit asma.
8. Mengurangkan risiko barah.

IKLAN

Bagi mereka yang mempunyai masalah sembelit atau penghadaman,anda boleh kisarkan epal hijau dengan saderi dan diminum setiap pagi sebelum sarapan. Ia dapat membersihkan saluran usus serta membuang toksid dengan pantas menerusi sistem pencernaan. Zat masam epal hijau merupakan pembersih tubuh yang sangat baik.

Epal Hijau Kurangkan Risiko Penyakit Jantung & Barah. Kulit Pun Boleh Cantik.

Tapi yang lebih mengujakan lagi, ia boleh mengyegarkan kulit wajah.
Potong epal hijau dan rendamkan seketika di dalam air batu selama 5 minit. Kemudian letakkan di muka, biarkan selama 15 minit. Anda akan dapat rasakan kesegarannya. Jika diamalkan selalu ia boleh melicinkan kulit.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI