Cara masak Laksam Kelantan yang memang sedap dan ringkas. Namun ramai yang takut untuk cuba masak hidangan ni kerana menganggapnya susah untuk disediakan. Sebenarnya nak buat laksam ni sangat mudah. Jika cukup semua bahan, sekejap je dah siap masak. Nak cuba masak untuk ahli keluarga? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK LAKSAM KELANTAN SECARA HOMEMADE
BAHAN LAKSAM:
360gm tepung beras
6 sudu makan tepung jagung
1500ml air
½ sudu teh garam
BAHAN KUAH LAKSAM:
3 ekor ikan sardin
250ml santan
1/2 biji bawang besar | dikisar
4 ulas bawang putih | dikisar
2.5cm halia | dikisar
1 batang serai | dikisar
2 kiub pati ayam
2 sudu makan kerisik
Lada sulah secukupnya
Asam keping secukupnya
2.5cm lengkuas
Air secukupnya
BAHAN SAMPINGAN:
Daun samak/daun salam/serai kayu secukupnya – dihiris ( boleh ganti dengan daun selom)
1/2 batang timun | dihiris halus
4 tangkai kacang panjang | dihiris halus
Sedikit tauge
Sedikit kubis | dihiris halus
Sambal cili kering secukupnya ( rebus cili kering hingga lemburt, tos air dan tumbuk dengan garam kasar)
CARA MEMASAK LAKSAM:
1. Masukkan tepung beras, tepung jagung dan garam ke dalam bekas adunan.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit bancuh sehingga menjadi sebati. Biarkan selama setengah jam.
3. Sediakan pengukus. Sapukan minyak pada loyang dan letakkan di dalam pengukus. Tuang dua senduk adunan. Kukus sampai agak keras dan tidak berair.
4. Keluarkan dan terus gulung bila sudah suam. Lakukan sehingga adunan habis.
CARA MEMASAK KUAH LAKSAM:
1. Untuk kuahnya, rebus ikan sampai masak. Buang tulang dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk dan tumis bahanbahan yang telah dikisar sehingga wangi.
3. Selepas itu masukkan lada sulah, asam keping, kerisik dan lengkuas. Kacau lagi.
4. Selepas itu masukkan air rebusan ikan tadi yang telah ditapis ke dalam periuk.
5. Isi ikan dikisar sehingga halus dan dimasukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan tadi. kacau sebati.
6. Apabila sudah mendidih, masukkan santan dan kiub. Kacau lagi hingga mendidih.
7. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
CARA HIDANG LAKSAM:
1. Ketika menghidang, potong-potongkan gulungan laksam tadi menjadi kepingan kecil.
2. Masukkan ke dalam pinggan bersama bahan-bahan sampingan yang lain.
3. Tuangkan kuah dan bolehlah dinikmati.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Dulu masa kecil, saya selalu bermain di rumah jiran Cina, India di Felda Bukit Rokan. Antara makanan mereka yang masih kekal dengan saya hingga kini ialah SUP TEPUNG. Alhamdulillah. Jadi fav family. Boleh buat sarapan, boleh juga buat sebagai makan malam. Berkhasiat, sedap, lembut dan mengenyangkan. Sesuai untuk orang sakit, orang tua dan kanak-kanak. Bahan paling mudah dan murah. Budak-budak asrama pun boleh masak dalam rice cooker. Cubalah sendiri.
SUP TEPUNG
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung gandum
2 biji bawang putih
4 biji bawang merah
3 sudu ikan bilis
Seikat sawi (rm3- sawi kampung lagi best)
Minyak untuk menumis
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Uli tepung, sedikit garam dan air hingga lembut dan tak melekat pada tangan.
2. Mayang bawang putih, bawang merah dan tumis bersama ikan bilis hingga kekuningan.
3. Masukkan air 1 liter. Biarkan mendidih.
4. Dalam masa yang sama, cubit tepung secubit, tarik guna dua-dua tangan hingga jadi sekeping nipis.
5. Masukkan tepung ke dalam periuk. Buat hingga tepung habis. Biar menggelegak sekejap, agar tepung masak.
6. Sawi dihiris, basuh, tos. Masukkan dalam periuk. Letak garam secukup rasa. Saya tak guna sebarang perisa lain.
7. Masak hingga sawi empuk. Tutup api, sedia dimakan.
Pelbagai jenis hidangan boleh dihasilkan dengan menggunakan kuey teow.. Siapa penggemar kuey teow bolehlah cuba resipi-resipi ni! Selamat mencuba!
