Kek Buah Kukus memang sedap dan merupakan antara kek tradisional yang kekal popular hingga kini. Salah satu yang menarik perhatian ialah resipi kek buah perkongsian PuanHasniza Hassan ni.
Menurut beliau, kek buah kukus ini ada sejarahnya yang tersendiri buat keluarga dimana resipinya dipelajari oleh ibu Puan Hasniza sendiri daripada emak kawan baiknya. Hampir 50 tahun ibu beliau buat kek kukus buah ini untuk dihidangkan kepada tetamu dan sebagai buah tangan terutamanya di Hari Raya.
Kini diusia 76 tahun, kepakaran ibu telah diwariskan kepada Puan Hasniza dan beliau juga berhajat untuk berkongsi resepi ini dengan semua yang ingin mencuba.
KEK BUAH KUKUS KLASIK
BAHAN A:
600gm tepung gandum
4 sudu teh Cream of Tartars
2 sudu teh Bicarbonate of Soda
300gm Mixed Fruit (gaul semua dan ketepikan)
BAHAN B:
450gm marjerin planta
225gm gula halus (biasanya mak Kak Has akan kisar halus gula kasar)
5 biji telur ayam gred B/A
3 sudu teh esen vanila (pukul semua bahan sehingga ringan)
BAHAN C:
225gm gula kasar
CARA MEMASAK:
Ads
1. Campurkan semua bahan A. Gaul rata dan ketepikan.
2. Dalam bekas berlainan, masukkan planta dan gula kisar halus. Pukul hingga ringan.
3. Masukkan telur satu persatu. Kacau perlahan-lahan.
4. Masukkan juga esen vanilla. Kacau rata.
5. Tambahkan campuran bahan A ke dalam adunan B. Gaul hingga sebati menggunakan senduk kayu. Ketepikan seketika.
6. Untuk bahan C, goreng gula kasar dalam kuali hingga mendidih dan berbuih. Jangan masukkan air.
7. Sentiasa kacau gula semasa menggoreng supaya semua gula larut sekata.
8. Setelah gula berbuih, tutup api dan cepat-cepat masukkan ke dalam adunan kek. Gaul rata. Sekiranya lambat, gula akan mengeras.
11. Masukkan adunan yang dah siap ke dalam loyang kek.
12. Mak Kak Has suka guna bekas mangkuk tingkat bersaiz 8 inci ini. Guna sekali dengan penutupnya. Boleh juga guna periuk atau loyang kek.
13. Adunan ini perlu ditutup rapat. Walaupun dah ditutup dengan penutupnya, masih dibalut dengan aluminium foil dan ikat keliling dengan tali. Tujuannya supaya wap daripada kukusan tak masuk ke dalam kek.
Ads
14. Sementara nak buat kek tadi, siapkan kukusan untuk mengukus kek. Didihkan air dalam 2/3 bekas kukusan.
15. Masukkan kek dalam kukusan dan kukus selama lebih kurang 4 jam 15 minit.
16. Setiap 45 minit, periksa air kukusan. Tambahkan dengan air mendidih ke paras 2/3 bekas. Jangan tambah guna air biasa. Selalu yang kami buat ialah didihkan air tambahan di sebelah kukusan.
17. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi, video & foto sepenuhnya: FB Hasniza Hassan
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Sudah sibuk mencari barang persediaan membuat kuih dan biskut. Inginkan kelainan daripada segi rasa, mungkin anda boleh mencuba resipi biskut raya berasaskan keju ini. Jika pandai mengolah, biskut akan menjadi lemak dan sedap. Pasti ramai yang akan menggemarinya di hari raya nanti.
1. PARMESAN PINEAPPLE TART
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
100gm mentega
100gm marjerin
50gm krim keju
60gm gula ising
1 biji kuning telur
Esen vanila
50gm tepung jagung diayak bersama
330gm tepung gandum
BAHAN B:
Jem nenas secukupnya
BAHAN HIASAN:
3 biji kuning telur
Keju cheddar diparut memanjang
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, marjerin, krim keju dan gula hingga kembang. Masukkan telur serta esen vanila dan pukul sebati.
