Seperti yang dijanjikan chewah, haja nak share resipi cookies yang super duper sedap ni. Nak tahu sedap ke tak korang WAJIB la try.
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Bahan simple, mudah, Cara buat kalau takde mixer pun takpe. Kita kacau guna senduk kayu je. Kalau senduk kayu takde jugak kena la Beli😅👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
BAHAN A 250 gm butter (jenama lurpak) 120-130 gm brown sugar 1 biji kuning telur 2 sudu teh susu segar full cream jenama Dutch lady 1 sudu teh Essen vanilla (imported Essen vanilla lebih wangi)
BAHAN B 300 gm tepung diayak dulu ( haja guna self raising flour) Nak guna tepung gandum pun boleh tapi kena tambah baking powder (serbuk penaik)
BAHAN C 200 gm CHOC CHIP
Cara memasak: 1. Pukul butter yang dah agak lembik( biarkan sekejap suhu bilik) . Pukul butter bersama brown sugar. Kacau adunan sehingga sebati, nampak creamy dan, bertukar warna sedikit. 2. Masukkan telur kuning, esen vanilla dan susu (BAHAN A) Pukul sehingga tiada lagi ketulan gula (sikit2 tu kira halal la). 3. Campurkan BAHAN B (tepung ) ke dalam aduanan tadi. Gaul sehingga sebati. Biar adunan jadi MESRA☺️🤣 4. Last sekali boleh masukkan semua choc chip. Yumeeeh! Gaul biar sebati semuanya😃😃 Senangkan? Ok bab bakar kena kenali oven dulu. Oven jenis built in (my oven) 150 , 30 Minit (ni memang ranggup la) ranggup ye bukan hangit🤣 Kalau oven yang lebih kecil boleh cuba dulu 140 darjah, 30 Minit .Make sure PANASKAN OVEN dulu sebelum Bakar cookies. Katakan nak guna piping beg pun boleh. Rujuk gambar piping beg kat bawah) Lepas tu boleh terus piping atas Loyang. Siap!!! Tunggu sejuk sikit dah boleh makan. Yumeeeh 😍😍😍😍😍😍😍 Makan ni confirm tak makan sesikit. Nak buat cookies Raya pun boleh. kredit resipi & foto: Haja Saleh
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Nak try buat kek carrot? Sedap kan kek carrot ni. Korang boleh try resipi yang dikongsikan oleh Hidayati Hana di dalam facebook group Rasa Share Resipi. Resipinya nampak mudah je. Boleh try hujung minggu nanti ye.
KEK CARROT SIMPLE
BAHAN-BAHAN
2 biji telur ayam
1 cawan gula perang
1 sudu kecil ovalete (tak letak pun tak apa)
1 sudu kecil esen vanila
1 biji lobak merah (diparut jadikan 1 cawan)
1/2 cawan minyak masak
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar serbuk penaik
Sedikit kismis atau walnut
BAHAN TOPING
250 gram cream cheese
6 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanila
Sebelum dibakar.
Selepas dibakar.
CARA MEMBUAT
1. Pukul telur ayam, gula perang dan ovalete sehingga kembang.
2. Masukkan esen vanila dan lobak merah. Kacau sikit.
3. Masukkan minyak masak.
4. Ayak tepung gandum dan serbuk penaik. Masukkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit.
5. Kacau sebati dan masukkan kismis atau walnut.
6. Lapikkan loyang dengan baking paper di bawahnya dan tuangkan adunan.
7. Panaskan oven pada suhu 175 darjah dan bakar selama 45 minit atau sehingga kek masak bergantung pada oven masing-masing.
8. Selepas masak, sejukkan kek. Kemudian toping dan taburkan lebihan lobak merah serta walnut.
9. Untuk buat toping, satukan cream cheese, susu pekat manis dan gula sehingga kembang.
10. Masukkan esen vanila. Gaul sebati. Sapukan atas kek.
Bila dah bersama dengan ahli keluarga di rumah, kena fikir kudapan jugak. Usah keluar beli jajan, buat oreo cookies ajak anak-anak sekali. Dah tak payah keluar semata-mata nak beli biskut.
