Pumpkin Bua Loy, pencuci mulut yang sangat enak dimakan pada hujung minggu. Dihasilkan daripada tepung pulut, ianya merupakan sejenis pencuci mulut yang berasal dari Thailand.
Meskipun pembuatannya agak memakan masa, iaitu ketika membentukkan doh menjadi seakan-akan buah labu, namun rasanya sangat sedap. Memang berbaloi membuatnya.
Ikuti perkongsian resipi dan cara-cara membuat Pumpkin Bua Loy oleh Nor Al Fatihah T-hah ini. Gerenti tak cukup semangkuk.
BAHAN-BAHAN:
1 ½ cawan labu (direbus dan dilecek)
3 cawan tepung pulut (boleh campur sedikit tepung gandum jika tak nak liat) – Boleh beli online di sini
Ni dia resipi tauhu berlauk paling sedap tau. Dikukus dahulu baru dicelop telur dan digoreng. Memang padulah rasanya. Korang boleh frozenkan kalau tak nak goreng sekarang.
Boleh jadi bekal anak ke sekolah, kalau korang nak bawa bekal ke pejabat pun okay ni. Terima kasih Norishah Nordin atas perkongsian resipi ni.
TAUHU BERLAUK SEDAP
BAHAN-BAHAN :
Tauhu – 4 keping
Tauhu Telur – 2 keping
Daging Kisar – (goreng tanpa minyak. Tak goreng dulu pun takpe)
Telur – 2 biji
Carrot – hiris halus
Daun sup – hiris halus
Daun bawang – hiris halus
Cili merah – hiris halus
Serbuk Lada sulah
Serbuk Lada hitam
Garam
Serbuk perasa
Kisar semua bahan dibawah:
Tauhu
Tauhu Jepun
Telur
CARA MEMASAK :
Satukan kesemua bahan kisar dengan daun sup, daun bawang, carrot, cili merah yg telah dihiris halus, gaulkan kesemuanya.
Brownies antara manisan paling mudah, guna bahan yang senang dan sedap! Namun ada kalanya resipi yang dicuba tidak menjadi. Bagi anda yang teringin sangat nak buat brownies ni, resipi mudah perkongsian saudari Nur Amira ni boleh dicuba.
BROWNIES KEDUT
BAHAN-BAHAN:
130gm mentega/margerin
450gm dark chocolate compound
3 biji telur gred B
150gm gula perang
100gm tepung naik sendiri ( self raising flour)
CARA MEMASAK:
1. Satukan mentega dan dark chocolate compaund. Masak guna kaedah double boiler hingga semua bahan cair.
2. Dalam bekas berlainan, kacau telur dan gula menggunakan whisk / pemukul. Pukul manja-manja dan sekejap sahaja.
3. Rupa telur dan gula yang telah siap dipukul.
4. Campur adunan mentega coklat tadi ke dalam bekas yang mengandungi adunan telur dan gula. Gaul rata hingga sebati.
5. Seterusnya masukkan tepung. Kacau lagi hingga sebati. Jika tiada tepung naik sendiri, boleh juga guna tepung gandum biasa yang telah diayak bersama 1 1/3 sudu teh baking powder.
6. Ambil loyang bersaiz 9×9 dan alaskan dengan baking paper. Tuang adunan brownies tadi.
7. Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 5 minit. Kemudian turunkan kepada suhu 150C dan bakar adunan menggunakan api atas bawah selama 50-55 minit.
Bentuknya bulat-bulat. Teksturnya kenyal-kenyal. Rasa kuahnya pula lemak manis. Memang nikmat sungguh menikmati bubur candil ni.
Cara membuatnya pun tidaklah susah. Cuma kena rajin sebab nak menggentel bulat-bulat tepung pulut tu menuntut kesabaran.
Jom try buat!
BUBUR CANDIL TEPUNG PULUT
BAHAN-BAHAN
180 gram tepung pulut
1/2 susu kecil garam
3/4 cawan air
3 cawan air
160 gram gula melaka
1 helai daun pandan
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar air
100 ml santan
1 cawan air
1/4 sudu kecil garam
1 helai daun pandan
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar air
Resipi ini sesuai untuk 3 orang.
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, masukkan tepung pulut, garam dan 3/4 cawan air. Gaul rata. Masukkan air sedikit demi sedikit lagi. Uli gunakan tangan sehingga menjadi doh.
2. Ambil sejemput doh dan bulat-bulatkan. Buat sehingga habis doh. Ketepikan.
Bulat-bulatkan sebesar ini.Buat bulat-bulat sehingga habis doh.
3. Dalam periuk, masukkan 3 cawan air. Hidupkan api. Masukkan gula melaka dan daun pandan. Kacau-kacau supaya gula melaka cepat larut.
4. Keluarkan daun pandan. Biarkan air gula mendidih. Masukkan doh bulat-bulat tadi. Biarkan.
Masukkan doh bulat-bulat dalam air gula.
5. Dalam mangkuk kecil, satukan tepung jagung an 2 sudu besar air. Kacau. Masukkan dalam periuk berisi doh dan air gula tadi. Kacau dan biarkan mendidih dan memekat. Matikan api dan ketepikan.
6. Masak kuah santan pula. Dalam kuali, masukkan santan, air, garam dan daun pandan. Kacau sebati.
Kuah santan.
7. Masukkan tepung jagung dan air. Kacau. Masukkan dalam santan. Kacau lagi. Matikan api.
CARA PENYEDIAAN
1. Dalam mangkuk kecil, masukkan bubur candil.
2. Kemudian, tuangkan kuah santan.
3. Sedia dinikmati.
Nak buat roti homemade yang lembut dan gebu? Cuba resipi Wool Roll Bread ini. Mudah, sedap dan hasilnya macam roti bakeri profesional! Ikuti langkah-langkah lengkap di sini.