Hidangan petai paling pantas yang boleh kita masak. Tidak perlu bahan yang keterlaluan dan sangat senang untuk di masak. Rasa enak pahit petai, digabung dengan rasa masam, manis dan pedas. Sesuai makan dengan nasi putih atau untuk penggemar tegar petai boleh ratah begitu sahaja.
IKAN BILIS PETAI DAN CILI PADI BAHAN-BAHAN:
1 mangkuk ikan bilis – goreng garing
Bawang Putih (Hiris)
Bawang Holand (Hiris)
Petai (Belah dua)
Cili Api (Hiris)
Garam
Gula
Ads
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang holand, garam, gula dan petai.
2. Masukkan cili api. Dah masak semua masukkan ikan bilis yang sudah di goreng garing tu. Kacau sampai sekata.
Biasa beli saja jagung cawan. Jom buat sendiri jagung lemak manis ala pasar malam tanpa kukus. Boleh letak cheese untuk rasa lebih lemak dan lazat. Guna jagung sweet corn daily fresh rasa segar berbiji dan tak kering.Boleh buat nanti, gerenti ralit makan.
Jagung Cheese
Bahan-bahan:
1 paket jagung frozen jenama Dailly fresh
1 tin krimer pekat manis SAJI
3 sudu besar marjerin (lebihkan lagi sedap)
Sedikit air dan garam secukup rasa
Cara membuat:
1.Masukkan jagung dalam kuali dan masuk sedikit air sukatan anggaran setengah dari jagung
2.Tutup kuali dan biarkan hingga jagung empuk/masak.Jika air kering boleh tambah lagi airnya.
3.Akhir sekali masuk susu pekat, sukatan mengikut manis yang disukai. Garam dan marjerin secukup rasa. Suka cheese boleh parut cheddar cheese atasnya.Siap untuk dihidang.
Petang-petang kalau makan bebola ubi keledek memang nikmat. Nak pulak dapat makan panas-panas.
Bebola keledek daripada Farisha Sofea ni memang super sedap nih. Guna dua jenis tepung beras dan tepung pulut. Paling sedap ubinya guna dua cawan. Ada pulak santan pekat perggh..memang berbaloi masak bebola ubi keledek gayanya
BEBOLA UBI KELEDEK
.
BAHAN-BAHAN :
2 cawan ubi keledek ( dah direbus dan dilenyek ) – beli online DI SINI
CARA MEMASAK : 1. Satukan ubi keledek bersama garam dan gula . 2. Untuk versi baby , boleh asingkan sedikit adunan dan masukkan puri kurma / madu ( 1 tahun ke atas ) sebagai pengganti gula . kacau sebati . 3. Masukkan pula tepung beras dan tepung pulut . 4. Gaul adunan sambil ditambahkan santan sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh . 5. Ambil sedikit doh dan bentukkan menjadi bebola dengan kemas . 6. Ulang proses sehingga selesai . 7. Sementara itu panaskan minyak menggunakan api sederhana . 8. Setelah siap dibentuk , gorengkan bebola tersebut sehingga kekuningan . 9. Angkat dan toskan . 10. Siap , sedia dihidang !
FB : Farisha Sofea IG : _farisha_sofea
INGIN MENCARI AIR FRYER TERKINI, BELI ONLINE DI SINI.
Mak-mak di rumah pasti pening nak masak apa kan untuk keluarga. Celik saja mata, otak dah ligat menu apa untuk dimasak. Bermula dari menu yang susah hingga ke yang paling senang.
Kalau kata dah tepu, jom kita cuba resipi daripada Faizah MH. Sangat senang tapi rasanya memang padu!
Makan pula dengan budu, hancurkan cili api atau sambal belacan dan jering muda. Dia punya penangan tu makan kenyang tidur berjam-jam la jawabnya.
1.Sediakan ikan terlebih dahulu. Basuh dan tos. Ketepikan.
2. Masukkan bahan-bahan kecuali ikan ke dalam periuk. Penyedap yang buat ikan rasa manis dan cantik bila digoreng ialah gula kabung/gula melaka. Letak sikit saja ye. Masak sehingga ia mendidih.
*Petua supaya ikan tidak hanyir ialah letakkan sesudu teh beras.
3. Agak-agak selepas 15 minit, bolehlah masukkan ikan. Masak hingga kuah tinggal sedikit sahaja. Sekiranya nak simpan ikan ni, buang dulu air rebusan sebab ikan akan menyerap masin. 4. Goreng ikan tadi bersama semua bahan yang dalam periuk tu. Bahan itulah yang buat bau harum masakan.
5. Siap untuk dihidang dan makan bersama nasi panas-panas.
Cuba resipi Donat Gula Klasik yang lembut, gebu dan sedap hasil perkongsian Mizzmoon Moon. Cara mudah buat donat homemade yang tidak serap minyak dan sesuai untuk jualan!