[mo_oauth_login]

Home Hobi & Minat Ini 4 Cara Masak Sup Sayur Lebih Sedap, Korang Boleh Cuba.

Ini 4 Cara Masak Sup Sayur Lebih Sedap, Korang Boleh Cuba.

Ramai yang suka sup sayur dan ramai yang boleh memasaknya. Tapi tahukah korang ada beberapa rahisa yang boleh jadikan sup sayur lebih sedap, cukup rasa dan kaya dengan khasiat nutrisinya.  Berikut empat tip boleh korang cuba, sangat mudah dan hanya perlu dipraktikkan sahaja.

Pastikan Bahan Asas Mencukupi

Bawang merah dan putih adalah bahan perencah asas yang digunakan dalam kebanyakan jenis sup, termasukkan sup sayur. Oleh itu tumis bawang merah dan putih hingga wangi atau lembut sebelum disebatikan dengan kuah sup  Sebatian bawang inilah yang memberikan rasa dan aroma sup sayur.

Masa Masak Tidak lebih 15 Minit

IKLAN

Sup sayur yang sedap tidak memerlukan masa memasak yang lama, waktu paling idea adalah 15 minit, sudah mencukupi.  Lagi kecil potongan sayur lebih cepat  masak. Perlu diingat  sup sayur perlu dimasak menggunakan api sederhana.

 Rasa Masin Sup Pada Waktu Sesuai.

IKLAN

Elakkan merasa sup semasa panas mendidih, kerana pada waktu ini sup akan rasa kurang masin, ia mendorong korang menambah sedikit lagi garam. Tetapi bila dirasai semula selepas sup sedikit sejuk, ia menjadi sedikit masin. Sebaiknya rasa sup sayur sebelum menambahkan bahan perencah dan perasa diperlukan.

Menggunakan Perencang Ayam Atau Ikan Bilis

IKLAN

Sup yang sedap datangnya dari kuah yang sedap, oleh itu tambahkan sedikit perencah pati ayam atau ikan bilis. Ia membantu sup menjadi lebih sedap dan berasa.

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI