Masak lemak cili api Negeri Sembilan memang tiada tandingan. Seringkali disebut sebagai masakan yang ringkas namun sedap yang padu, membuatkan ramai yang suka memasaknya.
Menerusi perkongsian resipi daripada Muhamad Muktamin Abdul Karim untuk gulai nangka muda dan ayam masak lemak cili api ini, sangat mudah dan bahan-bahannya mudah didapati.
Dah mula fikir tentang lauk berbuka puasa hari ni? Bagi anda yang menggemari juadah berbuka puasa selera kampung yang jadi kegemaran orang Kelantan, seleksi resipi yang dikongsi ini antara yang perlu dicuba. Sedap! Pasti membuka selera. Ada resipi Kerutup Ayam, Singgang Daging Lengkuas, Ayam Percik dan Teresek Kacang Panjang. Cubalah.
1. KERUTUP AYAM
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | belah empat
3 sudu makan rempah kerutup
2 sudu makan kerisik
1 sudu makan sos tomato
500ml santan pekat
1 keping gula Melaka
Garam dan gula secukup rasa
5 sudu makan minyak masak
BAHAN REMPAH PENUMIS:
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
4 ulas buah pelaga
BAHAN HIRIS:
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2cm halia
BAHAN KISAR HALUS:
5 tangkai cili kering
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3cm halia
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, tumis bahan rempah penumis bersama bahan hirisan hingga wangi.
Kemudian masukkan pula bahan kisar, diikuti bancuhan rempah kerutup. Kacau rata hingga pecah minyak.
Masukkan ayam yang telah dibersihkan tadi.
Apabila ayam sudah kecut dan kering airnya, masukkan pula santan.
Biarkan mendidih di atas api perlahan, kemudian masukkan air asam Jawa, kerisik, sos tomato, gula Melaka, garam dan gula secukup rasa
Setelah cukup rasa dan kuah pekat, masukkan cili padi dan tutup api
Kerutub Ayam sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Selain ayam biasa, boleh juga gunakan ayam kampung dan itik.
2. SINGGANG DAGING LENGKUAS
BAHAN-BAHAN:
1kg daging batang pinang | hiris nipis, bersih dan tos
2 sudu makan pes cili kering
1 sudu makan budu
1 sudu makan manisan gula Kerek/gula Melaka
1 sudu makan ketumbar biji | kisar kasar
3 keping asam gelugor
4 -5 hirisan lengkuas | titik
1 biji bawang besar | hiris
3 ulas bawang putih | hiris
10 biji cili padi | titik atau hiris
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
Gaulkan daging bersama budu, pes cili kering bersama bahan hirisan dan titik. Gaul rata dan perap seketika (lebih kurang 15 minit).
Masukkan air secukupnya bersama asam gelugor.
Renehkan di atas api sederhana hingga daging empuk dan masak.
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Setelah cukup rasa, tutup api dan sedia dihidangkan.
Selalu mengeluh ayam goreng selalu tak rangup? Atau dah boring dengan ayam kunyit? Jangan mengeluh ada jalan penyelesaiannya. Semua orang suka ayam goreng kan? Lebih-lebih lagi yang rangup krup krap. Ikut rahsia yang di kongsikan oleh Wan Luqman ni.. resepi ayam goreng syurga yang ketiga.
RESIPI AYAM GORENG SYURGA KETIGA
LANGKAH DEMI LANGKAH:
Ok ni ayam bahagian thigh, sedap sikit sebab bertulang. Nak seketul pun boleh, tp potong kecik2 lagi santek hasilnya
Panaskan air + garam sehingga mendidih, lepas tu celur ayam tu. Proses ni utk dapat isi yang lembut, jadi tak perlu goreng ayam terlalu lama. Tapi kalau nak skit proses ni pun boleh
Ni ayam selepas dicelur.
Gunakan tepung bancuhan kfc atau tepung gandum untuk batterkan. Pecahkan sebiji telur (putih sahaja). Dalam kes ni, guna tepung seri mewah…bestari x cun
Ayam yang telah dibatterkan
Ini untuk salutan tepung kering
– tepung kfc
– tepung gandum
– tepung beras sikit
– baking powder
Gaulkan ayam yang telah dibatterkan tadi
Tips menggoreng, pastikan minayk betul2 panas (jangan buka api kuat untuk cepat panas. Biar hukum alam yg menentukan). Bila dah letak ayam, JANGAN GAUL balik…biarkan dia mengeras baru balik
Bila sebahagian dah mengeras, baru balikkan ayam tu. Kalau boleh, deep fried (minyak banyak) supaya lebihan tepung akan jatuh kebawah. Jadi x ganggu ayam yang akan digoreng kemudian.
Rindu nak makan nasi kahwin seperti nasi tomato, jom kita buat. Nak lagi elok menjadi nasi tomato yang dimasak, boleh guna beras Basmathi. Nasi tomato enak dimakan bersama ayam masak merah. Buat lebih boleh sedekah pada jiran tetangga.
NASI TOMATO
Bahan-bahan:
Tumis bahan-bahan dalam kuali, minyak sapi dua sudu besar dan minyak masak 1 1/2 cawan
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia Dipotong mayang
1 biji buah tomato-potong dadu
Daun sup & daun bawang
2 helai daun pandan
3 helai daun salam
Rempah 4 sekawan Tumis semua bahan-bahan hingga wangi Kemudian masukkan
½ cawan tomato soup
1/2 cawan tomato puree
1/2 cawan cili sos
Garam, ajinomoto dan gula secukup rasa
2 kg Beras Basmathi Jasmine pusa cream
2 liter air
Bahan-bahan sampingan dalam nasi
Cara memasak:
1.Bila air dah didih masukkan susu cair 1/2 tin, Beras Basmathi yang telah dibasuh dan ditoskan. Bila air dah hampir kering masukkan bahan-bahan sampingan tersebut.
2.Kacau lagi hingga nasi hampir kering. Tudungkan periuk.
3.Kecilkan api dan biarkan mereneh dalam 15 ke 20 minit.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...