Istimewanya oreo cookies ni rangup dan enak dengan biskut oreo dan coklat cip. Menu biskut ini telah disediakan oleh Chef Pastri, Chef Mohd Shafeeq Shahrom Nuwi, dari Hotel Crystal Crown, PJ, Selangor
OREO COOKIES
BAHAN-BAHAN :
1 cawan tepung 1/2 sudu teh serbuk penaik 1/2 sudu teh garam 1/4 cawan mentega tanpa garam | lembut dengan suhu bilik 1/4 cawan shortening 1/4 cawan gula halus 1/3 cawan gula perang 1 sudu teh esen vanila 1 biji telur 1 cawan coklat cip | kurang manis 28gm biskut mini Oreo | dihancur kasar
CARA MEMASAK : 1. Panaskan oven dengan suhu 350 darjah Fahrenheit. 2. Masukkan oreo ke dalam beg plastik, hancurkan kasar. 3. Ayakkan tepung dengan serbuk penaik dan garam, ketepikan 4. Ambil mangkuk dan pukul mentega dengan shortening, masukkan esen vanila dan gula. Pukul hingga ringan dan gebu. 5. Masukkan telur dan kacau sebati. 6. Campurkan adunan bahan kering (campuran tepung) ke dalam mangkuk ini. Masukkan coklat cip dan oreo, gaulkan sekali. 7. Sediakan dulang pembakar beralas kertas minyak (baking sheet) , susunkan adunan menggunakan sudu bulat di atas dulang pembakar dan jarakkan 2 inci. 8. Bakar 10-12 minit atau perang keemasan di keliling biskut.
Saiz Hidangan : 30 biji Waktu memasak : 12 minit Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Biskut rangup dengan ramuan biskut oreo Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Simpan adunan doh dalam ‘chiller’ lebih kurang sejam untuk mengekalkan kerangupan biskut.
Resipi :Hotel Crystal Crown, PJ. CHEF PASTRI, CHEF MOHD SHAFEEQ SHAHROM NUWI
250 gram susu pekat (lebih kurang 1/2 tin, ikut kemanisan masing-masing)
125 gram Milo
3 sudu besar serbuk koko
½ sudu kecil serbuk Nescafe (pilihan)
Biskut Merie (lebih kurang 2 paket sekali dengan lapisan atas nanti)
Lapisan Atas:
Bahan-bahan:
Biskut Marie secukupnya
200ml susu segar dipanaskan
250g cheese cream (suhu bilik)
10ml susu segar
1/2 cawan gula halus – boleh beli online di sini
Cara Membuat:
Untuk bahagian bawah; alas loyang (guna 8″x2″) dengan plastik atau alumnium foil. Guna ini lebih stabil. Guna tupperware pun boleh…
Masak air dan agar-agar. Kacau hingga larut dan mendidih. Kemudian masukkan mentega, gunakan api paling kecil.
Apabila sudah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit gaul sehingga sebati. Masukkan serbuk koko, gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul. Tutup api.
Susun biskut Marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
Setelah itu, susun lagi biskut Marie dan lapiskan dengan adunan coklat. Ulangi langkah sehingga adunan habis. Lapisan biskut yang terakhir. Boleh simpan dalam peti sejuk.
Untuk sediakan bahagian atas, satukan cheese dan gula halus, pukul sebati. Masukkan susu segar (10ml) sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
Panaskan 200ml susu segar, padamkan api. Keluarkan loyang berisi kek batik tdi. Percikkan sedikit susu suam2 panas tadi keatas biskut lapisan atas. Sapukan adunan cheese menutupi lapisan biskut.
Ambil sekeping-sekeping biskut dan celup ke dalam susu (suam-suam panas). Terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je). Sapukan adunan keju di atasnya, ratakan.
Boleh kisar lebihan biskut dan taburkan atas lapisan keju. Atau boleh ayak saja milo.
Simpan semula di dalam peti. 1-2 jam dah boleh potong. Tak perlu semalaman. Selamat mencuba!