KUEY TEOW GORENG CHINESE STYLE
BAHAN(A)
1/2 kg kuey teow
3 biji telur – pukul hancur sahaja
BAHAN (B)
5-7 ulas bawang putih – cincang halus
Udang dan sotong jika suka
Minyak secukupnya untuk menumis
BAHAN (C)
1/2 sdm sos tiram
1/2 sdt kicap cair
1sdt kicap pekat manis
1/2 sdt kicap pekat – untuk warna sahaja
1/2 sdt pitis otak udang
1 sdm sos cili *Satukan sebati*
Tauge secukupnya
Daun kucai jika suka
CARA PENYEDIAAN
Tumis bahan (B), bawang dahulu sehinnga kuning dan masukkan udang. Biarkan sekejap sehinnga udang bertukar warna.
Kemudian masukan bahan (A) kuey teow terlebih dahulu. Goreng sekejap sehingga minyak serap pada mee dan baru masukkan telur. Biarkan sekejap sehingga telur kering.
Kemudian masukkan bahan (C) dan goreng lagi sehingga sebati pada mee dan akhir sekali masukan tauge dan daun kucai. Goreng seminit dan tutup api.
*Penggunaan api mesti sedang besar supaya kuey teow tidak hancur*
Kicap pekat secukupnya (untuk digaul bersama kuew teow)
1 bungkus kuey teow
2 ulas bawang putih | ketuk
4 biji cili padi | ketuk
1 biji kiub ayam
Sotong/ udang/ayam secukupnya
Sawi, lobak merah, putik jagung, bunga kobis (sawi asingkan batang)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil tepung jagung (tambahkan air untuk pekatkan kuah)
Air secukupnya
CARA PENYEDIAAN
Gaul kuey teow dengan sedikit kicap. Panaskan minyak sedikit dalam kuali, masukkan kuey teow gorengkan sekejap anggaran 2 minit. Angkat dan masukkan dalam pinggan.
Tumis bawang putih dan cili api sampai naik bau.
Kemudian masukkan kiub ayam, sos tiram, lobak merah, putik jagung, bunga kobis, ayam, batang sawi dan sotong. Kemudian masukkan air secukupnya. Biarkan mendidih.
Masukkan garam, sawi dan udang. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung, biarkan sedikit pekat.
2 cawan stok ayam (resipi ni guna 2 cawan air + 1 kiub ayam)
BANCUHAN TEPUNG JAGUNG
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar air
CARA PENYEDIAAN
Perap ayam yang telah dipotong kecil dengan kicap soya dan sedikit lada sulah. Biarkan sekejap.
Panaskan kuali dan letak 1 sudu besar minyak. Masukkan satu sudu besar kicap soya dan kemudian masukkan kuey teow. Balik-balikkan sehingga keperangan. Angkat.
Panaskan kuali dan letakkan 1 sudu besar minyak. Tumis bawang putih sehingga keperangan dan naik bau. Masukkan ayam yang telah diperap dan kacau rata. Masukkan udang. Biarkan seminit dan kemudian masukkan bahan B.
Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sayur paksoy dan bancuhan tepung. Kacau dan rasa kuah secukup rasa. Padamkan api. Masukkan telur yang telah dipukul.
Kacau kuah dengan laju dan curahkan kuah di atas kuey teow. Sedia untuk dimakan.
Sesekali jom kita tukar selera. Masak yee mee pula. Tak susah pun sebab lebih kurang sama dengan mi juga. Istimewanya yee mee adalah penyediaannya mudah dan rasanya sedap. Jadi, bolehlah cuba masak yee mee untuk keluarga tersayang nanti ya.
YEE MEE CANTONESE DAGING
BAHAN-BAHAN
2 biji bawang putih
250 ml stok rebusan tulang ayam
Lada sulah dan garam secukup rasa
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos soya cair
1 sudu besar minyak bijan
Sayur-sayuran
1 sudu tepung jagung (bancuh dengan air)
1 tangkai daun bawang
1 biji telur ayam
1 ketul yee mee
100 gram daging siap masak (dihiris)
1 tangkai daun ketumbar
CARA MEMASAK
1. Tumis bawang putih dan masukkan stok ayam. Biarkan mendidih. Kemudian masukkan lada sulah, garam, sos tiram, sos ikan, sos soya cair dan minyak bijan.
2. Masukkan sayur-sayuran dan kacau sup. Apabila mendidih, masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga pekat.
3. Masukkan daun bawang dan kacau lagi.
4. Matikan api dan masukkan telur. Pecahkan kuning telur dan kacau sedikit.
5. Masukkan yee mee dan letakkan daging. Tuang kuah dan hiaskan dengan daun ketumbar.
Singgang tumis ikan selar, antara lauk ringkas yang pastinya membuka selera. Selain direbus, masak singgang ada banyak jenis, ramai yang tak tahu ada juga...