
Sesekali makan kuih tradisional memang sedap. Kalau boleh hari-hari nak makan. Antara kuih legend yang masih ramai yang suka adalah cucur jawa gula merah. Rasanya lemak manis tau. Sedap. Jom try buat. Jangan biarkan resipi ni hilang ditelan zaman.
CUCUR JAWA GULA MERAH
Bahan-bahan
2 cawan air suam
1 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1 sudu teh garam
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
Cara membuat
1. Satukan air, gula pasir, gula merah dan garam. Kacau sebati dan tapis (bancuhan air gula). Biarkan sejuk dahulu.
2. Campur tepung gandum dan tepung beras ke dalam air gula tadi. Kemudian kisar.
3. Perap selama 3 jam atau semalaman. Letak dalam peti sejuk bahagian biasa.
4. Keluarkan 1/2 jam dari peti ais sebelum menggoreng.
5. Masukkan 2 senduk minyak masak dalam kuali. Biarkan panas.
6. Tuang adunan di tengah-tengah kuali. Biarkan dia masak dari tepi ke tengah sebelum diterbalikkan.
7. Biarkan sekejap dan angkat, toskan minyak atas redai.
8. Susun di atas tisu serap minyak.
Selamat mencuba.
Resipi Oleh Nada Ishak dari Telegram KakiMakan Channel
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Apam Berkuah Terengganu. Penuh Rasa Lemak Berempah

Isi Kandungan
ToggleResipi apam berkuah Terengganu. Apam yang dimakan dengan kuah yang berempah dengan rasa lemak santannya. Memang sedap.
Pernah makan? Satu lagi kuih tradisi orang lama di Terengganu yang jarang dapat jumpa sekarang. Boleh buat sendiri lagi puas hati. Ikut resipi yang dikongsikan oleh Encik Muliadi Ramli ini.
Resipi Apam Berkuah Terengganu
Bahan-bahan Apam:
Bahan A:
2 sudu besar gula merah – boleh beli online di sini
1 ½ cawan air
2 sudu besar gula putih – boleh beli online di sini
1 keping nisang besar – boleh beli online di sini
3 helai daun pandan (optional)
**Masak semua bahan di atas hingga cair.
Bahan B:
11gm yis mauripan (1 pek) – boleh beli online di sini
1/2 cawan air
1 sudu besar gula – boleh beli online di sini
**Masukkan yis bersama gula dan air. Kacau rata. Tunggu dalam10 minit hingga yis mengembang.
Bahan C:
220gm tepung gandum – boleh beli online di sini
150gm pisang (kisar halus)
220gm tepung beras – boleh beli online di sini
Resipi Kuah:
Bahan Kisar Halus:
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah – boleh beli online di sini
1 inci lengkuas – boleh beli online di sini
½ inci halia – boleh beli online di sini
Setengah inci kunyit – boleh beli online di sini
Bahan Tumbuk:
2 sudu kecil ketumbar (disangai)
1 sudu kecil jintan manis ( disangai terlebih dahulu) – boleh beli online di sini
2 sudu kecil lada hitam – boleh beli online di sini
3 ekor ikan selayang 3 ekor ( direbus dan diambil isi)
1 sudu kecil rempah masak cap ros (optional)
Sekotak kecil santan
1 sudu kecil kerisik – boleh beli online di sini
Nisang secukup rasa – boleh beli online di sini
1 sudu besar kelapa parut
Garam – boleh beli online di sini
Gula secukup rasa – boleh beli online di sini
Air
Minyak masak – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Untuk membuat apam; Campurkan kesemua bahan A, B dan C. Kacau rata sehingga tiada tepung berketul. Kemudian perap selama 1 1/2 jam.
Sapukan minyak pada acuan dan kukus selama 20 ke 25 minit bergantung pada pengukus dan acuan. Bila masak, sejukkan dulu dalam 10 minit barulah keluarkan. Ketepikan.