Masukkan tepung gandum dan tepung jagung – diuli sebati.
Ambil sedikit adunan. Dibulat dan dileperkan.
Isikan jem nenas, dikepalkan dan dibulatkan semula adunan tadi.
Sapukan dengan kuning telur dan tabur keju cheddar di atasnya.
Bakar di dalam oven dengan suhu 150C selama lebih kurang 15 hingga 20 minit atau hingga kekuningan.
Angkat, sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Parutan keju cheddar di atasnya menambah kesedapan biskut.
Saiz hidangan : 80 keping
2. BISKUT KEJU SARANG SEMUT
BAHAN –BAHAN:
200gm mentega
100gm krim keju
125gm gula ising
150gm tepung gandum
300gm tepung kastard
70gm keju cheddar diparut
HIASAN:
Coklat rice untuk tabur
Cawan kertas
CARA MEMASAK:
pukul mentega, krim keju dan gula hingga kembang.Masukkan tepung gandum dan tepung kastard. Gaul rata. Sejukkan adunan di dalam peti ais selama setengah jam. Kemudian parutkan adunan tadi bersama keju cheddar.
Dengan menggunakan sudu kecil, masukkan campuran adunan dan parutan keju ke dalam cawan kertas. Hiaskan dengan coklat rice.
Bakar di dalam oven dengan suhu 160C selama 30 minit .
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Boleh juga hiaskan dengan ceri merah untuk lebih menarik.
Saiz hidangan : 140 biji
3. BISKUT KEJU CORNFLAKE
BAHAN-BAHAN:
100gm tepung superfine
100gm tepung jagung
150gm gula ising
125gm mentega buttercup
125gm krim keju
150gm cornflakes (diramas kasar)
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, gula ising dan krim keju hingga sebati.
Masuk tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
Sudukan adunan ke atas conflakes dan kepal-kepalkan ia mengikut saiz yang dikehendaki.
Bakar pada suhu 160C selama 30 minit atau masak.
INFO CHEF : Boleh juga dimasukkan ke dalam cawan kertas jika mahu.
Saiz hidangan : 80 keping
4. SAMPRIT DAHLIA CHEESE
BAHAN-BAHAN:
200gm mentega
100gm krim keju
130gm gula ising
200gm tepung jagung
140gm tepung kastard
180gm tepung gandum
2 biji kuning telur
2 sudu makan susu pekat
1/2 sudu teh esen vanila
Bunga hiasan secukupnya
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, krim keju dan gula hingga sebati.
Masukkan telur dan esen vanila, pukul sebati.
Masukkan semua jenis tepung yang telah diayak bersama dan kacau hingga menjadi doh.
Rehatkan adunan selama kira-kira 30 minit.
Kemudian gunakan acuan semprit dan hiaskan dengan bunga.
Bakar selama 30 minit dengan suhu 160C.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Boleh juga hias dengan ceri merah dan hijau.
Saiz hidangan : 180 keping
5. OREO CHEESE BALL
BAHAN-BAHAN:
137gm/1 paket oreo
100gm krim keju
200gm milk chocolate compound
BAHAN HIASAN:
Nestum yang mencukupi
CARA MEMASAK:
Asingkan fillingoreo dan kisarnya hingga biskut oreo hancur.
Campurkan semula oreo hancur berkenaan dengan fillingoreo dan krim keju.
Gaul semua bahan hingga sebati hingga menjadi doh yang lembut.
Bulatkan doh mengikut kesesuaian.
Keraskan di dalam peti sejuk seketika .
Sementara itu cairkan coklat menggunakan teknik double boil.
Kemudian celup bebola oreo yang disejukkan tadi dengan coklat cair
Gaulkan dengan nestum.
Sejukkan semula. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF: Ia tidak perlu dibakar.
