Sedapnya Roti Nan Cheese. Kalau makan panas-panas memang terbaik. Jika anda dan keluarga sukakan hidangan ini, bolehlah cuba buat sendiri secara homemade guna resipi perkongsian saudari Nur Amiera. Lebih sedap, mudah dibuat dan boleh makan puas-puas. Selamat mencuba!

 

RESIPI ROTI NAN CHEESE

BAHAN-BAHAN:

  • 1kg tepung gandum cap rose
  • 1/2 cawan marjerin
  • 1/2 cawan gula
  • 2 1/2 cawan air
  • 1 sudu makan yis (mauripan)
  • Keju cheddar (keping) secukupnya

CARA MEMASAK:

1. Masukkan gula ke dalam air. Kacau hingga sebati. Ketepikan.

2. Dalam bekas berlainan, masukkan tepung gandum, marjerin dan yis. Gaul sebati.

3. Tuang air campuran gula tadi ke dalam tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga tepung tidak melekat di tangan. Pastikan bancuhan tepung tidak keras.

4. Tutup doh dengan tuala lembap selama 1/2 jam.

5. Bila doh naik, tumbuk doh bagi membuang angin.

6. Bahagikan doh dan bulatkan. Leperkan doh, masukkan keju dan canai leper. Biarkan 15 minit.

7. Panaskan kuali tahan lekat dan masukkan doh tadi. Tutup tudungnya dan masak guna api perlahan. Biar masak di kedua-dua belah.

8. Bila roti dah masak, sapukan sedikit mentega supaya roti nampak berkilat.

9. Angkat dan sedia untuk dinikmati bersama kari atau sambal tumis ikan bilis. Kalau nikmati bersama Ayam Tandoori pun sedap.

Kredit resipi & foto: Nur Amiera