Sedapnya serbuk asam ni. Kalau beli buah potong seperti jambu, mangga atau tembikai, letak serbuk asam ni memang lagi sedap. Bagi anda yang nak buat stok serbuk asam dekat rumah, resipi perkongsian saudari Deeya Rostam ni boleh dicuba.
RESIPI SERBUK ASAM JAMBU SEDAP
Ads
BAHAN-BAHAN:
5-6 tangkai cili kering
1 genggam udang kering
2 inci belacan
1 paket serbuk asam (kepala rimau) @ serbuk asam putih a1
6 sudu gula kasar
1 sudu garam
CARA MEMASAK: 1. Basuh cili kering dan biarkan dalam 20-30 minit untuk tos airnya. 2. Udang kering juga dibasuh. Toskan airnya. 3. Panaskan kuali, sangat belacan, udang kering dan cili kering hingga nampak kering dan berbau semerbak. Pastikan tidak hangit. 4. Bila siap sangai, masukkan ke dalam pengisar kering (blender kering). 5. Masukkan 2 sudu gula dan 1 sudu garam. Kisar hingga hancur. 6. Bila siap kisar, tuang ke dalam mangkuk. Campurkan serbuk asam dan 3-4 sudu gula supaya teksturnya nampak kasar.
7. Serbuk asam sedia untuk dinikmati. Sedap dimakan bersama potongan mangga, jambu dan tembikai.
Pernah makan dan rasa Teresek Kacang Panjang? Masakan ini popular di Kelantan, lauk rewang yang selalu disajikan semasa rewang kenduri kahwin. Menu ini memang menyelerakan makan beramai walaupun bahannya hanya kacang panjang dengan leher, kepak, kaki, hati dan pedal ayam yang tidak digunakan untuk lauk pauk hari kenduri. Sayang menu ini seperti dilupakan kerana kebanyakan majlis kahwin lauk pauk disediakan oleh katering bukan lagi secara rewang.
Sedapnya Puding Biskut Cream Cracker ni. Makan sejuk-sejuk masa cuaca panas memang layan. Rasa kongsikan resipi mudah perkongsian saudari Siti Aishah Hussin yang boleh anda dicuba. Istimewanya resipi ni hanya guna tiga bahan. Sangat simple. Cubalah, pasti puas hati.
CARA BUAT PUDING BISKUT CREAM CRACKER
BAHAN-BAHAN:
24 keping biskut cream cracker
4 biji telur
1/2 cawan susu pekat manis
Pewarna kegemaran
CARA MEMASAK: 1. Rendam biskut dalam air panas sampai kembang. Toskan. 2. Masukkan biskut, telur dan susu pekat manis ke dalam pengisar. Kisar halus. 3. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Warnakan setiap satu ikut warna kegemaran. 4. Tuang sedikit adunan warna pertama ke dalam loyang. Kukus 5 minit.
5. Tuang lapisan kedua. Kukus lagi lagi 5 minit. Ulang langkah sama hingga adunan habis.
6. Untuk lapisan terakhir, kukus selama 10 minit. 7. Angkat, sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Hari ini, kita kongsikan resipi kari kepala ikan kerapu yang dimasak stail kampung.
Paling best, bila ada 3 ketul kepala ikan yang saiz besar dan segar lagi. Menerusi perkongsian resipi daripada saudara Mohd Rozmie ini, kari ikan ini sedap dimakan dengan nasi panas, ulam timun dan sambal belacan.
KARI KEPALA IKAN
BAHAN-BAHAN;
3 ketul kepala ikan kerapu 8 ulas bawang merah kecil | dimayang – beli online di sini 3 biji cili merah besar | belah tengah & potong dua 1 sudu teh halba campur 3 tangkai daun kari 5 sudu makan rempah kari ikan 2 sudu makan serbuk cili – beli online di sini 1 biji tomato | dipotong kasar 10 batang sayur bendi ½ cawan minyak masak ¼ cawan air asam jawa 100ml santan kotak – beli online di sini
1. Ada 3 ketul besar ikan kerapu ini saya belah dua. Dah alang-alang masak, kali ini saya nak hantar bagi mak mertua dan bapa mertua merasa kari kepala ikan ini.
2. Bancuh dengan sedikit air 5 sudu makan rempah kari ikan dan 2 sudu makan serbuk cili.
3. Sebelum minyak mula panas, masukkan dulu halba campur. Jangan masukkan masa minyak tengah panas, nanti meletup-letup halba dalam kuali. 4. Bila minyak dah panas, masukkan bawang merah yang telah dipotong mayang. Tumis sehingga bawang merah jadi layu. 5. Bila bawang merah sudah layu, masukkan cili potong dan pes bawang putih dan halia. Kacau sebati.
6. Kemudian masukkan tomato yang telah dipotong kasar. Masukkan daun kari. Kacau sebati sehingga tomato jadi layu. 7. Masukkan bancuhan rempah kacau sehingga rempah pecah minyak. Kena rajin kacau takut rempah jadi hangit.
8. Masukkan air lebihan rempah yang ada kat mangkuk tu. Tumis rempah sehingga pecah minyak. Tambah setengah cawan air, kacau lagi sehingga rempah masak. 9. Bila nampak kering tambah lagi sedikit air dan kacau lagi. Saya lakukan dua atau 3 kali supaya rempah betul-betul masak elok. Kalau rempah tak masak elok, nanti kari tak sedap.
10. Bila rempah sudah betul-betul masak elok, masukkan air asam jawa sedikit dahulu. Nanti jika kurang masam boleh tambah kemudian. 11. Lepas tu tambah secawan atau dua cawan air mengikut sukatan ikan yang dimasak.
12. Kemudian masukkan kepala ikan yang telah dicuci bersih tadi biarkan sehingga kari mereneh dan ikan masak. 13. Bila kari dah mula mereneh masukkan sedikit santan. Tak perlu santan banyak, nanti tak sedap kari. Saya masuk 100ml saja atau separuh kotak. 14. Perasakan dengan garam secukup rasa. Jika kurang masam boleh tambah sedikit lagi air asam. Jika perlu sedikit gula boleh jer tambah untuk seimbangkan rasa. 15. Akhir sekali masukkan kacang bendi dalam seminit camtu, dah boleh tutup api.