Saiz hidangan : 40 biji
6. BISKUT KEJU LEMON
BAHAN A:
70gm mentega
30gm krim keju
70gm gula ising
1 biji kuning telur
1 sudu teh pes lemon
BAHAN B:
100gm tepung gandum
40gm tepung kastard
40gm tepung jagung diayak bersama
20gm serbuk keju
2 sudu teh susu pekat
BAHAN HIASAN:
Kuning telur
Biji kuaci secukupnya
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula ising sehingga kembang. Kemudian masukkan kuning telur dan pes lemon. Pukul sebati.
Masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan gaul sehingga sebati hingga menjadi doh.
Canaikan doh dan terap dengan acuan.
Sapu dengan kuning telur dan hiaskan dengan biji kuaci.
Bakar pada suhu 160ºC selama 30 minit.
INFO CHEF: kuning telur membuatkan permukaan biskut tapak berkilat dan cantik.
Saiz hidangan : 70 keping
7. BISKUT KRIM KEJU CHOKLAT HATI
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
125gm krim keju
100gm gula halus
275gm tepung gandum
350gm tepung jagung
25gm susu tepung
1 2 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila
BAHAN HIASAN:
125gm keju Cheddar diparut
150gm coklat masakan – dicairkan menggunakan double boil
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula, masukkan telur kuning dan esen vanila. Pukul lagi.
Masukkan krim keju dan pukul sebati.
Masukkan tepung susu, tepung jagung dan tepung gandum.
Uli sampai sebati.
Terap dengan acuan berbentuk hati.
Tabur keju yang telah diparut di atasnya.
Bakar di dalam oven pada suhu 160C selama 30 minit.
Setelah sejuk, celupkan separuh biskut dengan coklat masakan.
Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Boleh juga tabur sedikit coklat urai di atasnya jika mahu.
Saiz hidangan : 140 keping
8. BANGKIT KEJU
BAHAN-BAHAN:
220gm mentega
200gm gula ising
50gm shorterning
1 biji telur
100gm serbuk badam
50gm keju cheddar diparut
300gm tepung sagu
300gm tepung ubi
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, gula ising dan shorteninghingga kembang.
Masukkan telur dan susu cair dipukul sebati.
Kemudian masukan serbuk badam, keju parut dan tepung gandum. Adun hingga menjadi doh. Canai dan terap menjadi bentuk bunga.
Bakar di dalam oven dengan suhu 160C selama 30 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Boleh juga gunakan bentuk acuan lain jika mahu.
Saiz hidangan : 250 keping
9. BISKUT CHEEZY TIRAMISU CRUNCH
BAHAN A:
200gm mentega
50gm krim keju
50gm minyak sapi
100gm gula perang
BAHAN B:
50gm tepung jagung
50gm cornflakes – dimesin
1 sudu teh Nescafe
40gm keju cheddar diparut
300gm tepung gandum
BAHAN HIASAN:
2 biji kuning telur
Gajus secukupnya
Keju Cheddar diparut
CARA MEMASAK:
Putar mentega, krim keju, minyak sapi dan gula perang hingga kembang.
Masukkan kesemua bahan B dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat.
Canai dan terap.
Sapukan kuning telur, letakkan biji gajus dan taburkan parutan keju di atasnya.
Bakar di dalam oven menggunakan suhu 150C selama 30 minit.
INFO CHEF: Parutan keju cheddar di atasnya juga menambah aroma pada biskut.
Saiz hidangan : 120 keping
10. CREAM CHEESE CHOC CHIPS COOKIES
BAHAN-BAHAN:
100gm cawan mentega
20gm shorterning
55gm krim keju
140gm gula perang
40gm gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
170gm tepung naik sendiri
100gm tepung gandum
10gm tepung jagung
1 sudu teh baking soda
1/4 sudu kecil garam
350 cawan cip coklat
100gm keju cheddar diparut
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan krim keju hingga kembang.
Masukkan telur dan esen vanila. Pukul sebati.
Masukkan tepung gandum, tepung jagung, baking soda, garam dan adun hingga menjadi doh.
Masukkan cip coklat dan keju parut. Gaul adunan dengan menggunakan spatula.
Sudukan adunan sedikit demi sedikit ke dalam dulang pembakar.
