
Anak-anak memang sukakan nuget. Oleh sebab itu snek ini lebih elok jika dibuat secara homemade. Bila buat sendiri, anda boleh tentukan bahan-bahan yang digunakan menjadikan ia lebih berkhasiat serta sihat untuk dinikmati. Paling penting terjamin kebersihan dan status halalnya. Jom cuba resipi perkongsian saudari Nor Azliza Ismail ni. Anda pasti sukakannya.
NUGET AYAM HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 4 keping isi ayam | hiris dan kisar
- 2 biji telur
- 4 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar |optional
- 1 sudu teh lada putih
- 3 sudu besar tepung gandum atau breadcrumbs.
- Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT:
1. Gaul semua bahan dan kukus. Anggaran 1/2 masak.
2. Kemudian bentukkan mengikut kesukaan. Jika suka cheese, boleh campurkan dalam isi ayam.
3. Setelah siap, celupkan dalam telur dan kemudian gaulkan dengan breadcrumbs.
4. Kemudian goreng sehingga masak. Angkat dan sedia dihidangkan.
Kredit : Nor Azliza Ismail
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Himpunan Resipi Pisang Goreng Homemade Yang Sedap & Mudah

Sedapnya Pisang Goreng. Ia merupakan salah satu ‘street food’ kegemaran rakyat Malaysia. Terdapat pelbagai resipi bancuhan tepung pisang goreng yang ada dimana yang membezakannya adalah dari segi bahan tambahan, dan juga teknik gorengannya. Jom lihat seleksi resipi yang ada dan cuba salah satu yang menjadi pilihan anda.
1.PISANG GORENG RANGUP TANPA KAPUR
BAHAN-BAHAN:
- 450ml air
- 2 cawan tepung gandum – beli online disini
- 4 sudu makan tepung beras – beli online disini
- 4 sudu makan marjerin – beli online disini
- 1 sudu teh garam – agak-agak
- 1 sudu teh serbuk kunyit – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Masukkan air, tepung gandum dan tepung beras ke dalam mesin pengisar / blender.
2. Kemudian tambahkan marjerin, garam secukup rasa dan serbuk kunyit.
3. Kisar hingga semua bahan sebati dan menjadi bancuhan yang tidak berketul dan lembut.
4. Sedia untuk dicelup dengan pisang atau lain-lain bahan ikut citarasa.
5. Goreng dengan minyak yang panas hingga kekuningan dan garing. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Aini Ahmad
2. PISANG GORENG LETAK BIJAN
BAHAN-BAHAN:
- 1 1/2 cawan tepung gandum – beli online disini
- 3/4 cawan tepung beras – beli online disini
- 1 sudu makan gula – beli online disini
- Sedikit garam
- 1 sudu makan mentega – beli online disini
- 1/2 cawan minyak masak
- 1 3/4 cawan air
- 1-2 cubit bijan – abaikan jika tiada
- Pisang untuk digoreng
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua kecuali pisang.
2. Kacau sebati menggunakan whisk atau senduk. Pastikan adunan bercampur rata dan tidak berketul.
3. Panaskan minyak masak yang banyak dalam kuali menggunakan api sederhana.
4. Bila minyak sudah panas, celupkan pisang dan goreng seperti biasa.
5. Bila sebelah pisang sudah garing, terbalikkan dan masaklah hingga pisang garing dan masak sempurna.
6. Angkat, toskan minyak. Sedia untuk dinikmati bersama sambal kicap.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
3. PISANG GORENG GUNA TEPUNG BERAS & TEPUNG JAGUNG
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras – beli online disini
2 sudu makan tepung jagung – beli online disini
1 biji kuning telur
1/2 sudu makan air kapur – beli online disini
Gula dan garam secukup rasa
Secubit serbuk kunyit – beli online disini
Ais ketul
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dalam bekas. Campur dan adun sebati. Pastikan adunan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
2. Celup pisang. Bila melekat elok itu tandanya adunan sudah sempurna.
3. Panaskan minyak masak dan goreng pisang hingga habis.
4. Angkat, toskan minyak dan Pisang Tepung Goreng Tepung rangup sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Wani Suhaimi
4.RESIPI PISANG GORENG GAYA KELANTAN
BAHAN-BAHAN:
- 1 sikat Pisang Lemak Manis
- 7 sudu makan tepung beras – beli online disini
- 1/3 sudu teh garam – beli online disini
- 1/3 sudu teh serbuk kunyit – beli online disini
- 2 sudu makan telur – sebaiknya guna telur putih sahaja lebih baik
- 1/2 cawan kecil air sejuk
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung beras, garam, serbuk kunyit, telur dan air ke dalam bekas. Kacau rata semua bahan tadi. Tekstur adunan tepung haruslah tidak terlalu pekat dan perlu sedikit cair.
