Cornflakes Madu ni antara biskut raya yang paling mudah nak buat. Boleh dikatakan, setiap rumah pasti ada biskut ni. Bukan sahaja budak-budak, malah orang dewasa pun suka makan biskut ni. Bahan yang digunakan pun sangat ringkas. Hanya guna empat bahan sahaja. Modal pun tak banyak. Bestkan? Jom cuba resipi perkongsian saudari Hanna Yasmeen. Pasti puas hati.
RESEPI BISKUT CORNFLAKES MADU
BAHAN-BAHAN:
- 125gm mentega
- 1/2 cawan gula perang (brown sugar)
- 5 sudu makan madu
- 250gm emping jagung ( cornflakes)
CARA MEMASAK:
1. Satukan mentega, gula perang dan madu. Cairkan guna api sederhana. Bila sudah cair, tutup api dan biarkan sejuk seketika.
2. Kemudian masukkan emping jagung. Gaul sebati hingga semua emping disaluti campuran madu.
3. Isikan emping jagung tadi ke dalam cawan kertas. Boleh hias ikut kreativiti masing-masing.
4. Bakar biskut dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170-180C selama 10 minit. Masa membakar mungkin berbeza mengikut jenis dan saiz ketuhar masing-masing. Jadi kena pandai sesuaikan.
5. Keluarkan biskut dari loyang, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara supaya tahan lama.
Kredit resipi & foto: Hanna Yasmeen
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Resipi Kek Homemade Sedap Boleh Masak Tanpa Guna Ketuhar
Terasa nak buat kek tapi tak ada ketuhar? Jangan susah hati kerana ada macam-macam resipi kek tanpa ketuhar yang anda boleh cuba. Ini antara resipi-resipi kek kukus homemade yang sedap dan boleh anda cuba. Pasti puas hati. Bolehlah cuba buat untuk sajian keluarga sempena Hari Raya Aidilfitri ini.
1. KEK SUSU KUKUS
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula halus
- 3 sudu besar susu pekat manis
- 1 cawan susu cair
- 4 biji telur size A
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu besar ovellete
- 1/4 sudu teh garam halus
- 1/4 cawan minyak jagung
CARA MEMASAK:
- Putar telur, gula, ovalette, susu cair, susu pekat manis, esen vanilla dan garam menggunakan mixer sehingga putih gebu.
- Kemudian masukkan minyak jagung dan tepung agndum. Putar lagi hingga sebati.
- Bahagikan adunan ke dalam 4 mangkuk yang sama saiz. Warnakan dengan pewarna kuning, coklat, merah dan hijau. Kacau rata.
- Ambil loyang dan sapukan mentega. Kemudian tuang adunan berselang-seli ke dalam loyang.
- Letak loyang dalam periuk kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Tutup dengan rapat ( tudung periuk diikat dengan kain supaya kek tidak menjadi bantat.).
- Kukus selama 35 minit guna api sederhana.
- Bila kek masak, angkat dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Wan Wok
2. KEK COKLAT MOIST KUKUS
BAHAN-BAHAN:
- 1 1/2 cawan tepung gandum(*)
- 1 sudu teh baking powder (*)
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat (*)
- 1/2 cawan serbuk koko (*)
- 1 cawan minyak masak
- 1 cawan susu cair
- 1/2 cawan susu pekat
- 7 sudu makan gula
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu makan ovalette
- 2 biji telur gred A
CARA MEMASAK:
- Satukan bahan-bahan bertanda (*) dan ayak. Ketepikan.
- Masukkan bahan-bahan lain ke dalam mesin pengisar. Kisar sampai sebati.
- Tuang adunan ke dalam bekas mengandungi bahan diayak tadi. Kacau hingga sekata. Jika nak kek berwarna lebih hitam menawan, tambahkan sedikit coklat emulco. Jika nak kek lebih enak, boleh juga tambahkan coklat rice secukupnya ke dalam adunan kek.
- Ambil loyang dan sapukan marjerin. Kemudian tuang adunan kek.
- Kukus kek selama 1 jam menggunakan api sederhana. Pastikan periuk kukusan dipanaskan terlebih dahulu.
- Balut penutup periuk kukusan dengan kain bagi mengelakkan wap air menitis ke atas kek.
- Untuk topping, panaskan susu cair, susu pekat dan coklat masakan guna kaedah double-boil. Bila coklat dah larut, masukkan sedikit shortening. Sukatan agak-agak sahaja.
- Untuk hias kek, bila dah masak, biarkan kek dan topping agak suam terlebih dahulu baru dituang ke atas kek. Tuang separuh topping sahaja. Simpan kek dalam peti sejuk selama 30 minit, keluarkan dan barulah dituang baki topping tadi.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Ana Mariana Ismail
3. KEK MILO KUKUS
BAHAN A:
- 1 cawan milo
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan susu pekat manis
- 1 cawan minyak
- 1 cawan air panas
BAHAN B:
- 3 biji telur gred A – pukul hingga kembang
BAHAN C:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
(semua bahan ayak bersama)
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan A dan kacau rata hingga tiada ketulan milo. Kemudian masak sekejap atas dapur hingga sebati. Tidak perlu masak sampai mendidih.
- Masukkan bahan B dan C ke dalam bahan A. Adun hingga sebati.
- Ambil loyang bersaiz 8×8 dan oles dengan sedikit minyak. Tuang adunan kek tadi.
- Panaskan periuk kukusan dan kukus kek selama 45 minit.
Kredit resipi & foto: Sarimah Samsuri
4. KEK PANDAN
BAHAN A:
- 5 biji telur
- 1 sudu besar ovellete
- 1/4 cawan minyak jagung
- 1 cawan gula aising
- 1 sudu perasa pandan
- Pewarna hijau ( dark green) secukupnya
BAHAN B ( DIAYAK)
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecik soda
- 1 sudu kecik baking powder
CARA MEMASAK:
- Satukan bahan A dan putar hingga gebu.
- Kemudian masukkan bahan B sedikit demi sedikit hingga rata.
- Akhir sekali masukkan pewarna hijau.
- Kukus kek selama 45 minit atau hingga kek masak. Kalau amsak dalam bekas seperti dalam gambar, masanya hanya 20 minit sahaja.
- Bila sejuk, bolehlah terus dimakan atau dihias dengan krim dan parutan keju.
Kredit resipi & foto: Norhidayah Abdullah
5. KEK PISANG COKLAT MOIST KUKUS
BAHAN A:
- 3 biji telur
- 3/4 cawan gula halus
- 1 sudu besar ovelatte
- 1 cawan minyak jagung@mentega dicairkan
- 1/2 cawan susu pekat
- 2 sudu susu cair
- 1 cawan pisang dilenyek
- Sedikit garam
- Sedikit esen vanilla
BAHAN B:
- 2 cawan tepung gandum – diayak
- 1/2 sudu besar soda bicarbonat – diayak
- 1/2 sudu besar baking powder – diayak
- 3 sudu besar serbok koko
- 1 sudu kecil perasa coklat emulco
CARA MEMASAK:
- Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan ovalette dan pukul lagi.
- Tambahkan susu pekat, minyak, susu cair dan garam. Adun lagi selama 4-5 minit hingga kembang dan barulah dimasukkan pisang.
- Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan kacau rata.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu dibiarkan pada warna asal satu lagidimasukkan serbuk koko. Gaul rata.
- Oleskan minyak pada acuan dan masukkan adunan kek tadi.
- Kukus selama 30 minit.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nur Aisya
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Cara-Cara Buat Ketupat Lemak Versi Homemade. Masak Guna Rice Cooker Je!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Biskut Kelapa Rangup , Rahsia Kerangupannya Kini Didedah.
Kadang-kadang biskut yang simple ni yang laris bila dihidang. Kosnya murah aje tapi rasanya sedap dan mencair di mulut, perrghh nikmatnya.
Nah,ni dia biskut kelapa rangup dibuat dari tiga jenis tepung, ada tepung ubi dan tepung jagung mana tak rangupnya
Eloknya tepungnya disangai dan jangan lupa sangai kelapanya sekali. Nilah rahsia kerangupan biskut kelapa dari aliah rose ini.