Untuk membuat kuah; Tumis bahan kisar halus. Apabila naik , masukkan bahan tumbuk dan rempah. Tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan 1 cawan air. Masukkan santan dan 1 cawan air lagi (kepekatan terpulang pada cita rasa). Kemudian masukkan ikan, kelapa parut dan kerisik.
Tambah nisang, garam dan gula. Kacau sebati. (Kuah hendaklah tidak terlalu cair dan terlalu pekat).
Setelah kuah masak, tutup api. Siap untuk dihidang dengan apam.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Lebihan Secawan Nasi Jadikan Kuih, Terhasillah Apam Nasi Lembut Gebu
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Kuih Ropa Inti Sardin Kentang, Tepung Ubi Rahsia Kulitnya Rangup

Isi Kandungan
ToggleKuih ropa inti sardin kentang. Tepung ubi rahsia untuk membuatkan kulitnya rangup tahan lebih lama. Resipi yang dikongsikan kali ini juga tak pedas dan anak-anak boleh makan.
Ada orang panggil kuih ini Kuih Lipat. Biasanya orang buat inti ikan tapi kali ini guna inti sardin kentang. Sedap juga. Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Habsah Ngah ini ye.
Kuih Ropa Inti Sardin Kentang
Bahan Untuk Inti:
1 tin kecil sardin – boleh beli online di sini
5-6 biji ubi kentang (potong dadu)
1 labu bawang besar (hiris halus) – boleh beli online di sini
4 ulas bawang putih (hiris halus) – boleh beli online di sini
Sedikit daun kari – boleh beli online di sini
Rempah kari – boleh beli online di sini
Asam jawa – boleh beli online di sini
Garam – boleh beli online di sini
Air
Minyak masak – boleh beli online di sini
Bahan Untuk Kulit:
3 cawan tepung gandum – boleh beli online di sini
1 biji telur
Sedikit garam – boleh beli online di sini
4 cawan air
1 sudu besar tepung ubi (Fungsi untuk buat rangup kulit ropa tahan lama bila digoreng nanti.) – boleh beli online di sini
2 sudu besar minyak masak – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Untuk membuat inti; panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih, daun kari sikit hingga naik bau.
Masukkan rempah kari dalam setengah cawan bersama air 3/4 cawan. Gaul-gaul dan curah dalam bahan tumis tadi.
Tambah sikit air asam jawa dan garam secukup rasa. Tumis sampi pecah minyak. Masukkan pula ikan sardin, hancur-hancurkan isinya.
Masukkan pula kentang. Tambah air tenggelam kentang je. Sentiasa kacau, masak sampai kering. Siap dan ketepikan.
Untuk membuat kulit; satukan semua bahan dalam satu mangkuk. Kisar atau boleh guna whisk. Tapis supaya taka da tepung yang berketul-ketul. Adunan tak pekat sangat dan tak cair sangat.
Panaskan kuali, tak perlu sapu minyak kat kuali kerana dalam adunan dah letak minyak. Tuang sedikit adunan tepung ke atas kuali leper, macam nak buat roti jala. Dah masak, angkat. Ulangi langkah hingga selesai.
Untuk sediakan kuih ropa; ambil satu kulit, letakkan inti ke dalam satu sudu besar dan gulung kulit. Gulungan itu bentuk bantal (leper) ye dan bukan bulat macam popia.
Panaskan minyak, bolehlah goreng kuih tadi. Guna api sederhana besar dan kena sentiasa balik-balikkan agar masak sekata. Bila dah nampak garing, angkat dan toskan. Ulangi langkah hingga selesai.
Siap! Nak frozen pun boleh. Sama macam frozen karipap.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Cara Masak Kuih Sagu Kukus Yang Sedap, Tak Lembik & Tak Keras
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Resipi Lobak Putih Goreng Ala SOGO Penuh Aroma Dan Enak Rasanya

Isi Kandungan
ToggleResipi lobak putih goreng ala Sogo. Ia sejenis masakan kaum Cina, yang dipanggil “lo bak Gou”, kuih lobak putih goreng atau fried carrot cake.
