Sup Bunjut ni memang antara bahan wajib ada kalau nak masak hidangan sup yang sedap dan enak terutamanya sup daging, sup tulang dan sup ayam. Nampak macam bahan yang ringkas je tetapi kalau tiba-tiba nak masak sup tapi tak ada bahan ni, memang tak keruan jadinya. Nak ke kedai semata-mata untuk beli uncang ni, agak tak berbaloi. Jadi anda boleh buat sendiri dengan mencuba cara perkongsian dari page Delihayat Kitchen ni. Mudah sangat-sangat. Boleh buat stok dekat dapur.

 

CARA BUAT CAMPURAN SUP BUNJUT

 

BAHAN A (untuk 1 bunjut):

  • 1 keping kulit kayu manis – pecahkan jadi kecil, ambil sedikit sahaja.
  • 1 kuntum bunga lawang – ceraikan
  • 3 kuntum bunga cengkih

BAHAN B (dipecah-pecahkan):

IKLAN
  • 1 sudu makan ketumbar
  • 1/2 sudu teh jintan putih
  • 1/2 sudu teh lada putih
  • 1/2 sudu teh jintan manis
  • 3 biji buah pelaga – pecahkan
  • Secubit biji sawi
  • Secubit biji kas-kas – jika tiada, boleh abaikan

CARA MEMBUAT:

1. Ambil bahan B dan pecah-pecahkan (tumbuk sedikit sahaja).

2. Kemudian masukkan bahan A dan B ke dalam kain kasa (kain balut luka). Kain ini boleh dibeli di farmasi.

3. Bentukkan uncang dan lilit menggunakan benang. Sedia untuk digunakan dalam masakan.

INFO RASA: Boleh buat dalam jumlah yang banyak dan simpan uncang sup bunjut dalam bekas kedap udara.

 

Kredit resipi & foto: Delihayat Kitchen