Terasa nak makan Apam Balik panas-panas tapi tak tau nak beli dekat mana? Meh cuba buat sendiri. Resipi ni memang mudah. 30 minit je dah siap dan boleh makan. Malah ia merupakan resipi dari ibu Ierv Munirvh sendiri. Masak pun guna kuali non-stick je. Boleh cuba.

APAM BALIK HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

 

  • 1 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air
  • 1 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • 2 cawan tepung gandum
  • Sedikit esen vanilla – jika suka

BAHAN INTI:

  • Jagung cream dalam tin
  • Kacang tumbuk
  • Gula

 

CARA MEMASAK:

1. Pukul telur bersama gula hingga kembang.

2. Kemudian masukkan air. Pukul seketika dan masukkan soda bikarbonate dan baking powder.

3. Seterusnya masukkan tepung gandum dan gaul hingga sebati. Tambah esen vanilla jika suka.

4. Untuk memasak apam, guna kuali yang senang tanggal yang tak payah minyak ( non stick pan).

5. Letakkan bancuhan tepung dalam kuali. Bentukkan leper.

6. Kemudian letak jagung, kacang tanah dan gula ikut kemanisan yang disukai. Nak letak coklat pun boleh.

7. Biar hingga rangup dan angkat. Semasa masak, pastikan guna api yang kecil.

8. Selamat mencuba!

 

Kredit resipi & foto: Ierv Munirvh