2. Buang kulit pisang lemak manis satu persatu. Masukkan ke dalam adunan. Tidak perlu belah kerana saiz pisangnya kecil.
3. Gunakan pengepit. Masukkan satu persatu pisang ke dalam minyak gorengan sambil merenjis adunan tepung yang melekat di pengepit. (renjisan tepung untuk menghasilkan serdak rangup)
4. Pisahkan terus pisang yang melekat antara satu sama lain dalam kuali. Balik-balikkan supaya pisang masak sempurna.
5. Bila serdak tepung gorengan sudah kekuningan, angkat dan toskan minyaknya terlebih dulu. Jangan biar sampai hangit. Biasanya serdak akan lebih cepat garing berbanding pisang.
6. Bila pisang goreng sudah kelihatan sebegini, bolehlah angkat dan toskan.
7. Sedia untuk dinikmati.
8. Bancuhan tepung tadi juga boleh digunakan untuk menggoreng ikan, sotong atau udang. Sedap!
5. PISANG GORENG GUNA TEPUNG UBI
BAHAN-BAHAN:
- 1 bungkus tepung beras cap gajah – beli online disini
- 5 sudu makan tepung ubi – beli online disini
- 2 biji telur – dipukul
- 2 sudu teh serbuk kunyit
- 3 sudu teh garam
- 2 sudu makan gula
- Sedikit air kapur
- Air secukupnya
CARA PENYEDIAAN:
1. Satukan semua bahan diatas dan tuang air sedikit demi sedikit sambal dibancuh.
2. Pastikan adunan tidak terlalu cair. Adunan terbaik adalah yang mempunyai tekstur sedikit pekat supaya pisang / cempedak mudah disalut tepung.
3. Panaskan minyak dengan banyak dan goreng hingga garing dan kekuningan.
4. Angkat, toskan minyak. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Surianti Abd Aziz
6. PISANG GORENG RESIPI PENIAGA
BAHAN-BAHAN:
- 3 paket tepung beras (1.5kg) – beli online disini
- 500gm tepung gandum – beli online disini
- Secubit garam
- 1 senduk kecil gula
- Kapur makan – sebesar ibu jari – beli online disini
- 1 biji telur
- 1 sudu serbuk kunyit – beli online disini
CARA MEMASAK:
- Dalam bekas yang bersesuaian, satukan semua bahan dan bancuh hingga tiada ketulan.
2. Pastikan bancuhan tepung tidak terlalu cair. Kepekatannya perlu sedang-sedang sahaja.
3. Kemudian bolehlah digunakan untuk mencelup pisang, cempedak atau apa-apa sahaja yang bersesuaian. Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Yayar B. Awang Noh
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sambal Tempe Basah, Sangat Sedap & Cara Masak Pun Mudah
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Popiah Pisang Berkeju, Snek Mudah Untuk Berbuka

Isi Kandungan
ToggleMencari makanan yang manis untuk berbuka puasa? Jom buat Popiah Pisang Berkeju. Cukup senang cara membuatnya. Hanya ambil sekeping kulit popiah, letakkan pisang, keju serta coklat cip, lipat dan goreng. Boleh juga masak menggunakan air fryer. Mudah kan? Nak hidangan bertambah lazat, gunakan Anchor Cheese Slices. Kepingan keju ini kaya dengan protein dan kalsium yang sesuai untuk seisi keluarga.
POPIAH PISANG BERKEJU
Bahan-bahan:
- 8 keping kulit popiah
- 8 keping Anchor Cheese Slices
- 4 biji pisang – potong dadu
- 50gram coklat cip
- 150gram Anchor Unsalted Butter
- Kuning telur
Cara Memasak:
- Ambil sekeping kulit popiah. Letak sekeping Anchor Cheese Slices.
- Letak potongan pisang dan coklat cip secukupnya.
- Sapu bahagian hujung kulit popiah dengan kuning telur. Gulung kulit popiah dan rapikan.
- Cairkan Anchor Unsalted Butter dalam kuali. Goreng popiah hingga keperang-perangan. Hidangkan panas.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Pasta Goreng Cili Padi Berkeju, Gabungan Rasa Pedas & Keju Yang Enak
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official:
5 Resipi Makanan Ringan Popular Yang Anda Boleh Hasilkan Secara Homemade.

Snek pastinya menjadi kegemaran ramai terutamanya kanak-kanak. Terdapat banyak jenis dijual di pasaran. Namun, pengambilan secara berlebihan tidak digalakkan kerana kebanyakan makanan segera sejukbeku yang dijual mengandungi kadar garam, lemak, MSG serta pengawet yang tinggi.
Untuk keluarga tercinta, anda boleh hasilkan makanan-makanan ini secara homemade. Oleh itu anda boleh mengawal kandungan bahan yang digunakan malah hasilnya juga lebih enak. Jom cuba!
1. DAGING BURGER
BAHAN-BAHAN:
- 2 ketul dada ayam @ daging
- 2 ketul kentang@carrot
- 2 biji telur
- 1 labu bawang besar
- 1 sudu teh lada hitam
- 1 sudu teh lada putih
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh hilal @ kiup ayam
- 1 sudu teh serbuk soda *
- 3 sudu teh tepung gandum *
- 2 sudu teh tepung ubi.*
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan-bahan kecuali yang bertanda ( * ).