BISKUT KELAPA RANGUP
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 3 cawan tepung ubi
- 1 cawan tepung gandum
- ½ cawan tepung jagung
- 1 sudu kecil serbuk penaik
*Tepung disatukan dan disangai sekejap, lepas tu masukkan dalam bekas besar.
Bahan B :
- 2 cawan kelapa parut yang telah disangai
- 1 cawan gula halus
- 50gm @ 1 peket serbuk santan
*Bahan-bahan ni (di atas) dicampur bersama bahan-bahan A. Gaul sampai mesra
Bahan C :
- 250gm mentega * Empunya resipi campur dengan majerin
- I biji kuning telur
- 1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAKNYA:
- Mentega /majerin ambil sedikit demi sedikit digaul dengan bahan A yang sudah dicampur dengan bahan B.
- Sambil gaul masukkan telur dan esen vanilla.
- Uli sampai adunan tak melekat di jari.
- Kalau keras tambah mentega/majerin, kalau agak lembik tambah tepung ubi.
- Terap guna acuan yang disukai, bakar dengan suhu 170 darjah Celsius selama 20 minit hingga masak.
Kredit : aliah rose
Via FB : Masakan dari Mummy
Suka Makan Kek? Jom Belajar Cara-Cara Buat Kek Coklat Layer Mousse
Resipi kek mudah tapi sangat sedap perkongsian dari saudari Siti Hajar Hashim. Selamat mencuba!
KEK COKLAT LAYER MOUSSE COKLAT
BAHAN KEK COKLAT MOIST
- 3 biji telur gred A
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan gula (saya blend gula pasir)
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan minyak masak
- 1 kotak kecil susu dutch lady coklat (200ml)
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Ayak tepung gandum,serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.
2. Satukan telur,gula dan esen vanila dlm bekas. Pukul hingga kembang.
3. Masukkan minyak masak dan susu pekat.Pukul lagi hingga sebati.
4. Seterusnya masukkan tepung gandum yang telah diayak tadi.
5. Akhir sekali masukkan susu coklat.Kacau sebati guna senduk je.
6. Tuang adunan ke dalam bekas. Tuang hingga separuh bekas sahaja. Empunya resipi guna bekas saiz sq450dan dapat 6 bekas.
7. Panaskan pengukus dan tunggu hingga airnya mendidih.
8. Masukkan kek dan kukus hingga masak. Anggaran 25 minit. Cara nak tahu kek masak atau belum, cucuk menggunakan lidi. Jika lidi bersih dan tak ada doh melekat, maksudnya kek dah masak. Balut tutup pengukus menggunakan kain untuk elak wap air menitis atas kek.
9. Sejukkan kek seketikakemudian keluarkan dari bekas. Potong kek kepada dua bahagian. ( empunya resipi potong guna benang).
BAHAN MOUSSE COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan non dairy whipping cream ( krim putar bukan tenusu)
- 250gm beryls dark chocolate compound
- 1/2 cawan susu cair
- 1 sudu makan majerin
CARA MEMASAK:
1. Pukul whipping cream hingga kental. Kemudian simpan dulu dalam peti sejuk.
2. Seterusnya, cairkan coklat menggunakan teknik double boiler. Bila dah cair, masukkan susu cair dan marjerin. Gaul hingga sebati dan biarkan sejuk seketika.
3. Campurkan coklat cair ke dalam bekas berisi whipping cream. Kaup balikkan hingga sebati.
CARA MELAPIS KEK
1. Untuk lapisan pertama, letak kek kemudian paipkan mousse coklat sebagai lapisan kedua.
2. Seterusnya letak kepingan kek dan paipkan lagi mousse coklat. Akhir sekali, tuang coklat ganache.
BAHAN COKLAT GANACHE ( untuk tuang pada lapisan akhir)
- 250gm beryls dark chocolate compound
- 1/2 cawan susu cair
- 1 sudu makan butter/majerin
CARA MEMASAK:
1. Cairkan coklat secara double boiler.
2. Seterusnya masukkan susu cair dan Kacau sebati.
3. Bila dah siap, tuang coklat ganache diatas kek. Sejukkan kek dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Siti Hajar Hashim