Menurut En. Wan LuQman yang berkongsi resipi ini, tercetus idea untuk memasaknya kerana terimbau kenangan sewaktu dia dan isterinya menikmati makanan itu di medan selera di pusat beli belah SOGO, Kuala Lumpur. Waktu itu, pekerja yang bekerja di food court adalah staf SOGO itu sendiri.
Bahan yang perlukan tak banyak. Cuma agak banyak proses untuk memasaknya. Tambahnya lagi, lobak goreng buatannya ini mungkin tak begitu cantik, tapi rasanya…pehh!!! Tak kalah.
Bolehlah cuba resipi ini. Masak sendiri dijamin halal kerana susah nak jumpa yang dijual oleh orang Islam. Bolehlah makan sepuas hati!
Resipi Lobak Putih Goreng
Bahan-bahan Lobak Putih Goreng:
1 batang lobak putih (radish) – sagat
Secawan tepung beras** – boleh beli online di sini
1½ sudu besar tepung jagung** – boleh beli online di sini
Stok ayam**
1 cawan air
Sesudu kecil udang kering / udang baring
Sedikit lobak manis
Lada sulah – boleh beli online di sini
2 biji telur
Sedikit daun kucai (hiris)
1 sudu besar gula** – boleh beli online di sini
Garam secukup rasa** – boleh beli online di sini
Minyak masak – boleh beli online di sini
Bahan Bancuhan Kicap:
2 sudu besar kicap cair – boleh beli online di sini
3 sudu besar kicap manis – boleh beli online di sini
1 sudu kecil kicap karamel
Setengah sudu kecil sos tiram – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Satukan semua bahan bertanda (**) dalam satu bekas. Kemudian masukkan air dan kacau sehingga sebati.
Lobak putih yang telah disagat dibasuh dan dibilas supaya hilang bau dan rasa pahit-pahit manja dia tu.
Kemudian satukan bancuhan tepung dan lobak dalam pengisar. Masukkan udang kering dan kisar sampai lumat.
Lepas tu tuang ke dalam loyang untuk dikukus selama 45minit. Lepas dah kukus, biarkan sampai sejuk. Kemudian boleh masukkan dalam peti sejuk kejap lebih kurang 30 minit.
Dah sejuk, keluarkan. Lepas itu potong dadu. (Tapi rupanya tak begitu cantik. Mungkin terlebih air ketika kukus atau masalah masa kukus tadi. Sebab kukus petak tu tak muat, dah half way kukus baru tukar loyang bulat).
Setelah itu, panaskan minyak dan goreng seketika kuih losk tadi. Kemudian alihkan ke tepi, tumis bawang putih.
Lepas itu masukkan lobak manis. Kalau guna lobak masin, pastikan korang rendam dahulu bagi hilang masinnya ye.
Pecahkan telur dan masukkan sedikit lada sulah. Gaul sekata.
Lepas tu masukkan bancuhan kicap ( semua bahan bancuhan kicap disatukan, lepas tu ceduk dalam dua sudu besar je untuk letak dalam ni. tak perlu semua takut nanti terlalu manis / masin)
Masukkan hirisan kucai. Ikutkan orang masukkan taugeh. Tak suka, tak perlu letak.
Kemudian masak dengan api kuat sampai garing. Dah siap. Ada rasa manis, masin, aroma ‘terbakar’ dan chewy daripada lobak manis tu.
Masukkan dalam pinggan dan tabur kulit ayam yang digoreng. Boleh tambah daun bawang, bijan atau bawang goreng sebagai hiasan. Terpulang. Lepas tu makan la dengan chilli oil. Lengkap! Sila cuba ye!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Apam Kampung Pandan. Guna Pati Pandan Asli Semerbak Wanginya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official