Tauhu bukan sahaja enak dimakan dengan nasi panas, malah sedap diratah begitu sahaja. Tak cukup sekali makan, asyik nak mengulang aje.

Boleh aje diratah begitu sahaja, jadi juadah yang sangat mengenyangkan dan ‘favourite’ sepanjang masaf

TAUHU TERBALIK


.

BAHAN-BAHAN :

  • tauhu bulat (selalu guna dalam mi kari tu)
  • isi ayam | dicincang
  • isi udang |dicincang
  • jejari ketam| dicincang
  • bawang besar | dihiris halus
  • daun sup | dihiris halus
  • kiub ayam
  • lada hitam
  • telur ayam

CARA MEMASAK :
1. Lakukan belahan T kecil keatas tauhu itu dan keluarkan isi tauhu tersebut dan dan asingkan
2. Perlahan-lahan terbalikkan tauhu tersebut (inside out)
3. Isikan tauhu tersebut dicampurkan dengan semua bahan-bahan yg selebihnya. gaul sehingga sebati
4. Kemudian sumbatkan bahan-bahan yang digaul tadi ke dalam tauhu
5. Goreng tauhu sehingga keperanggan

Sos Hainan @ sos nasi ayam sebenarnya

Bahan-bahan sos :
cili merah
bawang putih
bawang kecil
halia
sos nam pla (sos ikan)
garam
gula
cuka/asam limau

CARA MEMASAK :
1. Kisar semua bahan-bahan.
2. Masak sehingga naik bau

p/s : Sukatan ni agak-agak sahaja, ikut jumlah yang anda ingin buat

Sumber resepi : Aneka resepi
Via FB : Suka Makan.Dot.Com

TAUHU BERLAUK


.

.
Bahan A :

200 gm Isi Udang/Ayam
4 keping Tauhu Keras
2 tiub Tauhu Jepun
3 biji Telur
1 sudu teh Serbuk Lada Sulah
2 tudu teh Minyak Bijan

Bahan B :

  • Daun Bawang | dihiris
  • Karot | dicincang
  • Cili Merah ~ dicincang
  • Garam secukup rasa
  • Serbuk Perasa (optional)

Bahan Celupan :

  • 2 biji Telur
  • Sedikit hirisan Daun Bawang & Cili Padi
  • Secubit Garam

CARA MEMASAK :
1, Kisar Bahan A
2. Masukkan bahan kisar ke dalam satu bekas
3. Masukkan Bahan B, gaul rata
4, Kukus dalam loyang/bekas plastik selama 30 minit atau sehingga masak (jika guna loyang, griskan sedikit minyak pada loyang)
5, Sejukkan dahulu sebelum dipotong
6. Potong mengikut saiz yang disukai
7. Celup dalam telur dan goreng sehingga kekuningan
Atau cara lain; selepas dicelup telur, golekkan dengan breadcrumbs dan goreng

SAMBAL GORENG JAWA


.

BAHAN-BAHANNYA :

  • 1/4 bahagian kobis bulat, hiris, cuci dan toskan
  • 5 tangkai kacang panjang, hiris serong
  • 2 keping tempe, dadu dan goreng
  • 1 keping tauhu, didadu dan goreng
  • 1 keping tauhu kering @ fucuk, kerat kecil dan rendam hingga lembut
  • 1 cekak sohoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
  • 1/3 cawan isi udang
  • 1 batang serai, dititik
  • 1/2 inci lengkuas, dititik
  • 5 biji bawang merah, hiris
  • 2 ulas bawang putih, hiris
  • 1 camca besar cili kisar
  • 1 camca besar sos tiram
  • 1 kuib ikan bilis (optional)
  • 1 camca teh pes asam jawa
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit air

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam kuali, kurang lebih 3 camca besar.

2. Tumis serai, lengkuas, bawang merah dan bawang putih hingga harum.
3, Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing, guna api kecil dan kacau selalu. Tambah sos tiram, pes asam jawa dan kiub ikan bilis (hancurkan). Kacau rata dan tuang sedikit air.
4, Masuk udang dan masak hingga berubah warna, tambah tauhu dan tempe goreng, kacau rata. Masukkan tauhu kering (toskan), kacang panjang dan kobis. Gaul hingga rata.
5, Tambah soo hoon (toskan). Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak hingga kering sedikit dan soo hoon lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
6. Hidangkan bersama nasi putih atau ketupat.

kredit:blogopsi
Via FB : Suka Makan Dot Com