2. Gaul sebati dan masukkan dalam bekas. Kemudian campurkan dengan bahan-bahan yang bertanda (*).
3. Masukkan adunan ke dalam acuan bulat ( yang biasanya digunakan untuk menggoreng telur ). Lapik di bawah acuan dan kukus 15-20 minit.
4. Setelah masak, sejukkan daging burger dan bolehlah dibakar atau digoreng.
Nota: jika mahu simpan frozen, lapik setiap kepingan daging dengan menggunakan plastik agar ia mudah dikeluarkan dan tidak melekat.
Kredit resipi & foto: Sabariah Hussain / Siti Fadilah Kamis
==================================================================================================
2. SOSEJ AYAM
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg isi ayam
- 1 1/2 sudu teh garam
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 sudu teh lada sulah
- 1/2 sudu teh thyme
- 1/2 sudu teh oregano
- 1 tangkai cili kering ( nak pedas letak lebih, yang serbuk pun boleh )
- 1 gelas air / stok ayam
* Anda boleh tambah atau tukar bahan mengikut kreativiti masing-masing.
Saiz gelas plastik untuk menyukat air / stok ayam
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus dan sebati.
2. Masukkan dalam piping bag, picit memanjang diatas cling flim. Gulung kemas, pusingkan hujung cling flim hingga ketat dan padat. Ikat kuat kanan dan kiri.
3. Didihkan air, rebus dalam 10 minit. Angkat dan rendam dalam air ais sebentar.
4. Tos dan buka balutan cling flim tadi. Bolehlah di goreng atau pan fried. Sosej ini juga boleh disimpan beku.
5. Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Siti Zarina Jaidon
===================================================================================================
3. CHEESY BALL
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji ubi kentang
- 1 blok keju mozarella | dipotong kiub
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan minyak masak
- 3 biji telur | dipukul
CARA MEMASAK:
1. Kupas ubi kentang dan rebus. Setelah empuk, lenyekkan hingga hancur. Letak sedikit garam jika perlu.
2. Kemudian masukkan minyak dan tepung gandum. Uli. Jika terlalu lembik, tambah tepung gandum sedikit demi sedikit.
3. Cubit adunan tepung tadi dan leperkan. Kemudian isikan dengan keju.
4. Bulatkan adunan sebegini.
5. Celup bebola ke dalam bancuhan telur.
6. Kemudian golekkan di dalam bekas beriswi serbuk roti hingga rata.
7. Celup sekali lagi dalam adunan telur.
8. Salutkan sekali lagi dalam serbuk roti. Ulang proses sehingga semua bahan habis.
9. Panaskan minyak dan goreng bebola keju menggunakan api sederhana sehingag kekuningan.
10. Sedia untuk dinikmati. Mengancam sungguh!
Kredit resipi & foto: Che Kelly Muhamad
=================================================================================================
4. ONION RING
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu makan tepung gandum
- 3 sudu makan tepung beras
- 3 biji telur | dipukul
- Serbuk roti secukupnya
- Bawang besar kuning ( holland) | dipotong bulat
- Keju cheddar keping secukupnya | potong 4 memanjang & balut gulungan bawang
CARA MEMASAK:
1. Sadur gulungan bawang yang telah dibalut dengan kepingan keju bersama bancuhan tepung gandum dan tepung beras hingga rata.
2. Celupkan ke dalam bancuhan telur yang telah dipukul.
3. Kemudian sadurkan dengan serbuk roti.
4. Seterusnya celup kembali ke dalam bancuhan telur diikuti serbuk roti. Salut hingga rata.
5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing dan berwarna kuning keemasan.
6. Angkat dan nikmati bersama sos. Memang terbaik!
Kredit resipi & foto: Hayatie Ramli
=========================================================================================
5. NUGGET AYAM
BAHAN-BAHAN:
- 300g daging ayam | dikisar halus.
- 2 sudu teh garam
- Oregano
- lada sulah
- lada hitam
- herbes de provence (mix herbs)
CARA MEMASAK:
1. Gaul sebati semua bahan dengan isi ayam (letak semua herba ikut citarasa anda). Boleh bentukkan bulat, panjang atau ikut kesukaan masing-masing.
2. Salut adunan ayam dengan telur.
3. Kemudian salut lagi dengan bread crumb, ulangi sekali lagi.
4. Dengan api sederhana panaskan kuali dengan tuang minyak secukupnya. Goreng sampai Masak kuning keemasan. Angkat toskan Minyak.
5. Sudah siap boleh cicah dengan sos kegemaran anda.
INFO:
- Kalau suka boleh letak keju dalam adunan ayam tersebut.
- Kalau hendak frozenkan. Salut siap-siap dan letak dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti sejuk.
- Ketika simpan dalam bekas selang selikan dengan plastik supaya tidak melekat dan senang untuk diambil.
Kredit resipi & foto: Izzat Mustaffa