Sedapnya Tosai. Sajian tradisi masyarakat India ni memang membuka selera. Kalau nikmati masa sarapan, memang best. Bagi anda yang tercari-cari resipi Tosai yang mudah dan asli, resipi perkongsian saudari Gogilah Kerisnan ni antara yang terbaik yang boleh dicuba. Bahan-bahannya pun ringkas sahaja. Cubalah. Pasti puas hati.

RESIPI TOSAI HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

  • 1 tin susu beras
  • ½ tin susu kacang uluthu ( dhal putih yang digunakan untuk buat Tosai)
  • 2 genggam / 2 sudu nasi sejuk
  • 1 sudu makan garam

CARA MEMASAK:
1. Basuh beras dan kacang uluthu. Kemudian masukkan nasi sejuk dan rendam selama 5-6 jam.

kacang uluthu

2. Bila cukup waktu rendaman, kisar bahan-bahan tadi sedikit demi sedikit. Pastikan kisaran tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Buat macam adunan roti jala. Tuang kisaran dalam bekas bersesuaian.
3. Teruskan kisar bahan rendaman tadi. Bila kisaran terakhir, masukkan garam. Kisar sekali lagi.
4. Tuang adunan dalam bekas besar yang bersesuaian kerana adunan akan kembang. Campurkan dan sebatikan menggunakan tangan. Pastikan tangan dibasuh terlebih dahulu.
5. Tutup bekas dan biarkan bahan kisaran selama 5-6 jam sehingga adunan jadi kembang dan masam.

6. Untuk memasaknya, ambil kuali leper dan sapukan sedikit minyak. (empunya resipi guna minyak bijan kerana rasa lebih sedap)
7. Tuang adunan dan ratakan. Tutup 2 minit dan Tosai sudah masak serta boleh diangkat. Pastikan jaga api supaya Tosai tidak hangit.

8. Angkat dan enak dinikmati bersama Chutney dan Kari Ayam.

 

Kredit resipi & foto: Gogilah Kerisnan