Bakar di dalam oven dengan suhu 150C selama 30 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Agak mudah dibuat.
Saiz hidangan : 100 keping
RESIPI: TERIMA KASIH NORSUHAIDA SIRON DAN NORSUHAIZA SIRON, BATU CAVES SELANGOR.
Kek keju memang tidak pernah jemu makan. Buatnya pun mudah dan bahan-bahan pun mudah didapati. Memang kalau dah sedap macam gini, tak sempat nak simpan esok. Jom kita buat.
Bahan-bahan 70gram butter 70gram gula 70gram tepung gandum (diayak dahulu)-BELI ONLINE DI SINI 200ml susu segar 4 biji telur (asingkan telur putih dan kuning) 5 keping slice cheese Beberapa titis esen vanila-BELI ONLINE DI SINI
Cara membuat 1) Carikkan slice cheese kecil-kecil dan kemudian campurkan bersama susu segar 2) Kemudian masukkan slice cheese bersama susu segar kedalam periuk, gunakan api perlahan dan kacau sehingga slice cheese tersebut cair. 3) Kemudian masukkan batter dan kacau lagi sehingga betul2 larut. 4) Tutup api dan biarkan sebentar 5) Pukul putih telur bersama gula sehingga menjadi meringue (bertanduk) 6) Masuk kuning telur kedalam bekas lain dan pukul kuning telur tersebut sehingga kembang 7) Kemudian masukkan kuning telur tersebut kedalam adunan cheese tadi, kacau sehingga betul2 larut. 😎 kemudian msukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau..pastikan adunan tidak berketul, 9) Setelah semua betul2 larut dan x berketul baru masukkan meringue sedikit demi sedikit kedalam adunan tadi. 10) Akhir sekali baru letak esen vanila
Cara bakar 1) Sapukan keliling loyang dengan mentega, bawahnya letak kertas minyak.. Gunting ikut bentuk bekas tersebut 2) Panaskan air untuk letakkan di bawah loyang tersebut 3) Bakar dalam suhu 170darjah selama 20minit kemudian turunkan suhu kepada 140 selama 40minit.. (ikut oven masing-masing)
Kredit : Qalisya Lisya Illa
ADA YANG NAK MEMBELI MIXER BARU, BOLEH BELI DI SINI.
Anda penggemar Kek Marble tapi tercari-cari resipi yang mudah dan boleh bakar tanpa guna ketuhar? Ni dia resipi yang anda perlukan.
Kek Marble ini sangat mudah dan simple sahaja. Cara bakarnya pun senang dimana anda tidak perlu guna oven. Hanya masak kek and menggunakan periuk nasi dan dapur gas sahaja. Wow!
Ramai yang tanya, masak kek guna dapur gas ni, periuk tak hangit ke? Tak terbakar ke? Tak berlubang ke? Jawapannya tak selagi anda masak menggunakan api kecil.
Jom cuba resipi perkongsian saudari Nor Elyani Ramli. Pasti seronok pertama kali buat kek walaupun rumah tak ada oven.
3.Kemudian masukkan telur sebiji demi sebijik dan pukul sampai sebati.
4.Akhir sekali, masukkan tepung yang sudah diayak.
5.Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan letak pewarna dengan secukupnya.
6.Tuang adunan ke dalam loyang secara berselang seli.
7.Masukkan loyang ke dalam periuk, tutup dan masak denagn api kecil selama 45 minit atau hingga kek masak.
INFO:
1.Periuk kena tutup masa bakar @ masak kek.
Tak perlu letak air masak masak kek. Kalau letak air akan jadi kek stim/kukus.
Boleh letak loyang dalam periuk yang dalamnya dialas dengan tungku dapur, tudung periuk, pasir atau apa-apa petua, tapi empunya resipi letak loyang kek ‘direct’ dalam periuk.
Kek ini masak dalam tempoh 45 minit. Kalau kek anda belum masak dalam waktu itu, tambah la masa 5 ke 10 minit lagi.
Empunya resipi tidak panaskan periuk sebelum masuk loyang kek, kalau anda nak panaskan dulu, terserah.