
Jika anda suka minum susu kurma, pati kurma homemade ni pasti memudahkan anda bersahur. Campur dengan susu & terus boleh minum. Nampak simple tapi minuman ni boleh buat perut anda tahan sampai waktu berbuka. Jom tengok macam mana nak buat pati kurma ni.
PATI KURMA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- Buah kurma
CARA MEMBUAT:
1. Buang biji dan basuh buah kurma. Toskan airnya.
2. Kukus buah kurma tadi selama 20 minit.
3. Masukkan ke dalam pengisar dan kisar hingga hancur.
4. Masukkan kisaran kurma tadi di dalam bekas dan boleh disimpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.
5. Untuk menikmati susu kurma semasa sahur, campur 2 sudu makan pati kurma bersama susu. Kacau sebati. Boleh juga campur madu, badam, kismis dan sebagainya.
6. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nadiah Latfi
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Jenis-Jenis Daun Cincau & Cara Buat Cincau Secara Homemade.

Selama ni, min ingatkan cincau ni dihasilkan dari agar-agar. Rupanya herba yang mampu menyejukkan badan ni dihasilkan dari pokok cincau. Pokok cincau ni pula, ada dua jenis iaitu pokok cincau hitam dan pokok cincau hijau. Bagi sesiapa yang nak tanam, bolehlah cari di nurseri-nurseri.
Pokok Cincau Hitam


Daun Cincau Hijau


CARA-CARA HASILKAN CINCAU HIJAU
BAHAN-BAHAN:
- 1 liter air mineral
- 9 helai daun cincau hijau – dibuang tulang tengah daun
CARA MEMASAK:
1. Satukan air dan daun cincau. Kisar hingga halus. Boleh juga diramas hingga hancur.
2. Tapis air kisaran daun cincau dan masukkan ke dalam bekas bersesuaian untuk dibekukan.
3. Simpan dalam peti sejuk dan nikmati ikut citarasa anda.
Kredit resipi & foto: Lavendarungu Nanie
Jika tiada pokok cincau, herba ini boleh dibeli di kedai-kedai ubat cina. Hanya menggunakan tiga bahan asas, anda mampu hasilkan sendiri di rumah. Mudah je! Bagi yang ingin cuba buat cincau secara homemade, boleh cuba resipi di bawah ini. Selamat mencuba!
CARA-CARA BUAT CINCAU HITAM HOMEMADE ( GUNA DAUN CINCAU KERING)
BAHAN-BAHAN:
- Daun cincau kering ( boleh didapati di kedai-kedai ubat cina. Beli anggaran RM5)
- 1500ml air
- 4 sudu makan tepung ubi kayu ( bancuh dengan sedikit air)
CARA MEMASAK:
- Rendam daun cincau dengan 1500 ml air dalam periuk selama 30 minit. Daun cincau boleh beli dari kedai ubat cina (rm5) .
2. Rebus daun cincau selama 40 minit lepas tu tapis untuk asingkan daun.
3. Bancuh 4 sudu besar tepung ubi kayu dengan sedikit air biasa dan masukkan dalam periuk. Kacau selama 15 minit. Angkat dan biarkan seketika.
4. Tuang adunan ke dalam bekas. Bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk.
5. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & gambar: Roszila Ahmad
Resipi Air Asam Kunyit. Banyak Khasiat & Senang Buat

Isi Kandungan
ToggleAir Asam Kunyit ini sangat berkhasiat dan bagus untuk kesihatan. Jika anda sentiasa rasa kurang bertenaga, lesu, lemau dan kerap mengantuk, bolehlah cuba amalkan minuman ini. Saudari Ct Mazni ada kongsikan resipi yang menggunakan bahan ‘basic’ sahaja. Sangat berbaloi untuk dicuba. Mlah jika anda berminat untuk berbiaga, diserta jug anggaran kos yang boleh dijadikan sebagai panduan. Selamat mencuba!
CARA MEMBUAT AIR ASAM KUNYIT
BAHAN-BAHAN:
1/2 kg kunyit hidup – sagat/kisar
Segenggam temu kunci – ketuk
1/2 genggam asam jawa
1 biji gula melaka
4.5 liter air
1/3 sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
1.Bersihkan kunyit kemudian sagat atau kisar kunyit tadi.
2.Ketuk temu kunci biar sedikit hancur.
3. Masak air dan masukkan semua bahan. Biarkan mendidih.
4. Bila Air Asam Kunyit sudah pekat, boleh tutup api.
5. Tapis dan bolehlah simpan Air Asam Kunyit dalam bekas yang bersesuaian.
CARA MINUM:
Untuk menikmatinya, panaskan dan boleh diminum ketika hangat.
Ia sesuai untuk lelaki, wanita, ibu pantang bersalin, perempuan yang sedang haid dan keguguran.
KHASIAT:
1. Menghilangkan sakit-sakit badan
2. Melancarkan peredaran darah
3. Mengurangkan lemak dalam badan
4. Memberi tenaga
5. Membuang angin dalam badan
6. Melancarkan darah haid & nifas
7. Merawat masalah senggugut
8. Menghilangkan bau-bau badan
9. Memberi kecergasan tubuh
10. Melawaskan pembuangan
Untuk yang nak berniaga, boleh jadikan kos bahan untuk pengiraan margin.
ANGGARAN KOS (MUNGKIN BERBEZA MENGIKUT HARGA PASARAN SEMASA):
Kunyit hidup (RM6/kg)
Temu kunci (RM10/kg)
Asam jawa (RM3.5/500g)
Gula Melaka (1biji/RM0.70)
Kredit resipi & foto: Ct Mazni
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Redakan Rasa Panas Dengan Minum Air Lai Chi Kang

Air Lai Chi Kang sangat sesuai minum ketika musim panas kerana bahan-bahan yang ada dapat menyejukkan badan.
AIR LAI CHI KANG
BAHAN-BAHAN
- Biji kembang semangkuk (rendam dulu 3 jam)
- Katira (rendam 3 jam)
- Longan kering (rendam kejap 5 minit )
- Biji selasih (rendam 5 minit)
- Kacang tanah (sangai)
- Buah laici
- Buah kundur kering
- Barli (rebus dulu)
- Cincau
- Buah Lo Han Ko
- Kurma merah cina
- Daun pandan
- Gula batu
CARA MEMASAK:
- Rebus air bersama daun pandan, gula batu dan Buah Lo Han Ko
- Bila sudah menggelegak masukan kurma merah cina dan longan kering. Biarkan seketika.
- Kemudian siap, senduk letak dalam jag/mangkuk. Isikan bahan-bahan lain bila hendak minum sejuk letakkan ais.
Kredit: Aida Surieyani Othman
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sambal Tempe Basah, Sangat Sedap & Cara Masak Pun Mudah
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official