Nak tahu cara simpan serai, halia, lengkuas dan kunyit yang terbaik agar tahan lama? Ini caranya. Maklumlah bahan-bahan ini sememangnya digunakan setiap hari dalam masakan namun bukanlah dalam kuantiti yang terlalu banyak. Jika disimpan lama, ia akan menjadi kecut dan kurang enak untuk dimasukkan ke dalam masakan. Dah membazir kan? Jom cuba petua bagi mengekalkan kesegaran serai, halia, lengkuas dan kunyit perkongsian dari saudari Myna AR ini. Semoga bermanfaat!

 

PETUA SIMPAN KUNYIT, HALIA, LENGKUAS & SERAI AGAR TAHAN LAMA.

IKLAN

BAHAN-BAHAN:

  • Serai
  • Lengkuas
  • Kunyit
  • Halia
  • Bekas berpenutup
  • Air bersih

CARA-CARA:
1. Bersihkan bahan-bahan masakan diatas. Kemudian masukkan ke dalam bekas.

IKLAN

Cara Simpan Serai, Halia, Lengkuas & Kunyit Agar Segar & Tahan Lama.
2. Masukkan air bersih dengan secukupnya. Tutup bekas.

Cara Simpan Serai, Halia, Lengkuas & Kunyit Agar Segar & Tahan Lama.
3. Simpan di dalam peti ais. Tukar air dua minggu sekali. Hasilnya, bahan masakan anda akan kekal segar dalam tempoh masa yang lama.

IKLAN

Cara Simpan Serai, Halia, Lengkuas & Kunyit Agar Segar & Tahan Lama.

Kredit petua & foto: Myna AR

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI